vidéki lapszemle

Lázár János felszedetné a síneket Komlón; hirtelen elbontották a sajtófotó kiállítást

47. Komló-Dombóvár vasútvonal: Elbontják a komlói vasútvonal városon belüli szakaszát

Polics József komlói polgármester kezdeményezésére Lázár János minisztériuma elrendelte a vasúti pálya és a hozzá kapcsolódó létesítmények bontását – írta meg a 47. Komló-Dombóvár vasútvonal nevű Facebook-oldal ágazatai és minisztériumi információk alapján. A vasútvonalat kiváltják, a kiváltott MÁV területeket átadják Komlónak. A városban tavaly szűnt meg a személyszállítás. A vasútállomás elköltöztetése már régóta téma a városban, de eddig még nem történtek látványos lépések. Érdekesség, hogy mindez pár nappal azután derült ki, hogy Lázár János bejelentette: 500 kilométernyi vasútvonalat újítanak fel.

Debreciner.hu: Előzetes indoklás nélkül bontották el a debreceni sajtófotó kiállítást, egyelőre nincs hihető magyarázat

A rendezvény szakmai kurátora és Debreciner sem kapott választ szombaton (augusztus 17.) délig arra, miért bontották le nagy sietséggel szombat reggel a három nappal korábban megnyitott, szeptember 8-ig megtekinthetőnek hirdetett sajtófotó kiállítást Debrecen belvárosában. 42 éves története során egyszer sem zártak be még Magyar Sajtófotó Kiállítást, maximum a nyolcvanas években esett meg az, hogy 3 képet eltávolítottak az illetékesek, mert aggályosnak vélték. Állítólag a Debreceni Virágkarnevál miatt, biztonságtechnikai okokból döntöttek így, ugyanakkor tavaly és tavalyelőtt is a virágkarnevál idején volt ez a kiállítás ugyanazon a helyszínen.

Nyugat.hu: Körmenden is ingyen vinne egy iskolát és egy óvodát az egyház

Az egyház átvenné egy körmendi óvoda és egy általános iskola tulajdonjogát – derül ki a város oldalán található előterjesztésből. Az érintett épületek a Dienes Lajos Katolikus Óvoda, valamint a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola, amiket jelenleg az egyház üzemeltet. Egy 2022-ben elfogadott törvény szerint az egyház olyan ingatlanokra is igényt tarthat, amelyek soha nem voltak a tulajdonukban, amennyiben valamilyen feladatot látnak el az adott épületekben.

Kecsup.hu: Tovább alussza Csipkerózsika-álmát az egykori szőlészeti-borászati kutatóállomás Miklóstelepen

2021 júliusa óta a Neumann János Egyetemért Alapítvány a vagyonkezelője a több mint tíz éve bezárt miklóstelepi szőlészeti és borászati kutatóállomásnak. Az egykor szebb napokat látott, majd sorsára hagyott intézmény parkját 2021-ben kampányszerűen nagyjából rendbe tették, majd később elszállították a bútorzatát és felszerelését, valamint a felhalmozódott sittet és szemetet. Felújításnak, sőt karbantartásnak egyelőre azonban nyoma sincs, a növényzet pedig ismét elburjánzott. Hogy mi lesz az épület sorsa, arra a KecsUP.hu egyelőre nem kapott választ az alapítványtól.

Veszprémkukac.hu: Mi folyt bele a Séd patakba?

A napokban körbefutotta a hír a várost, hogy súlyos szennyezés érte a Séd patakot. A Kolostorok és kertek területén az A part alatt játszótér melletti szakasznál, az egyik csatornanyílásból sűrű olajszerű sötét folyadék ömlött a patakba. A katasztrófavédelem szakemberei mintát vettek a patak vizéből és a közeli Volán telephelyén levő ülepítő-tározóból is. Az eredmények egyelőre nem ismertek.

Címlapkép: A komlói vasútállomás és az utolsó személyvonat. Átlátszó fotó

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2