vidéki lapszemle

Gyűlöletkeltés Pécsett, Nagy Testvér a szálláshelyeken, feketézés Vas megyében

Debreciner.hu: Holokauszttagadásért elítélt volt jobbikos politikussal toboroz stoppolásra a debreceni Fidesz

A Fidesz debreceni szervezete az utcai aláírásgyűjtések és politikusaik közösségi posztjai mellett lakosságinak tűnő videókkal is támogatja a párt országos aláírásgyűjtési kampányát. Szeptember 15-én egy olyan videót posztoltak, amin Ágoston Tibor agitál. Arról azonban nem tettek említést a debreceni fideszesek, hogy Ágoston volt az első Magyarországon, akit nyilvános holokauszttagadásért jogerősen elítélt a bíróság mutatott rá a debreceni lap. Ágoston korábban a debreceni közgyűlés jobbikos önkormányzati képviselője is volt. Ténykedésének akkor lett országos visszhangja, amikor egy roma fiatal támogatása ellen szólalt fel. Azt javasolta, „hozzanak neki létre egy felzárkóztató programot Rostás Winnetou néven” tették hozzá.

SzabadPécs.hu: Gyűlöletkeltés miatt tett feljelentést Péterffy, a rendőrség is reagált

„Pusztítsd a szörnyet!” felszólítással jelentek meg matricák Pécs belvárosában az első Pécs Pride előtti napokban. A matricán a Mi Hazánk logója is szerepelt. Az uszító szöveg miatt többen feljelentést tettek, köztük a város polgármestere, Péterffy Attila is, aki leszögezte, Pécsett nincs helye a gyűlöletkeltésnek. A rendőrség egyelőre annyit közölt a pécsi portállal, hogy a nyomozó hatóság a törvényben meghatározott határidőn belül dönt a nyomozás elrendeléséről, a feljelentés elutasításáról vagy feljelentés-kiegészítést rendel el.

Nyugat.hu: Adózni vagy nem adózni? Úgy néz ki, Vas megyében feketéznek a legtöbbet

A Corvinus Egyetem két tanára, Keresztély Tibor és Madari Zoltán górcső alá vette a magyar adózási morált, és írt egy tanulmányt arról, hogy a hazai háztartások mennyire hajlamosak eltitkolni a jövedelmüket. A tanulmány szerint kiugró értéket mutat például Vas (42,9%) és Hajdú-Bihar (51,0%) is. Ennek egyik oka az ingázás. Rengeteg Vas megyében élő dolgozik ugyanis Ausztriában, és Hajdú-Biharból is sokaknak van Nagyváradon munkájuk. A tanulmány szerint pedig közülük sokan „elfelejtik” bejelenteni a külföldön szerzett jövedelmet.

Balatontipp.hu: Tudjuk, mit tettél a múlt nyáron (is) – Amatőr módon indul a totális vendégkukkolás

„Szeptember elején a kiadó szobáktól a luxus hotelekig mindenhová beköltözött a Nagy Testvér. Mostantól a magánéletünk újabb szeletéről, az üdülési szokásainkról is konkrét személyes információkat gyűjtenek, tárolnak a hatóságok írja a balatoni portál. Az új rendszer lényege, hogy a vendégek legfontosabb személyes adatait és a szálláshely használatával kapcsolatos alapinformációkat feltöltik egy állami szerverre, ahol a rendőrség a következő év végéig kutakodhat rólunk. A rendszert az illetékes állami szervek Vendég Információs Zárt Adatbázisnak (VIZA) hívják. A vendég személyes adatait a használt szoba számához rendelik hozzá, így nem csak azt lehet tudni, hol és mikor üdült, de még azt is, hogy kivel. A Balatontipp szerint ez sokakat terelhet a fekete zónába, vagy éppen a külföldi szállodákba, „ahol a hatalomnak nincsenek ilyen perverziói a polgáraival szemben.

Szegeder.hu: Megszületett az egyezség? Benyújtották a modellváltó egyetemek finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot

Úgy tűnik, a kormány egyezségre jutott az intézményekkel a modellváltás kapcsán, és megszülettek a szerződések, amelyek 25 éves keret-megállapodásokon és 6 éves közfeladat-finanszírozási szerződéseken alapulnak. A középtávú intézményi támogatást előre rögzített teljesítmény- és minőségmutatókhoz kötve, az eltérő feladatok sajátosságait figyelembe véve határozzák meg. 2022-ben 650 milliárd forint lesz a költségvetés felsőoktatásra fordítandó előirányzata kérdés, hogy egyelőre az EU-s források híján, miből tette fel a kérdést szegedi portál.

Címlapkép: Uszító matricák Pécs belvárosában (forrás: SzabadPécs/Facebook)

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás