miskolc

Mégsem épül ufópláza Miskolcon, rájár a rúd a Hell-csoportra

A kormányhivatal a napokban elkaszálta a sokat vitatott miskolci Avalon Center terveit. Nem ez az egyetlen dolog, ami miatt úgy tűnik, rájár a rúd a korábban milliárdokkal támogatott Hell energiagyártóra.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Korábban írtuk, hogy Miskolc egyik foghíjtelkére szerettek volna egy extravagáns irodaházat építeni. Az ötlet kapóra jött az önkormányzatnak is, mert az irodaház térfalként is szolgált volna a 30 éve tervezett, de soha meg nem épült városi főtérhez.

Az irodaház-tervek azonban megosztották a miskolciakat. Az építkezést ellenzők legeredetibb érve az volt, hogy az Avalon Center tulajdonképpen egy bevásárlóközpont lenne, csakhogy a beruházók nem szeretnének a plázastop különleges engedélyezési eljárásával küszködni. A terveket elnézve ez nem is tűnt légből kapott ötletnek.

De végül nem ezen csúszott el az építési engedély. A környezetvédelmi engedélyért folyó elsőfokú eljárás során a megyei kormányhivatal megadta a szükséges hozzájárulást. Ez ellen fellebbeztek a környéken élők és a Zöld Kapcsolat Egyesület nevű civil szervezet. Szerintük ugyanis túlságosan nagy az épület a történelmi belvárosba, 350 férőhelyes mély parkolóval, üzletekkel.

A másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi kérdésben a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára állásfoglalását kérte, aki kimondta , a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek.

A Miniszterelnökség örökségvédelmi szakkérdésben adott véleménye szerint: „a szóban forgó Miskolc 2413 hrsz. alatti ingatlan több szintű védettség alatt áll örökségvédelmi tekintetben. Egyrészt a „Miskolc belvárosa, az avasi pincesor és az egykori Mindszent település” elnevezésű műemléki jelentőségű területen helyezkedik el, másrészt az avasi református templom, az avasi harangtorony, a Városház tér 20. szám alatti egyemeletes lakóház, illetőleg az Aranyszavas Gyógyszertár és lakóépület műemléki környezetében található. Harmadszor az ingatlan a Szabadság tér elnevezésű általános régészeti lelőhelynek is részét képezi.”

F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke az atlatszo.hu-nak elmondta, maga az épület többeknek tetszik, de léptéke és jellege miatt ezen a helyen semmiképpen nem tartják megvalósíthatónak.

Sokan kifogásolták, hogy építészeti tervet, makettet nem mutattak be a beruházók, a közzétett látványtervek, videó pedig csak a legideálisabb pontokat láttatják.

A döntés kiverte a biztosítékot az Avalon Center tulajdonosainál is, pedig ők eddig kerülték a nyilvánosságot. A megyei lapnak kissé sértetten nyilatkozták az elmúlt héten, hogy a hatóság által kifogásoltakat módosítják, így adják be újra a kérelmet, de az épületen sem funkciójában, sem léptékében nem változtatnak. (Mint fentebb írtuk, a hatóság egyebek mellett az Avalon Center elhelyezkedését kifogásolta.)

Az Hell/Avalon csoport vesszőfutása ezzel azonban nem ért véget a múlt héten.

Bírósági végrehajtás indult a Hell energiaital gyártója ellen, miközben a piaci pletykák szerint a cég a “legnagyobb befektető” birtokába kerülhet – jelent meg először az Mfor-on, majd több hírportálon is. A társaság közleményben reagált, amelyben leszögezik: a HELL ENERGY Magyarország Kft.-vel szemben nincs végrehajtás folyamatban.

“Cégünk kúriai felülvizsgálatot kezdeményezett a végrehajtás alapját képező jogerős bírósági ítélettel szemben annak megalapozatlansága és téves következtetései miatt, és kértük a végrehajtás felfüggesztését is. Amíg a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmünk a Kúria elbírálása alatt volt, addig a végrehajtó az eljárását megindította. A megindított végrehajtás során a 12 millió forint értékű követelést társaságunk január közepén teljes mértékben kiegyenlítette. A végrehajtó az eljárását 2019. január 31. napján befejezetté nyilvánította. Mindezekből okszerűen következik, hogy a cégnyilvántartásban 2019. február 4-én megjelent végrehajtási jog bejegyzésére törvénytelenül került sor.”

A végrehajtás időközben le is került a cégről. Csakhogy nem csak ezt a hírt cáfolták, hanem azt is, hogy felvásárlási célpont lennének, méghozzá a „leggazdagabb magyar” vetett szemet a csoportra.

„A HELL tulajdonosainak nem áll szándékában eladni a céget, sem jelenleg, sem pedig a későbbiek folyamán. Ez számukra elvi, és nem üzleti kérdés” – olvasható a társaság által közleményben.

Nyilván ők tudják jól, bár Mészárosék megjelenése remekül indokolná, miért jár rá a rúg a nem is olyan régen még 7 milliárd forint közpénzzel megtolt cégcsoportra.

Pusztai Lászlóeszakhirnok.com

Fotó: Avalon-látványterv, forrás: fintastudio.hu

Megosztás