pócsmegyer

Ferencvárosi focista és eltiltott cégvezetők rántanák össze Pócsmegyer klímavédelmi programját 

Keretmegállapodást kötött egy céggel a pócsmegyeri polgármester, ám a Fradi II-ben játszó ifjú labdarúgó tulajdonolta Földemért Közhasznú Nonprofit Kft.-vel nincs minden rendben. A cég honlapján szereplő egyik „kuratóriumi tag” és a kft. nevében eljáró férfi is el van tiltva a cégvezetéstől, a kft. nem nyújtotta be az áfa bevallást, és még egy honlapot sem sikerült saját tartalommal megtölteniük. 

Rendkívüli testületi ülésen tárgyalta (1:43:20-tól) 2020 októberében Pócsmegyer önkormányzata, hogy megállapodást kössön-e a természeti adottságait, értékeit, hagyományait, arculatképét és a klímavédelmet figyelembe vevő közfeladat ellátásáról a Földemért Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. A cég állítólag ellenszolgáltatás nélkül végezné a feladatot, kapcsolati tőkéjét is felajánlva a településnek. Kérdés, miért lenne érdeke a 2020. május végén alapított, látszólag Pócsmegyerhez vagy Surányhoz egyáltalán nem kötődő cégnek, hogy önszorgalomból közfeladatot lásson el?

RENDKÍVÜLI Képviselő-testületi ülés – 2020.10.15. Pócsmegyer-Surány

2:35 – Bíró József képviselő eskütétele. 5:05 – Az SZMSZ módosítása: a Pénzügyi Bizottság 3 tagúra csökkent, tagjai dr. Szente Olivér (elnök), Kajos Lászlóné,…

Bár az ajánlat látszólag nem rossz, a Környezetvédelmi és Környezetgazdálkodási Bizottság  és más képviselők vizsgálata alapján (Mwajas Kriszta, dr. Szilvágyi Gábor, Bíró József)  mégsem olyan szép a menyasszony legalábbis ez derül ki a rendkívüli ülés felvételéből.

A Földemért Kft. azt vállalta, hogy ellátja az alábbi feladatokat: klímavédelem, környezettudatos életmód, szelektív hulladékgyűjtésre nevelés, kulturális tevékenység, képzés, ismertető előadások szervezése, kiadványok terjesztése. A rendezvények tematikája a „Klímaváltozás hatásai a társadalom szintjén hatékony élet és fenntarthatóság a 21. században”.

„Társaságunk vállalja, hogy az együttműködés keretein belül az Önkormányzattal egyeztetett tartalommal, témakörökben és időpontokban ellátja a rendezvények tervezési, szervezési, kivitelezési munkálatait. A rendezvényre előadót illetve lakossági információs anyagot biztosít. A rendezvényt az Önkormányzattal közösen, az Önkormányzat égisze alatt valósítja meg” írták a megállapodásban. „A Társaság által végzett feladatok anyagi ellentételezéséhez szükséges források biztosítására a konkrét támogatásra a felek évenként kötnek egymással szerződést, amelyben a konkrétan elvégzendő feladatok és azok pénzbeli ellenértéke szerepelne.”

Focista cégvezető, kuratóriumi tag zűrös cégügyekkel

Ami biztosnak tűnik, hogy van egy frissen alapított cég, amelynek ügyvezetője a 20 éves Szabó Levente Géza, aki az MLSZ adatbankja szerint a Ferencvárosi TC II-ben játszik.

A cég honlapján olvasható információk szerint a kft. „fiatal ügyvezetője Szabó Levente Géza, kiterjedt kapcsolatrendszerrel és nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkezik, korábban Németországban folytatta tanulmányait, szerzett gyakorlatot és lett elkötelezett híve a környezetvédelemnek és a klímatudatos életmódnak. A Földemért Nonprofit. Kft. egy 3 tagú szakemberekből álló kuratórium szakmai irányítása mellett végzi tevékenységét és igyekszik munkájával hozzájárulni a klímavédelmi folyamatokhoz.

Honlapjuk alapján a kuratórium tagjai tavaly novemberig a következő személyek voltak:

  • Enyingi Tibor (bio- mezőgazdasági és gazdálkodási szakértő, feltaláló)
  • Schwarz Gábor (nemzetközi digitális üzletfejlesztési- és oktatási szakember, Kürt Akadémia, Metropolitan egyetem management szak)
  • Hauser Barbara nemzetközi coach, tréner.

Utóbbi neve ma már nem szerepel a weboldalon.

Enyingi Tibor régi motoros a szakmában, több felszámolás alatt lévő cégben volt érintett, egyet kényszertöröltek, emiatt Enyingit 2023-ig eltiltották a cégvezetéstől. Ennél kellemetlenebb azonban, hogy egy biogáz erőmű meg nem épülése kapcsán lehet a nevével találkozni.

A gyanú szerint 497 millió forintos EU-s támogatást kapott a cége erőműre, ám az a mai napig nem üzemel, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vizsgálatot is kezdeményezett az ügyben.

Hauserről és Schwarzról nem sokat lehet tudni. Előbbiről semmilyen beazonosításra alkalmas információ nem elérhető, Schwarzról viszont azt írták a képviselők, hogy egyik intézmény sem tünteti fel az oktatói, szakértői tagjai között”. Ebben igazuk van, ám azt könnyű kideríteni, hogy Schwarz a Budapesti Gazdasági Egyetemre járt, valamint a Metropolitanre, és azóta is a szakmájában dolgozik mint tanácsadó.

Kevés a konkrétum

A Földemért Nonprofit Kft. tulajdonosa az orszagomert.hu és a hazamert.hu oldalaknak is, az azonban nem derül ki, mi lehet a Tudással, tehetséggel, lojalitással!”, illetve a Hazámért feltétel nélkül, hittel szeretettel!!!” felkiáltással megjelentetett felhívás az oldalukon.

A honlapok csak részben vannak feltöltve, de viszonylag sokat megtudhatunk a Lorem Ipsum szövegutánzatról. Pedig az oldalak mentorprogramot és pályázatokat is ígérnek, kérdés, hogy miből és kiknek él majd a lehetőség, különös tekintettel arra, hogy az oldal készítői egyelőre saját anyagokat sem bírtak összerakni arról, amit képviselnek.

Így fordulhatott elő, hogy a hulladéktudatosságról szóló rész Szabó Amanda Imola meteorológus munkája, aki egészen addig nem tudott anyaga felhasználásáról, míg ezt a pócsmegyeriek nem közölték vele. Csakúgy, mint ifj. Chikán Attila, akinek több elemezése is olvasható volt az oldalon. Miután a szerzők reklamáltak, átvett tartalomként tüntették fel a szövegeket.

A Hazámért.hu nyitóoldala. Egyelőre sok minden nem derül ki a programról.

A földemért.hu szerint mindenesetre a kft. többek között generálkivitelezéssel és a jól hangzó facility managementtel, azaz létesítmény üzemeltetéssel is foglalkozik. A referencialista hosszú, bár némileg általános.

Például feltüntetik a hulladékfeldolgozást, vagy a Szelektív Hulladékgazdálkodás management” programot jelentsen ez bármit is. De olyan referenciák is meg vannak adva, amelyekre rákeresve csak a cég oldalát dobja ki a kereső. Ilyen a Terrabrac biotrágya program vagy a Flavon Protein project, amelyről annyi információt lehet találni, hogy a tavaly alakult Flavon-Protein Biogáz és Fehérje Körforgásos Gazdálkodás Alapítvány gründolja, és amely alapítvány kuratóriumi elnöke Enyingi Tibor. Az alapítvány 2020 szeptembere óta NAV végrehajtás alatt áll.

A Földemért Kft. a cégadatbázis szerint tavaly májusban jött létre, de az egyfős cégnél már most negatív információt jelez a rendszer: nem nyújtották be az áfa bevallást. 

A képviselő-testület végül elnapolta a döntést az együttműködésről, pont a megfogalmazódó fenntartások miatt, ám a polgármester 2020. december 8-án, saját hatáskörben a veszélyhelyzet adta lehetőséget kihasználva, aláírta a Közhasznúsági szerződést.

Mutyigyanús adásvétel

Ezzel egyidőben jelent meg a színen Kenyeres Péter, aki több szálon is kapcsolódik a történethez. Egyrészt ő jegyzi a közfeladat ellátásáról szóló megállapodást mint a Földemért Kft. meghatalmazott képviselője, másrészt egy ingatlanvásárlás kapcsán is felemerült a neve a közelmúltban.

Az önkormányzat ugyanis egy ideje árult egy Pócsmegyen található ingatlant: az úgynevezett Kollár-házat, 38,3 millió forintra értékelték. A pályázatra ketten jelentkeztek, az egyikük Kenyeres Barbara, akinek pályázatát Kenyeres Péter írta és adta be. A ház végül 41 millió forintért került Kenyeres Barbara nevére, pontosan egy millióval kínált többet, mint a másik jelentkező. Az ügymenetben azonban volt egy kis csavar.

41 millióért kelt el az épület.

A március 1-jén kelt előterjesztésből, amit a polgármester jegyez, kiderült, hogy határidőre két pályázat érkezett. Nagy Pál minden feltételnek megfelelt, minden adatot és nyilatkozatot leadott, a biztosítékot megfizette.

„Kenyeres Barbara pályázatát Kenyeres Péter Szabolcs írta és adta be, a lezárt borítékban a meghatalmazás a vételi ajánlat tételére nem volt benne, azonban a 2021. február 11-én kelt meghatalmazást utólag, február 25-én benyújtotta.

A pályázat a felhívásban meghatározott feltételeknek megfelel, valamennyi szükséges adatot és nyilatkozatot tartalmaz, a pályázati biztosítékot a pályázó megfizette. Az ajánlott vételi ár 41 000 000 Ft (negyvenegymillió forint)” szerepel az előterjesztésben.

Ennek értelmében Kenyeres Barbara lett az ingatlan tulajdonosa. Információink szerint Kenyeres Péter élettársa Szabó Levente Géza édesanyja. Kenyeres Péter 2021 decemberéig el van tiltva a cégvezetéstől.

Az ügyben szerettük volna megismerni a Földemért Kft., valamint Pócsmegyer-Surány polgármesterének, Németh Miklósnak az álláspontját is, megkeresésünkre azonban cikkünk megjelenéséig egyikük sem reagált.

Zimre Zsuzsa

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A Földemért.hu nyitóoldala. 

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás