Térképekre és ábrákra tettük a földárverések eredményeit

foldoldalclap-1024x616

 

2015-ben és 2016-ban hatalmas földprivatizáció zajlott le Magyarországon. Az állam 290 ezer hektár földet kínált eladásra, és ennek kétharmadát el is adta. A legnagyobb nyertesek Mészáros Lőrincék lettek: a felcsúti polgármester és családtagjai összesen több mint 1550 hektár állami földet vettek meg. Hosszú hónapok munkája után térképeken és különböző grafikonokon mutatjuk be a földárverések eredményeit.

 

 

2015 augusztusában derült ki, hogy a kormány az állami tulajdonú földterületek jelentős részét értékesíteni akarja. Lázár János akkor azt mondta, hogy ezzel 300 milliárd forintos bevételhez jut a költségvetés.

A tömeges földeladást azonban sokan ellenezték már a kezdetektől. A kritikák között felmerült, hogy a termőföld ára folyamatosan emelkedik, tehát hosszú távon anyagi veszteség éri az államot. Emellett szinte az összes eladni kívánt területeket bérbe adta korábban az állam, amely a területek értékesítésével elveszti a bérleti díjakból származó bevételeket.

A földárverési program elleni harmadik, és legnagyobb kritika az volt, hogy a kormány ezzel a hozzá közelállók kezére játssza az állami földeket. A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy a magyar politikai életben szokatlan módon az MSZP, a Jobbik, az LMP és a PM együtt tiltakozott a földprivatizáció ellen egy tüntetésen.

Felmerült az is az ellenzőkben, hogy a Fidesz külföldieknek játssza át a magyar termőföldeket, mert az állami földek eladásának jogi alapjául szolgáló kormányhatározatban ugyan még kikötötték, hogy csak magyar állampolgárok indulhatnak az árveréseken, de a licitek megkezdése előtt a kormány módosította a jogszabályt, és lehetővé tette EU-s tagállami állampolgároknak is a földvásárlást.

A félelmek részben beigazolódni látszódtak: Ángyán József, aki korábban a második Orbán-kormány vidékstratégiáért felelős államtitkára volt, intézményesített földrablásnak nevezte az árveréseket, és zöldbáróknak egyes nyerteseket. Ángyán több jelentésben elemezte alaposan, hogy az állami földek új tulajdonosai miként kötődnek a Fideszhez, illetve milyen strómangyanús személyek vannak köztük.

Az Átlátszó nyomon követte Mészáros Lőrinc földvásárlásait, és megírtuk azt is, hogy Szíjjártó Péter futsalcsapatának holland szponzora is a szerencsés nyertesek között van.

A földárverések lezárásáról 2016 szeptemberében döntött a kormány. A hivatalos tájékoztatás szerint 290 ezer hektár földet hirdettek meg eladásra, és ennek közel kétharmada talált új gazdára 2015-ben és 2016-ban, az állam pedig mintegy 270 milliárd forint bevételre tett szert a termőföldprivatizációval.

A kormány adatszolgáltatása azonban nem könnyítette meg a tisztánlátást a földárverésekkel kapcsolatban (sem): az eladásokat bonyolító Nemzeti Földalapkezelő Szervezet honlapjára megyénkénti bontásban és pdf-formátumban tette közzé az árverések eredményeit.

2016 nyarán, a földeladások lezárulta után a Greenpeace fáradságos munkával táblázatba rendezte az adatokat, és Vágó Gábor közvetítésével átadta őket feldolgozásra az Átlátszónak. Régi célunk volt, hogy a földárverések számai, statisztikái, térképei a nyilvánosság számára is láthatóvá váljanak, ezért elkezdtünk dolgozni ennek a megvalósításán.

Hosszú ideig tisztítottuk az adatokat, mert az NFA honlapján közzétett hirdetményekben rengeteg elütés és egyéb íráshiba volt. Ezután M. László önkéntesünk segítségével geolokációs kódokat rendeltünk a Földalapkezelő  által helyrajzi számokkal azonosított földekhez, majd különböző szempontok alapján ábrákat készítettünk az adatokból.

Végül több hónapnyi munka után elkészült a projekt honlapja, ahol a közel 250 ezer információt tartalmazó adatbázis alapján készített adatvizualizációk és térképek, valamint föld-témában írt korábbi cikkeink is elérhetők:  fold.atlatszo.hu

Reményeink szerint a térképek és adatvizualizációk segítségével az érdeklődők könnyebben el tudnak majd igazodni abban, hogy kik, mennyiért, hol és milyen feltételekkel jutottak hozzá az elmúlt két évben a földjeikhez, kik nyerték a legtöbb földet, kik adták a legtöbbet az állami földekért és melyek voltak közülük a legkapósabbak.

Az első grafikonon a földárverések időpontja, az adott időpontban kiosztott földek összértéke és összmérete látható.

Az első térkép azt mutatja meg, hogy mely településekhez tartozó földeket árverezték el. A második térképen az látható, hogy egyes településeken összesen mennyi pénzt adtak a földekért. A harmadik térkép azt mutatja be, hogy összesen hány hektárnyi földet osztottak ki a településeken. A negyedik térképen pedig az látható, hogy egy hektárra lebontva hol voltak a legdrágábbak a földek. Egyértelműen kirajzolódik, hogy a legdrágább földeket Hajdú-Bihar megyében értékesítették: Ebes, Debrecen, Hajdúszoboszló, Nagyhegyes földjei voltak a legértékesebbek a földárveréseken.

A földárverések egyik kitétele az volt, hogy az új tulajdonosoknak “helyben”, vagyis 20 km-en belül kell lakniuk. Ez összességében sikerült is, pusztán a vevők 8 százalékának esetében nagyobb a lakcímük és a földjük közötti távolság 20 kilométernél. Az átlagos távolság egyébként 8,7 kilométer, ezen belül a nyertes lakcímek 63 százaléka található.

A földárverések másik kitétele az volt, hogy egy tulajdonos maximum 300 hektárhoz juthat. Ehhez képest Mészáros Lőrinc (egyedül vagy azonos nevű fiával együtt) a pályázatokon összesen 440,4 hektárnyi földet szerzett meg az adatok szerint. A vevők lakcíme szerinti bontásból látszik, hogy a Mészáros család volt a földárverések legnagyobb nyertese: A felcsúti Fő utca 311/5. alá bejelentett családtagok (Mészáros Lőrinc, valamint felesége és Beatrix nevű lánya) együttesen 1014,4 hektárnyi földet szereztek meg. Mészáros másik lánya, Ágnes további 245 hektárt vett, a polgármester öccse pedig még 291 hektárt, így a Mészáros család több mint 1550 hektárnyi földet vásárolt összesen.

További részletes adatok és kereshető ábrák a fold.atlatszo.hu-n. Kérdéseket, észrevételeket, javaslatokat és kritikákat az info@atlatszo.hu-ra várunk.

Adatvizualizáció: Bátorfy Attila

Adattisztítás: Erdélyi Katalin, M. László

A nyers adatokat köszönjük Vágó Gábornak és a Greenpeace-nek.

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • G H

  Hát ugye libsikéim vagyis a fidesz értelmisége szerint lipsikém már a gazi elődje lenin elvtárs is kijelentette, hogy tanulni tanulni tanulni.
  Azt ugyan nem mondta, hogy gázszerelőnek kell de így járt a sok filozófus, bölcsész stb stb.
  Na már most aki cukkenbergnél is okosabb annak nem ügy összevadászni néhány száz hektárocskát.
  Ez biztosítja, hogy a libsik / lipsik és nem utolsó sorban a hóthülye fideszesek (akik csak a kimosott agyuk miatt szavaznak Orbán elvtársra és bandájára) kölkei örök életükben vagy a birtokon robotolnak lőrinc és a többi maffiatag kölke/unokája jólétéért.
  Mert ugye ezt akarja a 2/3……
  He?

 • Boris

  A vesztesekről is csinálhatnál egy ilyen szép cikket.
  A Sorosról, a Gyurcsányról, a Simicskáról és a többiekről is.

  Kutyául izgatni, hergelni, hány betű?

  Ez is jó ám erre,

  Gyurcsány már akkor sem volt normális, amikor bevásárolta magát az mszp-be.
  Semmit nem tud felmutatni az elkúrásokon kívül.
  Minden volt már, párttitkár, bukott miniszterelnök, még marha is.
  Most is csak azért szerepel, hogy bepereljen valakit.
  Kérem szépen elkúrta a Medgyessyt, félrebaszta az mszp-t is.
  idétlen helyzetbe hozta az utolsó Bajnait,
  majdnem csődbe vitte az országot,
  és a kedves Klárikám is csak a második.

  • Tamás Holenik

   Nekem akkor sem jön ki a matek, hogy a föld eladásából bevétele lett az államnak…….Van az államnak 1 milliárdja…..túláraz egy közbeszerzést, majd ezt az egy milliárdot kifizeti a Lőrincnek…..Lőrinc a kivett lóvéból vesz földet mondjuk 400 millióért, tehát van az államnak 400 millió bevétele…..hol van itt a nyereség az állam részéről ?…

 • Boris

  Ez is jó ám,

  Elmegy a bíróságra a izé,

  Kérem szépen nem tudom bizonyítani, hogy lopnak.
  de mondják ám, hogy lopnak. reggel, délben, még este is.

  …Ez nem baj, megszoktuk már, adok róla egy csinos papírt,
  tessék nyugodtan bologatni, hangoztatni, hogy még mindig lopnak.

  Visszakérdez ám persze

  És a izé, az ártatlanság védelme?
  …Belefér még, akkor tessék ezt is mondani,.

  „A jogban az ártatlanság vélelme alkotmányos alapelv,
  amely szerint senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg. „

  • Tamás Holenik

   Boriska….ez jó…az ártatlanság vélelme….akkor hol a bizonyíték hogy Gyurcsány lopott, vagy a Demszky, de most már előzetesbe tettétek Czeglédyt is, előre kikiáltva hogy ey bűnöző…..pedig nincs elítélve….

 • Azt mondták azért nincs kárpótlás kb: 200 milliárd, mert csődbe megy az ország,
  most viszont olimpiát akar rendezni 2000 milliárdért, akkor mégiscsak van pénz.
  Nekünk sem akar fizetni, több ezer embernek tartozik a kárpótlási jegy (www.karpotlasijegy.com) árával
  több mint 200 milliárd forinttal immáron 20 éve, viszont ott a kormány egy másik nagy narancs taktikát folytatja mélyen hallgat. https://uploads.disquscdn.com/images/86604febd483e60e4309fd1cedb989aa51c62d9f84853f2234345ae728550881.png