Szekszárd

Fizetésemelést és hat havi prémiumot kapott a szekszárdi alpolgármester férje, aki a város sportcégét vezeti

Míg 2017-ben 7,5 millió forintot, addig 2018-ban már mintegy 12,8 millió forintot kapott fizetésként Szekszárd sportcégének ügyvezetője, Csillag Balázs. Mellé teljesítménye alapján még hat havi prémiumot – közel 6,5 millió forintot – tehetett zsebre a közgyűlés döntése alapján. A férfi a fideszes alpolgármester férje, és a fideszes többségű önkormányzatnál dolgozik édesanyja is.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

Pályáztatás nélkül nevezik ki szeptember elsejétől újabb öt évre Csillag Balázst, a szekszárdi önkormányzat tulajdonában lévő Szekszárdi Sportközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának. Az illető a város alpolgármesterének, Haág Évának a férje, és a fideszes többségű önkormányzat Humán Bizottsága elnökének, Csillagné Szánthó Polixénának a fia.

Ezeknek a családi kapcsolatoknak tulajdonítják többen is a városban azt is, hogy hat havi keresetének megfelelő prémiumot ítéltek meg számára 2018-as teljesítményéért. A Szekszárdi Sportközpont NKft. nyeresége 2018-ban egymillió forint volt, ugyanakkor a Csillag Balázs számára megszavazott összeg mintegy 6,4 millió forintot tett ki.

A 2011-ben létrehozott önkormányzati cég árbevétele 2016-ban 136,8 millió forint, 2017-ben 173,4 millió és 2018-ban 163,8 millió forint volt. A cég adózott eredménye három éve 1,2 millió, két éve 1,7 millió, tavaly pedig 1 millió forint lett.

A szekszárdi közgyűlés idén május 16-án fogadta el az önkormányzati társaságok, így a sportközpont kft. mérlegbeszámolóját. Ekkor értékelték Csillag Balázs teljesítményét is.

A közgyűlés az ügyvezető munkáját megfelelőnek találta és megítélte Csillag Balázsnak a hat havi prémiumot. Akinek egyébként plusz bevételt jelentett az is, hogy korábbi, évi 7,5 millió forintos fizetése helyett 2018-ban már mintegy 12,8 millió forintot vihetett haza.

A szekszárdi közgyűlés határozott arról is, hogy 2019-re vonatkozóan mit vár el az ügyvezető igazgatótól. Október végéig Csillag Balázsnak el kell készítenie a jövő évi költségvetés előzetes tervezetét, használhatóvá kell tennie a teniszpályát, fejlesztenie kell a sportegyesületi tevékenységet, közre kell működnie az önkormányzat sportcélú fejlesztéseinek előkészítésében és megvalósításában.

Mindezek mellett az ügyvezetőnek szinten kell tartania a nonprofit kft. tőkéjét vagy emelnie kell rajta. Ez 2017-ben 16,8 millió forint volt, 2018-ban pedig egymillióval lett több.

A sportközpont nkft. közhasznúsági jelentése szerint a város 2017-ben 176,6 millió forint, 2018-ban pedig  már 210,8 millió forint támogatást nyújtott a cégnek. Amelynek viszont a rövid lejáratú kötelezettségei jelentősen megnőttek: az összeg egyik évről a másikra 53 millió forintról 338,6 millióra emelkedett.

Kíváncsiak voltunk, hogy mi indokolta Csillag Balázs hat havi prémiumát, ezért kérdéseinkkel megkerestük Szekszárd fideszes polgármesterét, de Ács Rezső a kért időpontig nem válaszolt rájuk.

Rácz Zoltán, helyi szocialista képviselő az Átlátszónak azt mondta, hogy a polgármester arra hivatkozva kérte, hogy fogadják el Csillag Balázs pályáztatás nélküli újabb kinevezését, hogy az ügyvezető igazgató ne sértődjön meg.

Megkerestük Csillag Balázst is, de kérdéseinkre eddig tőle sem érkezett válasz.

Csikász Brigitta

Fotó: a szekszárdi városháza, MTI-fotó Kovács Attila. A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Frissítés (2019. 08. 29.): Cikkünk megjelenése után megérkezett Csillag Balázs válasza, amit az alábbiakban teljes egészében közreadunk:

„Kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy az önkormányzati tulajdonban  lévő gazdasági társaságok vezető tisztségviselői és vezető állású  munkavállalói éves prémiumának megállapítására vonatkozó szabályokat  Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Javadalmazási  Szabályzatról szóló 3/2017 (IX.29.) szabályzata határozza meg.

A vezető tisztségviselőkre vonatkozó teljesítménykövetelmény  teljesítésének értékelése a felügyelő bizottság előzetes, véleményének  figyelembevételével, a polgármester előterjesztése alapján a közgyűlés  hatásköre. A teljesítménykövetelményt a vezető tisztségviselők számára  szintén a közgyűlés határozza meg. A hatályos javadalmazási szabályzat rendelkezései alapján  megállapítható, hogy a gazdasági társaság nyereségének mértékét a  prémium megállapításánál nem kell figyelembe venni. Ez különösen igaz  egy nonprofit gazdasági társaságra. Részemre a javadalmazási  szabályzatnak megfelelően került sor prémium megállapítására.

A Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. jogelődjének, az akkor még intézményként működő Szekszárdi Sport- és Szabadidőközpont igazgatójának  2009. októberében nevezett ki a közgyűlés pályázat útján (az  intézményekre vonatkozó szabályok szerint). Ezt követően, szintén a  közgyűlés döntése alapján lettem 2012-től a Szekszárdi Sportközpont  Nonprofit Kft. ügyvezetője. A Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft.  ügyvezetését munkajogviszony keretében látom el, ebből adódóan  foglalkoztatásomra vonatkozó szabályokat a munka törvénykönyvéről szóló  2012. évi I. törvény „Vezető állású munkavállalóra” vonatkozó 208-211.  §-ai határozzák meg, amely nem írja elő pályázat kiírását.

A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 3:115. §-ában  meghatározott vezető tisztségviselőre vonatkozó összeférhetetlenségi  szabályok alapján személyem nem összeférhetetlen feleségem  alpolgármesteri, és édesanyám elnöki posztjával. Magyarország helyi  önkormányzatairól szóló törvényre való tekintettel kinevezésemkor  feleségem és édesanyám személyes érintettség miatt nem vett részt a  szavazásban.

2018. decemberében az új uszoda kivitelezője benyújtotta első  részszámláját, ami 2019. januárjában került kiegyenlítésre, ezért a  gazdasági évforduló napján ez a tétel a rövid lejáratú kötelezettségek  soron szerepelt. Ez indokolja, hogy 2017. évhez képest, 2018. évben  növekedtek a rövid lejáratú kötelezettségek.”

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás