Egyéb

Nem oszlik a 27 éves köd: kamunak tűnik az olasz szál Farkas Helga elrablása ügyében

 

Semmi nem igazolja, hogy a calabriai maffiának, azaz az egyik leghírhedtebb olasz bűnszervezetnek, akár valamelyik tagjának köze lett volna a szegedi Farkas Helga elrablásához és eltüntetéséhez, azaz 27 évvel a máig megoldatlan bűntett után kijelenthető: meggyilkolásához. Az Átlátszó információi szerint ugyanis az olasz hatóságok nem támasztották alá a volt rendőr, Palatinus Gábor  kijelentését, mely szerint az olasz maffia egyik alvezérének a tenyérlenyomatát találták meg az elrabolt lány autójában. Az elrabolt lány édesapja, Farkas Imre ezzel kapcsolatban megjegyezte, az olaszok válasza számára nem meglepő, hiszen szerinte eddig is tudni lehetett, hogy kik rabolták el és ölték meg a lányát. 

27 évvel ezelőtt, a rendszerváltás utáni időszak egyik legrejtélyesebb, ugyanakkor talán legnagyobb figyelmet kapott bűncselekményét az olasz maffia hajtotta végre – állította Palatinus Gábor nyugdíjas rendőrtiszt tavaly ősszel a Magyar Nemzetnek nyilatkozva.

A volt szegedi nyomozó, aki szinte az első percektől részt vett a Farkas Helga-ügy nyomozásában azt mondta, hogy „Dél-Olaszországban, Calabria tartományban rábukkantak arra a férfira, akinek tenyérlenyomata azonos azzal, amelyet a bűnözők által elrabolt, és azóta nyomtalanul eltűnt Farkas Helga autójának visszapillantó tükrén találtak”.

Palatinus felvetése „végigrohant” a magyar nyilvánosságon, olyan hír is volt ugyan, amelyben már akkor kételyeket fogalmaztak meg, ám a magyar rendőrség – mint ahogy egy magas rangú rendőrtiszt lapunknak fogalmazott – „nem nézhette tétlenül”, ezért informálisan megkereste az olasz és a német rendőrséget. Az utóbbit azért, mert Palatinus német szálat is említett.

Úgy tudjuk, mindkét ország illetékes szervei a napokban informálisan arról tájékoztatták a magyar rendőrséget, hogy nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy az elrabolt Farkas Helga autójában talált tenyérnyomat egyezne a szegedi rendőr által az interjúban említett alvezér tenyérnyomatával, vagy bárki máséval.

Az akkor 17 éves, érettségi előtt álló szegedi Farkas Helgát 1991. június 27-én rabolták el Orosháza és Szeged között, az autóját aznap este az algyői Tisza-híd közelében, egy szervizúton találták meg. A lány szüleitől, az abban az időben dúsgazdagnak számító Farkas Imrétől és feleségétől, Farkasné Márton Katalintól 500 ezer német márka, akkori árfolyamon számolva 25 millió forint váltságdíjat követeltek lányuk szabadon bocsátásáért.

Az emberrablók tizennégyszer tárcsázták Farkasék szegedi lakásának telefonszámát, az első hívásukkor Helga húgával, Kingával beszéltek. Farkasné húgát, Márton Editet két évvel később szerb bűnözők, Magda Marinko és társai gyilkolták meg. További részletek például itt, az Egyperces Krimi blogon olvashatók.

Farkas Imréék azonnal elfogadták az emberrablók feltételeit, készek voltak átadni a váltságdíjat, ám valami mindig közbejött. Arra van bizonyíték, hogy a lány fogva tartói rájöttek, hogy a rendőrség is „részt vesz” a váltságdíj átadásának megtervezésében.

Valószínűleg ettől megrettentek a bűnözők, tarthattak a lebukástól, ezért a maguk részéről „lezárták” a magyar kriminalisztika egyik legköltségesebb és legismertebb ügyét. Három nap után soha többé nem jelentkeztek.

Farkas Helgát, az elitiskolának számító szegedi Deák Ferenc Gimnázium negyedikes diákját valószínűleg meggyilkolták – ezt támasztja alá több közvetett bizonyíték és vallomás – de holtteste eddig nem került elő.

A már említett Palatinus Gábor nyugalmazott rendőrtiszt, a szegedi rendőrkapitányság egyik legsikeresebb egykori nyomozója szerint az emberrablást az olasz maffia hajtotta végre az ügyben elítélt Csapó József közreműködésével.

Farkas Imre, az elrabolt lány édesapja évek óta nem reagált a lánya elrablásával kapcsolatban megjelent hírekre, és ugyancsak a hallgatás mellett döntött Helga édesanyja és testvére is.

Az apa azonban hosszú idő után megszólalt. Az Átlátszónak azt mondta, régóta ismeri a Palatinus Gábor által említett német-olasz szálat, hiszen a volt nyomozó már fél évtizede beszélt neki erről, viszont egy pillanatra sem gondolta, hogy az olasz maffiának köze lehet a lánya elrablásához és meggyilkolásához.

Tudjuk, kik rabolták el és gyilkolták meg a lányomat. Efelől nincsenek kétségeim. Nem az olasz maffia, hanem két magyar, a családunkat ismerő férfi. Persze lehet találgatni, újra és újra feltépni a halványuló emlékeket, de ez nem vezet sehova – hangsúlyozta Farkas Imre.

Az egyik meghalt, a másik Londonban él

A Farkas Helga-ügyben végül egyetlen személyt marasztaltak el, Csapó „Jokó” Józsefet 2000-ben halmazati büntetésként 10 év börtönbüntetésre ítélték. Farkas Helga vonatkozásában a bíróság ugyan bizonyítottnak látta, hogy Csapó követte el az emberrablást (mivel az elkövetéskor nem volt ilyen bűncselekmény, személyi szabadság korlátozását és zsarolást róttak a terhére), de a lány meggyilkolásában nem találták bűnösnek.

Ezzel kapcsolatban Farkas Imre azt mondta, máig nem tudja megemészteni a bíróság döntését, ugyanis ha a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a lányát Csapó rabolta el, akkor mégis ki ölhette meg Helgát, ha nem ő. „Éppen valaki arra sétált és úgy gondolta, meg kell ölnie a lányomat?”

Juhász Benedeket 1994-ben ötször fejbelőtték. Az ő meggyilkolása ügyében szintén felmentették Csapót, itt a bíróság nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy ő húzta meg a ravaszt. Jokó jó magaviselet miatt 2006-ban, hat év után szabadult, előbb Írországban telepedett le, jelenleg Angliában, Londonban él.

Magyarország egyik legismertebb rendőre, a „döglöttügy-specialista” Kovács Lajos ezredes más rendőrökhöz – és Farkas Imréhez – hasonlóan nem hisz az olasz maffia-szálban.

Noha részleteiben nem nagyon ismeri Palatinus „kutatásait”, viszont mivel maga is részt vett a Farkas Helga-ügy nyomozásában, azt mondta, szerinte Csapó József és tettestársa, a meggyilkolt Juhász Benedek egyszerű fiatal bűnözők voltak, akik autólopásokat, betöréseket hajtottak végre, csalásokat követtek el, majd következett számukra a gazdag család lányának elrablása.

Juhász Benedek nem sokkal 1994-ben bekövetkezett a halála előtt részletesen elmesélte a feleségének, hogy hogyan tervezték el és hajtották végre Farkas Helga elrablását Csapóval. A nő ezt tanúként el is mondta a Csongrád Megyei Bíróság tanácsvezető bírójának, a büntetőkollégium vezetőjének, az azóta már elhunyt Exterde Tibornak.

A feleség szerint azért végeztek a férjével, nehogy vádalkut kössön és kipakoljon az emberrablásról.

Kovács azt mondta, nem volt semmilyen informális adat, pláne bizonyíték arra, hogy a Jokó néven ismert Csapó József vagy bármelyik társa kapcsolatban állt volna az olasz maffiával. Arra sem volt bizonyíték, hogy egyáltalán olasz állampolgárral állt, álltak volna kapcsolatban.

Arra volt csak adat, hogy olykor megfordult Olaszországban. Az exzsaru azt javasolja Palatinus Gábornak és bárkinek, akinek van információja ebben az ügyben, hogy tegyenek bejelentést a rendőrségen, hogy mindenki számára megnyugtatóan hivatalosan le lehessen ellenőrizni azokat.

Kapcsolódó cikkünk:

Szlovén letelepedési engedélyekkel házal Magda Marinko egykori bűntársa

Szegedi Tamás

Megosztás