választások 2019

Megsértette a választási törvényt Dunakeszi fideszes önkormányzata

„Sikeres Dunakeszi” címmel készített egy 60 oldalas kiadványt a helyi, Fidesz-KDNP többségű önkormányzat, melyben az elmúlt öt év eredményeit kívánták bemutatni. A megyei Területi Választási Bizottság döntése szerint viszont a vaskos kiadvánnyal a városvezetés kampánytevékenységet folytatott, amivel jogszerűtlenül befolyásolta a választókat. S mivel az önkormányzatot nem először marasztalták el hasonló törvénysértés miatt, most viszonylag komoly pénzbüntetést is kiszabtak rá.

Minden dunakeszi háztartásba eljuttatta a fideszes többségű önkormányzat azt a színes, terjedelmes albumot, mely címe szerint az elmúlt öt évről szóló „polgármesteri beszámolót” tartalmazza. A 18 ezer példányban kinyomtatott kiadvány az önkormányzat honlapján online is elérhető, Dióssi Csaba polgármester pedig óriásplakátokon hívja fel rá a figyelmet.

Bár a kiadvány címe szerint az elmúlt öt évről szól, valójában a Fidesz-KDNP helyi jelöltjeinek kampányígéreteit is tartalmazza. Emiatt Gerner Péter, az ellenzék közös polgármesterjelöltje és Varga Zoltán Péter ellenzéki képviselőjelölt a Helyi Választási Bizottsághoz fordult, és kifogást nyújtott be. Szerintük ugyanis a fideszes városvezetés a kiadvánnyal közpénzen folytat kampányt a saját jelöltjei mellett.

Első körben azonban a Választási Bizottság elutasította a beadványt benyújtók kifogásait, mert a bizottság szerint az albumban nem szerepel a Fidesz-KDNP neve vagy logója, és a szövegben sincs szó arról, hogy a képeken szereplő fideszes politikusok  indulnak a mostani választásokon. A „Jövő” címszó alatt bemutatott beruházásokról pedig már döntött a testület, sőt van, amelyiknek már meg is kezdődtek a munkálatai, tehát ezek sem csupán ígéretek a városvezetés részéről. Vagyis: nem kampányeszköz a kiadvány, abban ugyanis a testület és polgármester csupán „tájékoztatási kötelezettségének” tett eleget.

Nem így gondolta azonban a Pest Megyei Terület Választási Bizottság, mely a kifogást benyújtó Gerner Péternek és Varga Zoltán Péternek adott igazat. Például abban, hogy már a kiadvány bevezetőjében a Fidesz-KDNP jelöltjei mellett kampányol Dióssi Csaba polgármester és Erdész Zoltán alpolgármester, amikor a mostani „csapat” további támogatását kérik a lakosságtól. Még akkor is, ha magában a szövegben nem nevezik meg a most induló fideszes jelölteket.

Ugyanis más forrásokból is tájékozódnak a dunakesziek, akikre a választási kampány utcai plakátjain ugyanabban a pózban mosolyog Dióssi Csaba, mint a „tájékoztató” kiadványban. És a polgármester Facebook-oldalán is pontosan azok az ígéretek olvashatók, mint a postaládákba bedobott önkormányzati albumban.

A konkrét kampányígéretek között két új középiskola, egy szuperprodukciókkal kecsegtető, színházat, koncerttermet és iskolát magába foglaló „Művészetek Háza”, új kormányhivatal és a régóta ígért, de mindig halogatott vasútállomás-felújítás is szerepel. Ezekről a beruházásokról azonban csak mutatós látványterveket közöl az album, hiszen az új építményekből még az égvilágon semmi nem készült el. De látványterv mutatja a Gyártelepi vasútállomás előtt megújított, és a kiadvány szerint már „átadott” teret is: ez a beruházás ugyanis még csak most fog befejeződni, ezért arról fotó még nem készülhetett.

A városvezetés az M2-es autóút 2×2 sávosra bővítését és a Budapest–Vác között a jövőben üzembe helyezni kívánt emeletes vonatokat is Dunakeszi „sikerei” közé sorolta, bár ezek nem önkormányzati beruházások.

Úgy tűnik, kevésnek találták az elmúlt öt év eredményét a szerkesztők, így bekerült az albumba az a Fóti úti kerékpárút is, ami jóval korábban, még az előző ciklusban készült el. Az “új” kerékpárutat ábrázoló, közel 10 éves fotón ráadásul épp az ellenzéki polgármesterjelölt, Gerner Péter családtagjai láthatók, amint vidáman bicikliznek.

A Pest Megyei Területi Választási Bizottság csütörtökön kimondott határozata szerint a „Polgármesteri beszámoló – Sikeres Dunakeszi album 2014-2019 című városi kiadvány kampányeszköznek minősül, s alkalmas arra, hogy a választókat befolyásolja”. A Választási Bizottság döntésében hivatkozott a Kúria egy korábbi határozatára is, mely szerint „az önkormányzat – mint közhatalommal bíró szervezet – nem vehet részt a pártok országgyűlési mandátumért folytatott küzdelmében sem valamely jelölt, jelölő szervezet mellett, sem ellene.”

A Dunakeszi Önkormányzat azonban közpénzből finanszírozott és nagy számban terjesztett kiadványával kampánytevékenységet végzett egy párt jelöltjei mellett. S mivel a Választási Bizottság már nem első alkalommal hozott hasonló okból elmarasztaló határozatot, a jogsértés súlyára való tekintettel most 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte az önkormányzatot. A döntés ellen a dunakeszi városvezetés a bírósághoz fordulhat.

Bodnár Zsuzsa

Címlapkép: a szerző felvétele

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás