Külhoni szavazatok

Kósa Lajos vitte Romániába a Fidesz köszönetét – titokban

A Fidesz kommunikátorai nem tartották fontosnak, hogy beszámoljanak az önkormányzati kampányfőnökük hálalátogatásáról.

Több mint tízezer szavazat érkezett a romániai Bihar megyéből Magyarországra az április 8-ai országgyűlési választáson, ezek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői révén jutottak át a határon. A külhoni magyar közösség tagjai „szinte egyhangúlag kiálltak a Fidesz–KDNP mellett” – mondta Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, pártja 2019-es önkormányzati kampányfőnöke a napokban a Bihar Megyei Önkormányzati Konferencia nevű rendezvényen. A találkozón a Bihar megyei RMDSZ-es politikusok vitatták meg aktuális teendőiket, majd elemezték a magyarországi választást.

Kósa Lajos a romániai tanácskozáson megköszönte az RMDSZ segítségét, különösen a polgármesterek munkáját, amely nagymértékben hozzájárult a határon túli szavazók mozgósításához, a magyar kormánypárt sikeréhez.

E nem kis jelentőségű eseményről és Kósa szavairól a magyarországi sajtóban egyetlen szó nem olvasható. Elhallgatta az állami média, a Fidesz fennhatósága alá tartozó összes országos és megyei produkció, nem jegyezte fel a Kósa Lajos politikusi mozgását lelkesen dokumentáló debreceni sajtó sem. Nincs nyoma a Fidesz központi portálján, de még Kósa Lajos Facebook-oldalán sem, pedig ő meg szokta örökíteni külföldi kiruccanásait, legutóbb például egy csehországi kultúrélményét.

Arról, hogy Kósa Lajos megköszönte az RMDSZ-es polgármestereknek a magyarországi választás lebonyolításában nyújtott kinti segítséget, a kisebbségi magyarság mozgósítását, egyedül a nagyváradi sajtóban lehetett olvasni. A Fidesz megköszönte az RMDSZ munkáját című beszámolót a Biharország havilap online változata jelentette meg, illetve ugyanezt a szöveget publikálta a romániai Bihar megye magyar nyelvű napilapja, a Bihari Napló is.

Nem ez az első segítség, ami Nagyváradról érkezett az Orbán-kormányhoz. Mint arról elsőként az Átlátszó számolt be, legutóbb az idei március 15-ei békemenetre szerveztek buszokat, akkor az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös szervezésében indult tömegerősítés Budapestre.

Piricsei Zsigmond

Megosztás