Százmilliók a politikai holdudvarnak: Mire költötték a Pécs 2010 projekt pénzeit?

pecs4

2010-ben Pécs volt Európa egyik kulturális fővárosa. Noha a program keretében megvalósult rendezvényeket és népszerűsítésüket közpénzből finanszírozták, az ezzel kapcsolatos adatok eddig nem voltak nyilvánosan hozzáférhetők. A költségek túlnyomó hányadán az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) és a pécsi önkormányzat osztozott egy 2006-ban megkötött szerződés alapján, de a programköltségvetést a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből is kiegészítették. A most közölt dokumentumokhoz közérdekű adatkérelem keretében jutott hozzá Somlyódy Nóra újságíró, „A Balkán kapuja? Pécs Európa Kulturális Fővárosa” c. könyv szerzője. 

A kormányzati és az NKA-tól származó programkeret felett az akkor még az OKM-hez (jelenleg a Magyar Fejlesztési Bankhoz) tartozó rendezvényszervező társaság, a Hungarofest NKft rendelkezett. Az ügy hátterét megvilágítja, hogy a kulturális főváros programért felelős pécsiek a cím elnyerése után, 2005-6 táján úgy képzelték, hogy mérvadó szavuk lesz a program-, a kommunikációs és PR-pénzek elköltésében, akkor is, ha a projektnek ezt a részét a kulturális minisztériummal közösen finanszírozzák. A pozíciójukat viszont nem tudták bebiztosítani, erről tanúskodik a 2006-ban megkötött Pécs–OKM szerződés, amely egyértelműen rögzíti a minisztérium kontrollját, amit a Hungarofesten keresztül fejtett ki. A társaság 2009 folyamán került meghatározó pozícióba a programok szervezésében. A kommunikációs pénzekkel kapcsolatos végső szót szintén a Hungarofest mondta ki, és ők bonyolították le a közbeszerzéseket a média-, PR és nyomdai munkák elvégzésére.

Az alábbi dokumentumok többsége az OKM és az NKA által a 2010-es évre folyósított támogatások elköltéséről adnak számot, de megtalálható köztük a pécsi önkormányzati keretből finanszírozott promóciós munkáról szóló beszámoló is – a kormányzati pénzből végzett PR-munkák beszámolói csak papíron léteznek, 156 mappába lefűzve. Az adatok köre tehát nem terjed ki a pécsi költségvetésből megvalósult programokra, továbbá nem vonatkozik sem a 2010-et megelőző „felvezető évekre”, sem a 2011-es „levezető évre” szánt támogatások összegzésére. Utóbbira azért sem, mert ezt a száznegyvenmilliós összeget 2011 elején zárolták.

A dokumentumokhoz közérdekű adatkérelem keretében jutott hozzá Somlyódy Nóra újságíró, „A Balkán kapuja? Pécs Európa Kulturális Fővárosa” c. könyv szerzője. 2010 elején a Hungarofest még visszautasította az adatközlést, de a választások óta több vezetőváltást megélt cég már nem kezeli titokként az ezzel kapcsolatos adatokat. A narancs.hu-n olvasható két ügy feldolgozása, amelyek keretében százmillió forint jutott Mészáros Tamás ATV-s riporter érdekeltségébe az EKF dokumentálása és népszerűsítése címén.

1. Program

a. Beszámoló az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával megvalósult programokról (Lebonyolító: Hungarofest NKft; Összeg: 684.175.000 forint; Időtartam: 2010 január–december).

b. Beszámoló a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósított programokról (Lebonyolító: Hungarofest NKft; Összeg: 234.000.000 forint; időtartam: 2010 január–december).

2. Média

a. Szakmai beszámoló a Pécs 2010 EKF program médiastratégiáján alapuló médiavásárlás tárgyában lefolytatott közbeszerzés keretében megvalósult tevékenységről (Megbízott: Berg Média; Összeg: 880 millió forint; Időtartam: 2009 július–2010 december).

b. Médiaértékelés havi bontásban. A médiaelemzéseken kívül a részletes kiértékelés és a megjelent cikkek is megtalálhatók a mellékletekben.

c. Médiafelületek vásárlására költött pénz médiumok szerint.

d. Médiavásárlás megoszlása print illetve televíziós médiumok között.

3. Nyomda

Nyomdai szolgáltatások (Megbízott: Pátria, Reálszisztéma Dabasi Nyomda, Printing Solutions – Demax Művek, Összeg: 176.5 millió forint, Időtartam: 2009 október–2010 december).

4. PR

Beszámoló a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program PR kampány tervezése és lebonyolítása 2009–2010 címmel lefolytatott közbeszerzés keretében megvalósult tevékenységről – a beszámoló kizárólag a pécsi önkormányzat költségkeretéből megvalósult PR munkára vonatkozik (Megbízott: Sensation Event Kft. – névváltoztatás után Sensation Kommunikációs Ügynökség Kft. -; Összeg: 112.961.165 forint; Időtartam: 2009 október–2010 december).

 

 

 • Gyuszipapa587

  Nagyon ügyesen tudnak loni,de öket nembüntetikmeg a tescoba egy csokiért agyonverik a zsaruk atolvajt ésmég biroságeléis állitják!!!!!!

 • Virgonc Eduárd

  Az atlatszo.hu a korrekt tájékoztatásra adta a fejét, akkor speciel a Mészáros Tamás-ügyben is lehetne az. Az érdekelt elmondta a saját véleményét, amire egyetlen válasz nem jött a másik oldalról, mert nem is jöhetett. Miért nem közlik azt is?

  • frantisek

   bodokyt nagyra tartom!!! kivétel ez az ügy és a 2006 őszi események, erről írt egyoldalú könyve a fidesz és a szélsőjobb bibliája lett, naponta idézik

 • Grozsa24

  Az sem kicsi összeg, amit 2009-ben, az előkészítés évében költöttek. Nagyon meg kellene nézni!!!

 • iimre

  Szerencsétlen idióták a tengeren való menekülteket Európába kimentők/behajózók, azaz muszlim bevándorlást támogatók. (Ha jóhiszemű vagyok, azt mondom, nagyobb a szívük, mint az eszük, de ennél alighanem sokkal súlyosabb a helyzet és tök tudatosan teszik, amit művelnek)

  Idézek:
  “Hiba volna azt feltételezni, hogy a múltban vagy most minden gazdasági bevándorló aktív dzsihadista lenne. Sajnos nincsenek megbízható statisztikák, talán a téma természete miatt. Azonban vannak más statisztikák, amelyek rendelkezésre állnak. Az észak-afrikai és a közel-keleti muszlimok 74%-a szeretné, ha az ország jogrendje a saría lenne, és ennek csak a fele gondolja úgy, hogy ezt a jogrendet csak a muszlimokra kellene alkalmazni. Lehetséges, hogy csak néhány jól képzett dzsihadista van a bevándorlók ezrei között. Mindazonáltal feltételezhetjük, hogy a bevándorlók demográfiai összetétele legalább közelítőleg megfelel a hazájukban élő lakosság összetételének. Ha ez a helyzet, akkor körülbelül az Európába érkező muszlim bevándorlók háromnegyede tartja a saría törvénykezést alkalmasnak arra, hogy hivatalos jogrenddé váljon. Azonban a saría törvény, ahogy ITT leírjuk, ellentétes az Európai országok törvényeivel és alkotmányosságával. (forrás: dzsihadfigyelo.com/bevandorlas-az-iszlam-doktrinaban-es-tortenelemben (Politikai Iszlám Tanulmányok Központ, Bill Warner PhD.) )

  Igazából csak arra van szükségünk, hogy minél több ember megismerje az iszlámot. Ez az egyetlen dolog. A védekező alapállás utána már természetesen jön, automatikusan azt veszük föl. Az egyetlen szükséges dolog a tájékoztatás.
  Tájékozódjunk, emberek! Nem számíthatunk másra, csak saját magunkra!
  Az eseményekről és a hátterükről: dzsihadfigyelo.com — az iszlám valós arca

 • Monarhista

  “A tanulmány tényekkel is alátámasztott konklúziója pedig az, amit a migráció számos kutatója is állít, az ENSZ rapportőrjével egyetemben: az EU-nak biztonságos, elsősorban légi útvonalakat kell teremtenie annak érdekében, hogy az Európába indulók ne kockáztassák életüket. Amíg ez nem történik meg, a proaktív segítségnyújtás, akár NGO-k, akár állami szervezetek végzik, humanitárius kötelezettség.”

  Nem igazán értem miért is kellene az Eu-nak egyáltalán egy ilyen szintű gyakorlatilag népvándorlást támogatnia. Föl kéne fogni végre, hogy a környező területek kibaszott nagy részén laknak rászorulók mindenhol. Európa egyedül befogadással meg pénzosztással nem fogja tudni kezelni a helyzetet. Sőt bizonyos szinten csak még jobban ráerősít a folyamatra a támogatásaival(és itt most nem a szaros csónakáztatásról van szó) Jelentős összegeket kellene a határvédelemre költeni, hogy hermetikusan le lehessen zárnia azokat. Továbbá ha szükséges a környező területeken mint például Líbia egy közös európai haderőnek kellene rendet tennie. Egyszerűen nem állapot az, hogy gondol egyet a fél világ Afrikától Bangladesig és elindul minden eszközzel Európába. Az ott lévők pedig csak fogynak kifelé az erőforrásokból. Hosszú távon ez tarthatatlan állapotokat szül márpedig az elmúlt évekből következtetve nyíltan látszik, hogy ez a folyamat állandósulni fog.

 • TZ

  Meg kell értenünk, hogy ezen a bolygón mások bajáért mi is felelősséggel tartozunk. A menekültek, bevándorlók problémái nem pusztán politikai-etnikai-vallási eredetűek, de például egyre markánsabban vehető észre a klímaváltozás miatti éghajlati katasztrófák következményének szerepe is!

  A megoldás tehát nem az, hogy minden ember idevándoroljon, de nem is ez motiválja a menekülteket, bevándorlókat – hanem a KÉNYSZER. Ezt a körülményt kell közös erővel megoldanunk – hiszen az előidézésében is SZEREPÜNK VOLT. Az általam rendszeresen propagált Earthship Biotecture-projekt kapcsán (például itt is: https://vilagterkep.atlatszo.hu/2017/06/14/a-magyarok-tobbsege-nem-akar-keritest-az-orszaghataron-egy-regionalis-kozvelemenykutatas-szerint/#comment-3373567567 ) már jeleztem: a hozzánk érkezőket felhasználhatnánk a krízishelyzetek kezelésében is, közvetlenül azok forrásánál. Az aránytalanságok, az elmaradottság, a nélkülözések, az üldöztetés, tömeggyilkosságok, népirtások felszámolásával, legfőképp pedig közös projektek beindításával lehetünk képesek utat találni a közös jövőnk felé. A megoldás végül pedig megkerülhetetlenül az emberiség globális szintű, egységesülő újraszerveződése lesz – nincs más választás.

  Valójában ez a cikk sem pusztán az afrikaiakról, arábiaiakról, ázsiaiakról szólt, nem is kizárólag a menekülteket érinti, hanem Földünk valamennyi lakosát (melynek jelentős hányada nélkülöz, nyomorog, miközben sokszor épp ők bányásszák ki, dolgozzák fel, állítják elő rendszerint fokozottan egészségkárosító módon a mi mindennapi eszközeinket, azok alkatrészeit, összetevőit), az ő krízisük a közös terhünk és felelősségünk, a megoldás pedig értelemszerűen globális cselekvést igényel. Elértünk arra a szintre, hogy szembesülve a közös kihívásokkal közösen együttműködve birkózzunk meg velük. [Ezért nem kellene gáncsolni az EU-t, hanem sokkal inkább közreműködni az előttünk álló, megkerülhetetlen kihívások eredményes és előremutató rendezésében.]

  Olyan a legtöbb katasztrófahelyzet is, mint egy elfertőződő emberi lábfej esete: a fej fintorogva félrefordulhat bár, de idővel bizton szembesülnie kell a kezeletlenül üszkösödő és terjedő fekély fájdalmával, mely végül a halálhoz vezet. Vagyis nem hagyhatunk figyelmen kívül semmilyen válsággócot, krízist, katasztrófát – hiszen a következmények garantálhatóan minket is érinteni fognak!

  ➊ Szerintem ez vitatható a legkevésbé: nem a menekülteken kellene kezdeni a “stabilizációt” – hanem azokon a helyeken, ahonnan menekülnek. Pontosabban: a “destabilizációval” kellene felhagyni (nem kizárólag a politikai célú, de a gazdasági, éghajlati-természeti torzulások gerjesztésével is)! Ehhez a teljes fejlett világnak, így az EU-nak is újra kellene gondolnia a maga szerepét, felelősségét. (Ennek Magyarország is részese.)
  ➋ Életre kell hívjuk, meg kell alkossuk a közös, földi emberi civilizációt. Nincs más lehetőség, minden egyéb a pusztulásunkhoz vezet. Az életvitelünknek, gazdaságunknak, vágyainknak is ehhez kell igazodniuk – vagy a Föld újra elhallgat (megszűnnek a kisugárzott rádióhullámok egy rövid, felvillanós epizódot követően).
  ➌ Az előbbi pont folytatásaként: olyan projektet kell kidolgoznunk (KÖZÖSEN), amely előremutató, célszerű és szükséges megoldást kínál az emberiség további fejlődéséhez. Ebbe pedig végre egyenrangú félként kell bevonnunk az eddig elnyomott, kisemmizett, kihasznált társadalmakat is.

  A kapzsiság földrajzi helytől függetlenül hátrányos tulajdonság. Mindenkinek újra kell gondolnia a saját szerepét az emberiség sorsában, s meg kell osztani a fölöslegesen összeharácsolt “vagyonokat” – legfőképp a tudást, ismereteket, projekteket! A teljes Föld gazdaságának, az innovációknak, a fejlődésnek kell kiegyenlítenie a különbségeket! Ezek által lehet a lemaradásokat behozni.

  Vagyis ne a “holt” tárgyainkat, eszközeinket akarjuk “újraosztogatni” – annak semmi értelme! Ezért nem tartom helyesnek az álszent “támogatásokat”, csepegtetett javakat, az elavult eszközök kiszórását, a hitegetést sem.
  A jövőnket kell megosztanunk, hogy tényleges perspektívát kínálva elvárhassuk az együttműködést!

  Mindenkinek elsőrendű szempontjává kell váljon a közös jövőnk építése, s ehhez megfelelő kiegyensúlyozottság kell úgy a kifejtett erőfeszítések, akárcsak a képződött eredmények hasznosítása terén is.

  Eljött az ideje, hogy a Naprendszerünkben, az általunk Földnek nevezett kőzetbolygón megalkossuk végre a közös emberiséget!
  https://www.youtube.com/watch?v=Wzub52_Y-8k

  • TZ

   Ui.:

   Ráadásul teljesen értelmetlen, “szélmalom harcot” vívunk (pontosabban: vívatnak velünk) a “terrorizmus” elleni küzdelem jegyében. Ez egy jól megtervezett árnyékboksz, valós eredmény ettől nem várható.

   A terrorcselekményeket elkövető terrorszervezetek legtökéletesebb természeti analógiái lehetnének a Földön rendszeresen kialakuló hurrikánok – több síkon is értelmezhetően.

   Először: mert valójában a hurrikánokat hiába “támadjuk” – ebben a megközelítésben “legyőzhetetlenek” – hiszen praktikusan nincs (vagy alig van) “megfogható” közegük.

   Másrészt: a hurrikánok természetének vizsgálatának, megértésének, valamint az ellenük való küzdelemnek éppen ezért nem magára a jelenségre kell elsősorban fókuszálnia, hanem a kiváltó okokra – elsősorban az óceán vízfelszínének felmelegedésére. Amennyiben a vízfelszínt lehűtjük (aktualizálva a jelen helyzetünkhöz: a nagyon is létező társadalmi problémákat, az igazságtalanságokat megszüntetjük, elfogadható mértékűvé csökkentjük) – úgy a hurrikán (láss csodát) hirtelen, egy szempillantásra, magától megszűnik, felszívódik!

   Harmadrészt: az előbbiek folytatásaként, a jelenlegi rendszerben kódolva van a jelenség tartósulása, hiszen nem a kiváltó, fenntartó okokat kezeljük (épp erősítjük azokat). Ezért – miként a Karibi-tenger hurrikánszezonjánál szokás – csak a hurrikánokat keresztelgethetjük kedvünk szerint, nevük kezdőbetűjével időben haladva előre az ábécében: Al-Kaida, Boko-Haram, ISIS, …

   A valós kiváltó okok kezelése nélkül csak rontjuk a helyzetet!

 • transformer

  “A kapzsiság földrajzi helytől függetlenül hátrányos tulajdonság. Mindenkinek újra kell gondolnia a saját szerepét az emberiség sorsában, s meg kell osztani a fölöslegesen összeharácsolt “vagyonokat” – legfőképp a tudást, ismereteket, projekteket! A teljes Föld gazdaságának, az innovációknak, a fejlődésnek kell kiegyenlítenie a különbségeket!”
  Ez egy nagyon pozitív elgondolás, csak az a probléma, hogy a kapitalizmus, mint rendszer, az állandó növekedési kényszer hatása alatt áll. Ehhez pedig koncentrálnia kell a tőkét (“fölöslegesen” összeharácsolt vagyonok), és ez a feltétele az innovációnak (vagyis a – jó esetben – kreatív ötletek piaci megvalósításának) is. A verseny, mint a piacgazdaság fő motorja (kevésbé jóindulatú jelzővel szent tehene) pedig teljes mértékben ellentmond a tudás, ismeretek átadásának, nem véletlen, hogy az egyik fő konfliktus a “szellemi tulajdonjogi rendszer” körül alakult ki, ennek a rendszernek az alkalmatlanságát Slavoj Zizek korunk egyik fő antagonizmusaként jellemzi.

  A fennálló rendszer keretei között az “emberiség sorsának újragondolása” egyelőre nem akar sikerülni. Különösen aggasztó, hogy az innováció globális “mintái” (Google, Apple, Facebook és társaik) a kapitalizmus legrosszabb gyakorlatában jeleskednek (pl. adózási trükkök). Arról nem is szólva, hogy a rendszer alapideológiája nem a testvériség irányába mutat, olyannyira nem, hogy az államszocialista kísérletek rossz példáit felhasználva bármilyen “közösségi elosztást” a Gulag előszobájaként aposztrofál. Erre a – leegyszerűsítve – neoliberálisnak nevezett ideológiára a válasz a fasizmus lopakodó, vagy – főleg régiónkban – már nem is lopakodó terjedése, mivel a rendszer BALRA zárt. Az, hogy Marine Le Pent egy modernista yuppie-val meg tudták állítani, aki hatalomra kerülve reformok címén tovább fogja rombolni a még meglevő jóléti rendszert, csak a neolib médiának okoz örömet, ráadásul rövid életű siker.

  Ami pedig az EU-t illeti, az Orbán-féle primitív és álságos brüsszelezés nyilván értelmetlen és kártékony, de az EU jelenlegi mechanizmusa, és a benne komoly befolyással rendelkező erők újabb keletű elképzelései (kétsebességes EU stb.) sem a kívánatos “újragondolás” felé mutatnak. A görög ügyben tanúsított uniós magatartás pedig – éppen két évvel ezelőtt még nem a migránsok, hanem a görögök voltak a média fő témái – amely már a józan ész megerőszakolásáig ment el, amikor és ahogyan a Syrizára rákényszerítették az ostoba megszorító politika végnélküli folytatását, semmi jót nem ígér. Már csak a tankok hiányoztak, helyettük a görög bankokat lehetetlenítették el. Ez az EU nem alkalmas a bolygó bajaiért történő felelősség-vállalásra, már a megszületése is egy ipari kartell formáját öltötte, és a Szovjetuniótól való hidegháborús félelem tartotta egyben. A javítására irányuló kísérletek (szociális Európa stb.) eddig érdemben sehová sem jutottak, mert maga a rendszer antiszociális. Politikai akarattal is csak több évtized alatt lehetne átalakítani, de ez az akarat is hiányzik, vagy legalábbis hiányzik mögüle az a tömegerő, amely a XX. század második felében kipofozta a jóléti államot az uralkodó osztályokból.