mórahalom

Bérre ment el a mórahalmi Ezer Év Parkra kapott fejlesztési pénz jelentős része

151 millió forintos projektre nyert 118 millió forint uniós támogatást Mórahalom, hogy a korábban Dlusztus Imre által megálmodott és felépített Mini Hungary Parkot új nevén Ezer Év Parkját fejlesszék. A pénzt egy, az önkormányzat tulajdonában álló cég kapta, amely az önkormányzat tulajdonában álló másik cégnél is költött. Az uniós forrás jelentős része bérekre ment el, a makettekre viszont nem költöttek. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a makettek rossz állapotban vannak, milliókat fordítottak a felújításra ezek szerződéseit viszont hiába kértük.

Társadalmi célú hirdetés

„Az új arculattal rendelkező, a Kárpát-medence jellegzetes építményeit bemutató interaktív bemutatóhely arra készül, hogy néhány héten belül fogadhassa látogatóit. Ennek előzményeként a főépület alatti pinceszint is megújult, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak majd. A foglalkoztató tér és a »mini mozi« kiváló lehetőséget nyújt majd rendhagyó történelem, magyar vagy művészettörténeti órák megtartására. Mindezt kiegészítik a park látnivalói, ahol kellemes környezetben, kültéren használható tabletek segítségével akár önállóan is végig járhatunk majd egy-egy témautat, vagy az egész gyűjteményt”így számolt be a mórahalmi önkormányzati tévé az Ezer Év Park fejlesztéseiről.

Az Ezer Év Parkja (korábban Mini Hungary Park) egy mórahalmi makettpark. A szabadtéri kiállítóhely kéthektáros területen a történelmi Magyarország építészeti szimbólumait, történeti emlékeit foglalja magába 1:25-ös méretarányú makettek formájában.

A mórahalmi látványosságról tavaly februárban írtuk meg, hogy 2017-ben árverezték el a közel 500 millió forint uniós támogatásból épült mórahalmi makettparkot, ami végül 50 millióért a mórahalmi önkormányzathoz került. Alig egy évre rá a város 118 millió forintot nyert el „a Mini Hungary Park látogatóbarát fejlesztésére”. Az uniós támogatást az önkormányzati tulajdonú Móra Sport Kft. kapta. Az összesen 151 millió projekt szerződéseit ugyan kitette honlapjára az önkormányzat, a lényeges részletekért viszont közadatigénylést kellett benyújtanunk.

Becsődölt, az ügyészség elé került, de újra uniós pénzt kapott a Mini Hungary makettpark

2017-ben árverezték el a közel 500 millió forint uniós támogatásból épült mórahalmi makettparkot, ami végül 50 millióért a mórahalmi önkormányzathoz…

A feltöltött szerződésekből az derült ki, hogy az önkormányzati cég a szintén önkormányzati tulajdonú Móraép Nkft.-vel végeztette el a pince utólagos szigetelését 14 millió forintért. Az, hogy ez hány négyzetméternyi munka, a műszaki leírásból sem derül ki, az viszont igen, hogy ezt a pénzt festésre is felhasználták. Szintén a Móraép végezte a szabadtéri munkákat.

A szerződés szerint 50 millió forint ment el a „műszaki tartalomban részletezett” feladatokra ezt kértük ki közadatigénylésben.

Fotó: A park makettjei. Forrás: ezerevparkja.hu

Eszerint 1 000 méter vízhálózat épült, de ebből jutott „tavak teljes alaprajzi és szerkezeti átépítése (49m²), partvonal lépték szerinti kialakítása, átmeneti rézsűkkel (51 m²)”, valamint 375 köbméteres erdei iskola-domboldal kialakítására, és 90 köbméteres Amfiteátrum szabadtéri színház kialakítására. Az 50 millióból jutott még 2 100 méter szegély építésére homokba ágyazva, valamint 300 négyzetméter murva szórására, kézi erővel.

61 millió bérekre

Az önkormányzati cég az Átlátszó megkeresésére azt írta, „a pályázat egyik fő célkitűzése a társadalmi célú vállalkozások segítése, ezen belül is a foglalkoztatási potenciál erősítése, ezért a támogatás jelentős része a cégünkhöz felvett munkavállalók és a szakmai megvalósítók bérköltségét teszi ki több mint 61 millió Ft értékben. A felvett munkavállalók közül 7 fő hátrányos helyzetű személy, akikre cégünk 18 hónap időtartamban kapott 50 %-os pályázati támogatást és esetükben 9 hónap a továbbfoglalkoztatás”.

Gyenge minőség

Az egykori Mini Hungary Park nem csak ezért érdekes. Az önkormányzat amit a fideszes Nógrádi Zoltán vezet , miután töredékáron megvette a parkot, már arról beszélt, hogy a makettek rossz minőségűek, azokat fel kell újítani. A Délmagyarország 2017-ben azt írta, „folyamatosan újítják fel a mindössze két éve átadott mórahalmi Mini Hungary Park szabadtéri makettjeit. A milliós nagyságrendű beruházásra azután került sor, hogy májusban gazdát cserélt a park”. Valamint, hogy a korábbi beruházás „elején még látszott, hogy eleget tudtak rájuk költeni, a végére valószínűleg elfogyott a pénz, mert azok nagyon gyenge minőségben készültek, és egyszerűen nem bírták az időjárás viszontagságait”.

A sokmilliós beruházásról az uniós támogatást elnyert Móra Sport Kft.-t kérdeztük, de ők állítják, ebből a pénzből makettekre nem költöttek. Az önkormányzatot is kérdeztük, de nem válaszoltak.

Költségvetési csalás gyanúja

A Dlusztus Imre álmodta Mini Hungary Parkról megírtuk, hogy költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség öt férfi ellen, akik 2011 és 2014 között Mórahalmon, uniós és magyar költségvetési forrásokból megvalósítandó makettpark építésére több mint félmilliárd forint támogatást vettek jogosulatlanul igénybe. Mindezt azután, hogy a park 2015 márciusában meg is nyitott. A Szerencsejáték Zrt. promóciós videót is készített a parkról, amit az uniós beruházásokat felügyelő Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is meglátogatott.

L. Simon László azt írta a birtokunkban lévő fejléces levélben: „szívből gratulálok, hiszen tudom, sok energiát fektetett a létesítmény megvalósításába. Úgy gondolom, az eredmény lenyűgöző lett”. Írta ezt annak ellenére, hogy 2015. február másodikán a DARFÜ elállt a támogatási szerződéstől, és a társaságot visszafizetésre kötelezte.

L. Simon lenyűgözőnek nevezte a mórahalmi Mini Hungary-t, mégis visszavonták a támogatást

A napokban vádat emeltek a mórahalmi Mini Hungary Park megálmodója és kivitelezői ellen: az ügyészség szerint költségvetési csalást követtek el….

A büntetőügy már bírósági szakban jár, a magyarnarancs.hu írta legutóbb, hogy az egykori alapító állította, hogy a makettek jó minőségűek voltak. Amíg az ő cége működtette a parkot, télire betekerték több réteg fóliával a maketteket úgy, hogy víz ne érje. Szerinte a későbbi üzemeltető nem vigyázott megfelelően a látványosságokra, így a csapadék bejutott a résekbe, és a fagy tönkretette a maketteket.

Felidézték hogy, Nógrádi Zoltán polgármester szerint „több tízmillió forintot költöttek arra, hogy rendbehozzák és újból meg lehessen nyitni. A park egyébként jó ötletnek bizonyult, és vannak is látogatói, de a makettek állapota gyorsan romlott.

„Mai fejemmel, ha tudtam volna, hogy ez lesz belőle, hogy az ötletgazda engem zaklat a leveleivel, az ellenzéki sajtó bennünket próbál összefüggésbe hozni a büntetőeljárással, egy bebukott projekttel, inkább hagynám, hogy rohadjon szét ott, ahol van”

– mondta a mórahalmi polgármester a Pesti Srácoknak.

A vád szerint nem megfelelő minőségben készültek el a makettek, így érhetetlen, hogy az önkormányzat miért titkolja, mire és hogyan költött saját állítása szerint meglehetősen sok pénzt. Merthogy az uniós támogatás nem erre ment, az jól látszik.

Nyitókép: Részlet a Szerencsejáték Zrt. promóciós videójából (forrás: Youtube

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás