Itt vannak a Széll Kálmán téri óra meghiúsult high-tech látványtervei

clap

 

A budapesti Moszkva, avagy Széll Kálmán téren a közösség kezébe vette az óra alakítását: kisebb-nagyobb órákkal és más tárgyakkal egészítik ki az arra járók a betonoszlopot, ami a régi, ikonikus óra helyére készült a tér átépítésekor. Érdekes módon egy pontosan ennyire közösségi, ám lényegesen high-tech-ebb koncepció is felmerült a tér átalakítása során, amit a BKK és a Főváros végül elutasított. A mostani akciók szelleme mégis egy közösségi élménnyé formálta ezt a köztéri installációt.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

A Moszkva téri óra ikonikus találkozóhelyszín volt több generáción keresztül. Az óra lebontása sokak számára érzelemdús esemény volt. A tér felújításakor a helyére építendő új órának külön figyelmet szenteltek – a tervezés és kivitelezés lehetőségét a S39 Hybrid Design Manufacture alkotócsoport nyerte meg, egy betonoszlop koncepcióval, aminek a tetején egy LED-kijelző formájában jelenik meg az idő.

Már előrehaladott volt a tér átalakítása, de az óra még tervezés alatt állt, amikor felmerült egy szélesebb koncepció: készüljön ebből az “órából” egy teljes méretű interaktív kijelző, amellyel az utazóközönség interaktív módon kapcsolatba tud lépni.

Az ötlet több izgalmas nemzetközi köztéri projektből merített inspirációt, mint például az akkori londoni Light Festival izgalmas köztéri LED-paneles installációi vagy a linz-i Ars Electronica Center fényhomlokzata, amelyet egy nyílt forráskódú API-n keresztül bárki szabadon programozhat, és emiatt számos művészeti installáció része.

A koncepció szerint az órát képező betonoszlop mindhárom oldala teljes magasságban LED-panellel lett volna borítva, valamint a talajon körülötte körkörösen sok LED lett volna elhelyezve.

 

ledfal

 

Ezeken a kijelzőkön többek között a téren áthaladó tömegközlekedéssel kapcsolatos információkra történt volna utalás, például jelezte volna az érkező villamosok, metrókocsik irányát, érkezését, mutatta volna, hogy mikor és honnan indul egy járat a téren – ez különösen hasznos lett volna azoknak, akik nem ismerik ki magukat a számtalan kocsiállás között.

 

vizu

 

De lehetett volna üzenni is az oszlopnak SMS vagy mobil app segítségével, mondjuk az ismerősünknek, akivel ott beszéltük meg a találkozót, hogy “mindjárt ott vagyok” vagy hogy “5 percet kések”.

 

ledek

 

Felmerült, hogy a téren időt töltő járókelők pl. pong, pacman vagy más játékot játszhattak volna az oszlop kijelzőjén, akár egymással vagy egymás ellen, vagy akár távolban levő emberek ellen is az interneten keresztül.

 

inter

 

Az oszlop interaktív módon reagált volna azokra, akik körülállják, például kirajzolhatta volna az árnyékukat, vagy a Duna vízállása vagy az aktuális szélirány szerint hullámozott volna.

 

terbeli

 

Hogy kiteljesedjen a közösségi élmény, az is felmerült, hogy egy nyitott, hálózaton keresztül elérhető API segítségével diákok, érdeklődők saját appokat írhattak volna az oszlopra, saját maguk és a közönség örömére. Képzeljünk el egy gimnáziumi programozási versenyt, aminek a “platformja” ez a köztéri óra, és a diákok a téren járó közönséget vonják be az installációba a köztéri felületre írt applikációjuk segítségével.

Ez lett volna világszerte az első ilyen permanens köztéri installáció.

 

jatek

 

Habár a koncepció felkeltette a BKK és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes érdeklődését, sajnos mégsem nyert kellő támogatást ahhoz, hogy ebben a formában valósuljon meg, az illetékesek az anyagi források szűkösségére hivatkoztak. A koncepción dolgozók között még az is felmerült, hogy közösségi finanszírozással teremtsék meg a szükséges pénzügyi forrásokat, de ez a koncepció nem volt kompatibilis a megrendelő elképzeléseivel.

Pedig egy ilyen térhez nagyjából negyvenévente egyszer nyúlnak hozzá, örültünk volna, ha valami különleges, nemzetközileg is kiemelkedő készül oda.

 

ezlett

 

Ezért is érdekes fordulat, hogy a koncepció központi eleme, tudnillik hogy az óra legyen egy a téren áthaladó közönséget bevonzó interaktív elem, ugyan teljesen más formában, de mégis megvalósult. Az oszlopra ragasztott órák és egyebek elég messze állnak az eredeti elképzeléstől, de ki mondta, hogy az interaktív installációkhoz elengedhetetlenül high-tech megoldás szükséges?

Maróy Ákos

A szerző médiaművész, a 2008-as Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilon kiállítója, de állított ki a az Ars Electronica Festival keretében Linz-ben és a Transmediale keretében a Collegium Hungaricum Berlinben, továbbá az NTT InterCommunication Centerben Tokióban is. A fenti kocenpció kidolgozásában is részt vett.

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Elemer Lo

  Lassan az arra járók vágya csak egy pontos óra, amit a kiragasztott ezer forintos darabok teljesítenek is, a sokmilliós közpénzből (nem) megvalósult óra viszont nem. A pénz meg már valaki(k) zsebében…

  • transformer

   azóta elveszítette közpénz jellegét…

 • Dr. Sheldon Cooper

  valaki ebből az 1 órából is nagy hasznot húzhattak, és a vége, nem hogy a pontos időt nem mutatja, de semmit mást sem!

 • dunakavics

  Mindenki az órakészítőket szapulja. Volt korábban interjú velük, megrendeltek tőlük egy órát, ők megtervezték, a projekt vezetői elfogadták, megéplült, elkészült. Elmondták, hogy a vezérlés érzékeny, ezért zárt, fűtött térben kell elheyezni, de a projekt vezetői mégis azt kérték, hogy az oszlopban helyezzék el azt. Az óra készítűi beleegyeztek, hogy átmenetileg/őszig oda kerüljön, hogy tavasszal meg lehessen nyitni a teret. Azóta is benne van, esőben, hóban, -20 fokos fagyban. Nem csoda, hogy elromlott, de ez nem az óra készítőinek a hibája.

  • flilike

   Igaz, de a felragasztgatott órák is ugyanolyan hidegben működnek.
   Ahogy láttam, azok sem kültéri használatra lettek tervezve. A 600 Ft-os Ikea óra biztos nem.

  • Nagy Attila Zoltán

   > Elmondták, hogy a vezérlés érzékeny

   Értsd rossz eszközöket választottak a vezérléshez. Fogsz egy Raspberry Pi-t (kb. 15 000 Ft ÁFA-val). Ezzel bármi megoldható, tulajdonképpen egy teljes értékű számítógép, WiFi-vel, 40 pines programozható IO kivezetéssel – amivel lehet vezérleni a kijelzőt, kb. pár ezer forintból összeforrasztható elektronikával, amire kész célhardverek, IC-k vannak –, miegyebekkel. Ez -25°C-ig biztosan üzemképes, ráadásul melegszik magától is, minimális hőszigeteléssel – egy gumi doboz – kibír ennél hidegebbet is. De akár működik 80°C melegben is. Akár óránként tudja neten keresztül szinkronizálni az időt, vagy netkapcsolat nélkül pár ezer forintból össze lehet dobni egy hardvert, ami a frankfurti pontos idő rádiójellel – DCF77 – szinkronizálja az időt másodperc pontossággal. Teljesen mindegy, hogy hol van, WiFi-n, vagy akár bluetoothon keresztül elérhető, vezérelhető, programozható.

   > Azóta is benne van, esőben, hóban,

   A vezérlő? Szerinted milyen bonyolult összedobni egy vízálló – és egyben kicsit hőszigetelő – dobozt egy cigisdoboz méretű eszközhöz?

   Egy ilyen strapabíró, akár -30°C-ot is kibíró vezérlő összedobható kb. egy hét tervezéssel és forrasztással nem több, mint 50 000 Ft-ból.

  • szmoker (Homo Trollicus)

   Drága Virág elvtárs! Én kérem tudom, hogy nem vagyok ideológiailag elég képzett, de egy tér közepén álló, kültéri óra vezérlését nem kültéri használatra kellene tervezni?
   Azt gondolták a t. óratervezők, hogy majd építenek mellé egy fűtött bakterházat a vezérlésnek?

  • Sándor Budai

   ááá, neeem! dehogy az ő hibájuk, csakis az erényük igen, igen, igen

   • villain

    tehat nem sikerult megerteni a szoveget amire valaszoltal. aaaa, nem vagy idiota, nem, nem!

  • István Balogh

   Ez a védekezés most komoly? A tervezés időszakában nem tudták, hogy a működtető vezérlőegység nem a Parlamentben, hanem az oszlopba fog kerülni? Ha egy köztéri berendezés nem bírja az időjárás viszontagságait, akkor az nem alkalmas a köztéri elhelyezésre, akkor ilyet nem szabad sem tervezni, sem megépíteni, sem beüzemelni.

 • Iván Gyenyiszovics

  Ismét leírom, hogy többen is tudják. Sok ilyen, a gyártó által nagyképűen vezérlő egységnek nevezett modul kapható a kereskedelmi forgalomban, mint digitális óra. Néhány IC és egy kristály, kis nyák. panelen. A kijelző, a kijelzőt meghajtó áramkörök, a stabilizált tápegység úgyszintén. Csak össze kell kábelezni a cuccot és kész a “mű”! A pontosság érdekében a “vezérlő egységet” állandó hőmérsékletű helyen célszerű működtetni, ennek biztosítása kezdő mérnöki feladat, minden eszköz kapható ehhez is, az egész vígan elfér a böhöm oszlopban. Úgy 30 (harminc) éve készítettünk ilyet először magunknak és barátainknak (ébreszteni is tudott) az Elektromodulnál már akkor kapható MOSTEK gyártmányú integrált áramkörökből. Persze a helyzet az, hogy műszaki cuccok tervezése és készítése nem kommunikációs szakértők, kutatási igazgatók, kommunikációs hídépítők, botcsinálta filozófusok vagy közgazdászok feladata és nem is a fizetős műszaki főiskolák, egyetemek pénzért diplomát szerző “mérnökeié”. Szóval ezerrel megy itt a szokásos tódítás, minden látható eredmény nélkül. (Csak úgy mellékesen, Magyarország az “átkosban” kiváló, igen pontos órát is tartalmazó eredményjelző táblákat tudott készíteni a világ több stadionja részére.)

  • flilike

   “Csak úgy mellékesen, Magyarország az “átkosban” kiváló, igen pontos órát is tartalmazó eredményjelző táblákat tudott készíteni a világ több stadionja részére.”

   Most meg stadionokat gyártunk az órákhoz. 🙂

 • pannika222

  Viszont mi, magyarok újra tanúbizonyságot tettünk arról,hogy kreatívak és vidámak vagyunk!

 • faguri

  Ez most így zseniális. Másutt lakatokat tesznek fel az oszlopokra az emberek, nálunk órákat. Lehetne ez egy hagyomány kezdete. Persze bürokratáéknál ez majd kiveri a biztosítékot, nem eléggé decens. Lehet ám ilyen tereket élhetővé is tenni, lásd a Pompidou központ előtti teret Párizsban.

 • piccola

  “A koncepción dolgozók között még az is felmerült, hogy közösségi finanszírozással teremtsék meg a szükséges pénzügyi forrásokat, de ez a koncepció nem volt kompatibilis a megrendelő elképzeléseivel.”
  szóval nincs rá pénz, de nehogy már összeadják rá a hülye budapestiek. logikus…

 • nonemart

  Talán felmerlhetett volna, hogy egy “Pontos idő” márkanevű, egyszerű, távkapcsolásos, elektromos óra kerül kialakításra négy oldallal, egy egyszerű festett konzollal ! És persze garantálva annak működését tűzön-vizen át, elvégre ha áramiesés van, ott az akku ! És világtással, kívülről, egy permanens villanykörtével. Hja, a technika, a fejlett Nyugat ……..

  • szmoker (Homo Trollicus)

   Az nem “egyedi speciális tervezés”, amit simán lehet százszorosan túlárazni (abból meg visszaosztani).

 • Sándor Budai

  hihihi, elvan a gyerek, ha játszik…
  hihhetetlen, hogy egy óra miatt ilyen felhajtást kell csinálni. a sok okostojás belendíti az agytekervényeit és már az űrben érzik magukat és elképesztő kreatívnak és “naggyon ott vagyunk”-nak, aztán ez a vége. hegyek vajúdtak és egeret szültek. gratulálok! az ilyeneknek kellene a kukából zabálniuk, mert annyit érnek, sok ingyenélő senkiházi.

  • zotya54

   volt anno a moszkvatéren egy ikonikus óra….müködőképesen leszedték…ezt meg elfujta szél mindenestől?lehet ezen röhögni mikor…na m1 amikor mi fizetjük ugye ha.és még orát is vigyünk hogy todjuk a pontos időt!

 • Hektor Honig

  Gyönyörű tervek. De egyenlőre az időt sem képes mutatni!

 • Amikor sem a megrendelő sem a gyártó nincs a helyzet magaslatán (a gyártó nem tudja garantálni a folyamatos működést, a megrendelő meg nem érti mi a probléma) akkor a legbiztosabb ha egy olyan céget bíznak meg a kivitelezéssel aki már bizonyított. Ne legyen kétségünk ez az alkotás így a ráaplikált konyhai órákkal be fogja járni a világot és jót röhögnek rajtunk. Tarlós úr szégyelje magát.

  • Apó Cirbolya

   Itt talán az a kérdés, hány nokiás doboz vándorolt ?

 • deniblender

  Talán egy emlék tábla elhelyezése megoldaná a problémát mert sem elektromosságra vagy szoftverfrissítésre nincs szüksége. https://uploads.disquscdn.com/images/b33cc732ddf3b3dfeb453f96073d4b47391c6771456035c2438be17f82ae3caa.jpg