Nemzetközi Együttműködés Rendszere

14 milliárdnyi állami ingatlant és közpénzt ad a kormány a Fudan-alapítványba

Ingatlanban és számlapénzben közel 14 milliárd forint értékű közvagyont ad át a Fudan-alapítványnak a kormány, egyszersmind kormányváltás esetére bebetonozta a kuratórium tagjait is. A kínai egyetemnek Budapesten fészket rakó alapítványt hétfőn jegyezték be jogerősen, vagyis ugyanazon a napon, hogy a főpolgármester a vagyonátadást támadó népszavazási kérdését végre hitelesítette a választási bizottság. A testület fideszes delegáltja Sárhegyi Zoltán, akinek az ügyvédi irodája az alapítvány bejegyzésénél is eljárt.

Rekordsebességgel jegyezte be a bíróság a kínai Fudan Egyetemnek magyarországi fészket építő alapítványt. Miután pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményben adott hírt a kérelem benyújtásáról, hétfői végzésében a Fővárosi Törvényszék máris nyilvántartásba vette a magyar kormányzati alapítású, Fudan Hungary Egyetem Alapítvány névre hallgató, úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványnak minősülő szervezetet.

A villámgyors ügymenet nem véletlen: a bejegyzéssel Palkovics László innovációminiszter nem mást, mint a Sárhegyi és Társai ügyvédi irodát bízta meg. A névadó Sárhegyi Zoltán kormánypárti pedigréje makulátlan: a jogász 2013 óta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fideszes delegáltja. Ügyvédi irodája az Orbán-kormányok, valamint a holdudvar ügyeiben is rendre aktívan jelen van. (Sárhegyi legmagasabb nexusa a másodgenerációra is öröklődött: a miniszterelnöki fiú Orbán Gáspár és az ügyvédsarj Sárhegyi István a jogi egyetemen, majd a közpénzből működtetett JÖSZ szakkollégium történetében is találkoztak.)

Pikáns egybeesés, hogy Sárhegyi Zoltánnak hétfőn az NVB ülésén is volt Fudan-vonatkozású teendője. A testület ugyanis ekkor  bő hónapnyi várakoztatás után fogadta el ellenszavazat nélkül Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester Fudan-ügyi népszavazási beadványát (az NVB emellett Karácsony egy másik kérdését is átengedte, miközben három másikat leszavazott).

Okafogyottá válhat a Karácsony Gergely-féle Fudan-népszavazás?

Ha Karácsonynak sikerül összegyűjteni az ilyenkor szükséges kétszázezer aláírást, a választók a következő kérdésről dönthetnek majd népszavazáson: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

A nagy kérdés, hogy egy ilyen népszavazás esetleges sikerével vissza lehet-e majd szedni a hétfővel már jogerősen bejegyzettnek számító alapítványba pakolt állami vagyont. A bejegyzést megelőzően már 600 millió forint készpénzt ügyvédi letétbe helyezett a magyar állam. Az ennél is értékesebb, a törvény alapján a Fudannak szánt állami telkek esetében már csak a kormányzati akaraton múlik, hogy azok mikor kerülnek az alapítvány tulajdonába. Közismert, hogy ezekre a telkekre amelyeket a népszavazási kérdésben hatályon kívül helyezni tervezett törvénnyel már korábban a Fudannak ígért az Országgyűlés eleinte a Diákváros nevű kollégium-komplexumot tervezték volna. A Diákváros helyett Fudan-ötlet ellen tavaly nyáron több tízezren tüntettek Budapesten. A budapesti ingatlanokat a magyar állam ingyenesen, alapítói vagyonjuttatással adja majd át a most bejegyzett Fudan alapítványnak.

A Fudan Hungary Egyetem Alapítvány alapító okiratának idevágó részlete (fotó: Átlátszó)

A telkek összértékét az Átlátszó által megismert alapítványi iratok szerint összesen 13 milliárd 310 millió forintra taksálja a kormány ezt a számot eddig nem lehetett tudni, a nyilvánosságra került iratokon is csak nagy, piros kérdőjelek szerepeltek az ingatlanok értéke helyén.

Az előzetes költségstruktúra dia teteje felé, a telek megnevezésű sor melletti piros kérdőjelekből látható: eddig nem lehetett tudni, hogy mennyire taksálja az állam az ingatlanokat (forrás: ITM)

Az alapító okirat azt is kimondja:

„az alapító (…) az alapítvány részére juttatott vagyont nem vonhatja el és nem követelheti vissza”.

Korábban a Direkt36 írt arról a birtokába jutott emlékeztető feljegyzésről, amely a kormány február 24-i ülésén készült a Fudannal kapcsolatban, és amely azt tartalmazza:

„a jogi szabályozást illetően szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”.

Az Átlátszó által megismert alapító okiratból kitűnik, hogy kormány összesen eddig 13,9 milliárdnyi vagyon juttatására vállalt kötelezettséget, úgy, hogy még egy kapavágás sem történt a területen ha a beruházás mindenestül végbemegy, az több százmilliárd forintba is kerülhet. Ha az érintett ingatlanok polgári jogilag is az alapítvány tulajdonába kerülnek, onnantól nagyon nehéz, jopi szempontból szinte a lehetetlenséggel hatásor lenne azokat állami tulajdonba visszavenni. Az pedig immár csak a kormányzati akaraton múlik, hogy erre mikor kerül sor.

A kormány lemond az alapítói jogairól (fotó: Átlátszó)

A Fudan-projektet a Fidesz esetleges választási veresége ellen védi, hogy a kormány az alapítvány kezdeti vezetésének kinevezésével le is mondott az alapítói jogosítványairól pontosabban a kuratóriumra ruházta azokat. A szervezetet eszerint főnöklő kuratórium és a szokásoshoz képest szintén extra jogokkal felvértezett felügyelőbizottság összetételéről nem a kormány, hanem ennek a két testületnek a tagjai dönthetnek a jövőben.

Bebetonozott alapítványi vezetők

Az ITM korábbi közlése szerint az alapítvány kuratóriumát Palkovics miniszter vezeti, a további tagok

    • Szilas Cecília, korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó,
    • P. Szabó Sándor, a közszolgálati egyetem Kína-tanulmányok tanszékvezetője,
    • Horváth Levente, a Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója,
    • valamint ifj. Kovácsics Iván, az ITM Kína-ügyi tanácsadója.

Az alapítvány felügyelőbizottságának tagjai:

  • Kállay György Kristóf, az Államkincstár informatikai elnökhelyettese,
  • Deli Petra Eszter, ügyvéd (ő abban az űrtávközlési CarpathiaSat Zrt.-ben is fb-tag, ahol a magyar állam üzlettársa az ügyvédsarj Sárhegyi István)
  • Wu Jiang, a CECZ-csoport vezére és a kínai-magyar kereskedelmi kamara alelnöke.

A korábban Pekingben tanult ifjabbik Kovácsics Ivánról tavaly írtuk: előmenetele nehezen függetleníthető apja karriertörténetétől. Az olajügyek viharában edződött egykori finánc, idősebb Kovácsics Iván évtizedek óta állami hátszéllel mozgolódik a legfontosabb magyar-kínai közös ügyek környékén. Arról is írtunk, hogy akkori munkaadója a magyar kormány legfontosabb koronavírus-védelmi beszállítója lett: a CECZ Közép-Európai Kft. koronavírus-védőeszközök beszerzésére kiírt, négy darab, 5,8 milliárd forintos összértékű közbeszerzési pályázatokon nyert az év március hónapjában.

A CECZ-vonal különösen erősnek látszik, a cégcsoport első embere, Wu Jiang ugyanis az fb-tagok között foglal helyet.

Tisztázatlan még a Matolcsy-tanácsadó Horváth Levente szerepe. Róla azt érdemes tudni, hogy a felesége, Niu Shan az ügyvezetője a mindössze hárommillió forintos alaptőkével létrehozott Fudan Magyarország Kft.-nek. Ez a cég a beruházás körül ismeretlen minőségben, de harmadik félként a kínai Fudan egyetem és a magyar kormány közti stratégiai együttműködési megállapodásba is foglaltan sertepertél a budapesti, több száz milliárdos Fudan-tervek környékén.

A céget alapító Yiwu-kutatóintézet a kínai Fudan egyetem alá tartozik, a szervezet papírjait a budapesti cégbejegyzéshez a sanghaji magyar konzulátuson hitelesítették. Főkonzulként maga Horváth is itt működött korábban de már azután, hogy a Fudan hallgatójaként összeismerkedett a most cégvezérségre megérett assszonykával. Horváth ma is a Fudan egyetem alumniszervezetének alelnöke.

Sarkadi Nagy Márton

A címlapképen a Fudan egyetem alá tartozó Yiwu kutatóintézet jogi személyét igazoló okirat látható.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás