Százmilliók a politikai holdudvarnak: Mire költötték a Pécs 2010 projekt pénzeit?

pecs4

2010-ben Pécs volt Európa egyik kulturális fővárosa. Noha a program keretében megvalósult rendezvényeket és népszerűsítésüket közpénzből finanszírozták, az ezzel kapcsolatos adatok eddig nem voltak nyilvánosan hozzáférhetők. A költségek túlnyomó hányadán az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) és a pécsi önkormányzat osztozott egy 2006-ban megkötött szerződés alapján, de a programköltségvetést a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből is kiegészítették. A most közölt dokumentumokhoz közérdekű adatkérelem keretében jutott hozzá Somlyódy Nóra újságíró, „A Balkán kapuja? Pécs Európa Kulturális Fővárosa” c. könyv szerzője. 

A kormányzati és az NKA-tól származó programkeret felett az akkor még az OKM-hez (jelenleg a Magyar Fejlesztési Bankhoz) tartozó rendezvényszervező társaság, a Hungarofest NKft rendelkezett. Az ügy hátterét megvilágítja, hogy a kulturális főváros programért felelős pécsiek a cím elnyerése után, 2005-6 táján úgy képzelték, hogy mérvadó szavuk lesz a program-, a kommunikációs és PR-pénzek elköltésében, akkor is, ha a projektnek ezt a részét a kulturális minisztériummal közösen finanszírozzák. A pozíciójukat viszont nem tudták bebiztosítani, erről tanúskodik a 2006-ban megkötött Pécs–OKM szerződés, amely egyértelműen rögzíti a minisztérium kontrollját, amit a Hungarofesten keresztül fejtett ki. A társaság 2009 folyamán került meghatározó pozícióba a programok szervezésében. A kommunikációs pénzekkel kapcsolatos végső szót szintén a Hungarofest mondta ki, és ők bonyolították le a közbeszerzéseket a média-, PR és nyomdai munkák elvégzésére.

Az alábbi dokumentumok többsége az OKM és az NKA által a 2010-es évre folyósított támogatások elköltéséről adnak számot, de megtalálható köztük a pécsi önkormányzati keretből finanszírozott promóciós munkáról szóló beszámoló is – a kormányzati pénzből végzett PR-munkák beszámolói csak papíron léteznek, 156 mappába lefűzve. Az adatok köre tehát nem terjed ki a pécsi költségvetésből megvalósult programokra, továbbá nem vonatkozik sem a 2010-et megelőző „felvezető évekre”, sem a 2011-es „levezető évre” szánt támogatások összegzésére. Utóbbira azért sem, mert ezt a száznegyvenmilliós összeget 2011 elején zárolták.

A dokumentumokhoz közérdekű adatkérelem keretében jutott hozzá Somlyódy Nóra újságíró, „A Balkán kapuja? Pécs Európa Kulturális Fővárosa” c. könyv szerzője. 2010 elején a Hungarofest még visszautasította az adatközlést, de a választások óta több vezetőváltást megélt cég már nem kezeli titokként az ezzel kapcsolatos adatokat. A narancs.hu-n olvasható két ügy feldolgozása, amelyek keretében százmillió forint jutott Mészáros Tamás ATV-s riporter érdekeltségébe az EKF dokumentálása és népszerűsítése címén.

1. Program

a. Beszámoló az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával megvalósult programokról (Lebonyolító: Hungarofest NKft; Összeg: 684.175.000 forint; Időtartam: 2010 január–december).

b. Beszámoló a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósított programokról (Lebonyolító: Hungarofest NKft; Összeg: 234.000.000 forint; időtartam: 2010 január–december).

2. Média

a. Szakmai beszámoló a Pécs 2010 EKF program médiastratégiáján alapuló médiavásárlás tárgyában lefolytatott közbeszerzés keretében megvalósult tevékenységről (Megbízott: Berg Média; Összeg: 880 millió forint; Időtartam: 2009 július–2010 december).

b. Médiaértékelés havi bontásban. A médiaelemzéseken kívül a részletes kiértékelés és a megjelent cikkek is megtalálhatók a mellékletekben.

c. Médiafelületek vásárlására költött pénz médiumok szerint.

d. Médiavásárlás megoszlása print illetve televíziós médiumok között.

3. Nyomda

Nyomdai szolgáltatások (Megbízott: Pátria, Reálszisztéma Dabasi Nyomda, Printing Solutions – Demax Művek, Összeg: 176.5 millió forint, Időtartam: 2009 október–2010 december).

4. PR

Beszámoló a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program PR kampány tervezése és lebonyolítása 2009–2010 címmel lefolytatott közbeszerzés keretében megvalósult tevékenységről – a beszámoló kizárólag a pécsi önkormányzat költségkeretéből megvalósult PR munkára vonatkozik (Megbízott: Sensation Event Kft. – névváltoztatás után Sensation Kommunikációs Ügynökség Kft. -; Összeg: 112.961.165 forint; Időtartam: 2009 október–2010 december).

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Gyuszipapa587

  Nagyon ügyesen tudnak loni,de öket nembüntetikmeg a tescoba egy csokiért agyonverik a zsaruk atolvajt ésmég biroságeléis állitják!!!!!!

 • Virgonc Eduárd

  Az atlatszo.hu a korrekt tájékoztatásra adta a fejét, akkor speciel a Mészáros Tamás-ügyben is lehetne az. Az érdekelt elmondta a saját véleményét, amire egyetlen válasz nem jött a másik oldalról, mert nem is jöhetett. Miért nem közlik azt is?

  • frantisek

   bodokyt nagyra tartom!!! kivétel ez az ügy és a 2006 őszi események, erről írt egyoldalú könyve a fidesz és a szélsőjobb bibliája lett, naponta idézik

 • Grozsa24

  Az sem kicsi összeg, amit 2009-ben, az előkészítés évében költöttek. Nagyon meg kellene nézni!!!

 • iimre

  Szerencsétlen idióták a tengeren való menekülteket Európába kimentők/behajózók, azaz muszlim bevándorlást támogatók. (Ha jóhiszemű vagyok, azt mondom, nagyobb a szívük, mint az eszük, de ennél alighanem sokkal súlyosabb a helyzet és tök tudatosan teszik, amit művelnek)

  Idézek:
  “Hiba volna azt feltételezni, hogy a múltban vagy most minden gazdasági bevándorló aktív dzsihadista lenne. Sajnos nincsenek megbízható statisztikák, talán a téma természete miatt. Azonban vannak más statisztikák, amelyek rendelkezésre állnak. Az észak-afrikai és a közel-keleti muszlimok 74%-a szeretné, ha az ország jogrendje a saría lenne, és ennek csak a fele gondolja úgy, hogy ezt a jogrendet csak a muszlimokra kellene alkalmazni. Lehetséges, hogy csak néhány jól képzett dzsihadista van a bevándorlók ezrei között. Mindazonáltal feltételezhetjük, hogy a bevándorlók demográfiai összetétele legalább közelítőleg megfelel a hazájukban élő lakosság összetételének. Ha ez a helyzet, akkor körülbelül az Európába érkező muszlim bevándorlók háromnegyede tartja a saría törvénykezést alkalmasnak arra, hogy hivatalos jogrenddé váljon. Azonban a saría törvény, ahogy ITT leírjuk, ellentétes az Európai országok törvényeivel és alkotmányosságával. (forrás: dzsihadfigyelo.com/bevandorlas-az-iszlam-doktrinaban-es-tortenelemben (Politikai Iszlám Tanulmányok Központ, Bill Warner PhD.) )

  Igazából csak arra van szükségünk, hogy minél több ember megismerje az iszlámot. Ez az egyetlen dolog. A védekező alapállás utána már természetesen jön, automatikusan azt veszük föl. Az egyetlen szükséges dolog a tájékoztatás.
  Tájékozódjunk, emberek! Nem számíthatunk másra, csak saját magunkra!
  Az eseményekről és a hátterükről: dzsihadfigyelo.com — az iszlám valós arca

 • Monarhista

  “A tanulmány tényekkel is alátámasztott konklúziója pedig az, amit a migráció számos kutatója is állít, az ENSZ rapportőrjével egyetemben: az EU-nak biztonságos, elsősorban légi útvonalakat kell teremtenie annak érdekében, hogy az Európába indulók ne kockáztassák életüket. Amíg ez nem történik meg, a proaktív segítségnyújtás, akár NGO-k, akár állami szervezetek végzik, humanitárius kötelezettség.”

  Nem igazán értem miért is kellene az Eu-nak egyáltalán egy ilyen szintű gyakorlatilag népvándorlást támogatnia. Föl kéne fogni végre, hogy a környező területek kibaszott nagy részén laknak rászorulók mindenhol. Európa egyedül befogadással meg pénzosztással nem fogja tudni kezelni a helyzetet. Sőt bizonyos szinten csak még jobban ráerősít a folyamatra a támogatásaival(és itt most nem a szaros csónakáztatásról van szó) Jelentős összegeket kellene a határvédelemre költeni, hogy hermetikusan le lehessen zárnia azokat. Továbbá ha szükséges a környező területeken mint például Líbia egy közös európai haderőnek kellene rendet tennie. Egyszerűen nem állapot az, hogy gondol egyet a fél világ Afrikától Bangladesig és elindul minden eszközzel Európába. Az ott lévők pedig csak fogynak kifelé az erőforrásokból. Hosszú távon ez tarthatatlan állapotokat szül márpedig az elmúlt évekből következtetve nyíltan látszik, hogy ez a folyamat állandósulni fog.

 • TZ

  Meg kell értenünk, hogy ezen a bolygón mások bajáért mi is felelősséggel tartozunk. A menekültek, bevándorlók problémái nem pusztán politikai-etnikai-vallási eredetűek, de például egyre markánsabban vehető észre a klímaváltozás miatti éghajlati katasztrófák következményének szerepe is!

  A megoldás tehát nem az, hogy minden ember idevándoroljon, de nem is ez motiválja a menekülteket, bevándorlókat – hanem a KÉNYSZER. Ezt a körülményt kell közös erővel megoldanunk – hiszen az előidézésében is SZEREPÜNK VOLT. Az általam rendszeresen propagált Earthship Biotecture-projekt kapcsán (például itt is: https://vilagterkep.atlatszo.hu/2017/06/14/a-magyarok-tobbsege-nem-akar-keritest-az-orszaghataron-egy-regionalis-kozvelemenykutatas-szerint/#comment-3373567567 ) már jeleztem: a hozzánk érkezőket felhasználhatnánk a krízishelyzetek kezelésében is, közvetlenül azok forrásánál. Az aránytalanságok, az elmaradottság, a nélkülözések, az üldöztetés, tömeggyilkosságok, népirtások felszámolásával, legfőképp pedig közös projektek beindításával lehetünk képesek utat találni a közös jövőnk felé. A megoldás végül pedig megkerülhetetlenül az emberiség globális szintű, egységesülő újraszerveződése lesz – nincs más választás.

  Valójában ez a cikk sem pusztán az afrikaiakról, arábiaiakról, ázsiaiakról szólt, nem is kizárólag a menekülteket érinti, hanem Földünk valamennyi lakosát (melynek jelentős hányada nélkülöz, nyomorog, miközben sokszor épp ők bányásszák ki, dolgozzák fel, állítják elő rendszerint fokozottan egészségkárosító módon a mi mindennapi eszközeinket, azok alkatrészeit, összetevőit), az ő krízisük a közös terhünk és felelősségünk, a megoldás pedig értelemszerűen globális cselekvést igényel. Elértünk arra a szintre, hogy szembesülve a közös kihívásokkal közösen együttműködve birkózzunk meg velük. [Ezért nem kellene gáncsolni az EU-t, hanem sokkal inkább közreműködni az előttünk álló, megkerülhetetlen kihívások eredményes és előremutató rendezésében.]

  Olyan a legtöbb katasztrófahelyzet is, mint egy elfertőződő emberi lábfej esete: a fej fintorogva félrefordulhat bár, de idővel bizton szembesülnie kell a kezeletlenül üszkösödő és terjedő fekély fájdalmával, mely végül a halálhoz vezet. Vagyis nem hagyhatunk figyelmen kívül semmilyen válsággócot, krízist, katasztrófát – hiszen a következmények garantálhatóan minket is érinteni fognak!

  ➊ Szerintem ez vitatható a legkevésbé: nem a menekülteken kellene kezdeni a “stabilizációt” – hanem azokon a helyeken, ahonnan menekülnek. Pontosabban: a “destabilizációval” kellene felhagyni (nem kizárólag a politikai célú, de a gazdasági, éghajlati-természeti torzulások gerjesztésével is)! Ehhez a teljes fejlett világnak, így az EU-nak is újra kellene gondolnia a maga szerepét, felelősségét. (Ennek Magyarország is részese.)
  ➋ Életre kell hívjuk, meg kell alkossuk a közös, földi emberi civilizációt. Nincs más lehetőség, minden egyéb a pusztulásunkhoz vezet. Az életvitelünknek, gazdaságunknak, vágyainknak is ehhez kell igazodniuk – vagy a Föld újra elhallgat (megszűnnek a kisugárzott rádióhullámok egy rövid, felvillanós epizódot követően).
  ➌ Az előbbi pont folytatásaként: olyan projektet kell kidolgoznunk (KÖZÖSEN), amely előremutató, célszerű és szükséges megoldást kínál az emberiség további fejlődéséhez. Ebbe pedig végre egyenrangú félként kell bevonnunk az eddig elnyomott, kisemmizett, kihasznált társadalmakat is.

  A kapzsiság földrajzi helytől függetlenül hátrányos tulajdonság. Mindenkinek újra kell gondolnia a saját szerepét az emberiség sorsában, s meg kell osztani a fölöslegesen összeharácsolt “vagyonokat” – legfőképp a tudást, ismereteket, projekteket! A teljes Föld gazdaságának, az innovációknak, a fejlődésnek kell kiegyenlítenie a különbségeket! Ezek által lehet a lemaradásokat behozni.

  Vagyis ne a “holt” tárgyainkat, eszközeinket akarjuk “újraosztogatni” – annak semmi értelme! Ezért nem tartom helyesnek az álszent “támogatásokat”, csepegtetett javakat, az elavult eszközök kiszórását, a hitegetést sem.
  A jövőnket kell megosztanunk, hogy tényleges perspektívát kínálva elvárhassuk az együttműködést!

  Mindenkinek elsőrendű szempontjává kell váljon a közös jövőnk építése, s ehhez megfelelő kiegyensúlyozottság kell úgy a kifejtett erőfeszítések, akárcsak a képződött eredmények hasznosítása terén is.

  Eljött az ideje, hogy a Naprendszerünkben, az általunk Földnek nevezett kőzetbolygón megalkossuk végre a közös emberiséget!
  https://www.youtube.com/watch?v=Wzub52_Y-8k

  • TZ

   Ui.:

   Ráadásul teljesen értelmetlen, “szélmalom harcot” vívunk (pontosabban: vívatnak velünk) a “terrorizmus” elleni küzdelem jegyében. Ez egy jól megtervezett árnyékboksz, valós eredmény ettől nem várható.

   A terrorcselekményeket elkövető terrorszervezetek legtökéletesebb természeti analógiái lehetnének a Földön rendszeresen kialakuló hurrikánok – több síkon is értelmezhetően.

   Először: mert valójában a hurrikánokat hiába “támadjuk” – ebben a megközelítésben “legyőzhetetlenek” – hiszen praktikusan nincs (vagy alig van) “megfogható” közegük.

   Másrészt: a hurrikánok természetének vizsgálatának, megértésének, valamint az ellenük való küzdelemnek éppen ezért nem magára a jelenségre kell elsősorban fókuszálnia, hanem a kiváltó okokra – elsősorban az óceán vízfelszínének felmelegedésére. Amennyiben a vízfelszínt lehűtjük (aktualizálva a jelen helyzetünkhöz: a nagyon is létező társadalmi problémákat, az igazságtalanságokat megszüntetjük, elfogadható mértékűvé csökkentjük) – úgy a hurrikán (láss csodát) hirtelen, egy szempillantásra, magától megszűnik, felszívódik!

   Harmadrészt: az előbbiek folytatásaként, a jelenlegi rendszerben kódolva van a jelenség tartósulása, hiszen nem a kiváltó, fenntartó okokat kezeljük (épp erősítjük azokat). Ezért – miként a Karibi-tenger hurrikánszezonjánál szokás – csak a hurrikánokat keresztelgethetjük kedvünk szerint, nevük kezdőbetűjével időben haladva előre az ábécében: Al-Kaida, Boko-Haram, ISIS, …

   A valós kiváltó okok kezelése nélkül csak rontjuk a helyzetet!

 • transformer

  “A kapzsiság földrajzi helytől függetlenül hátrányos tulajdonság. Mindenkinek újra kell gondolnia a saját szerepét az emberiség sorsában, s meg kell osztani a fölöslegesen összeharácsolt “vagyonokat” – legfőképp a tudást, ismereteket, projekteket! A teljes Föld gazdaságának, az innovációknak, a fejlődésnek kell kiegyenlítenie a különbségeket!”
  Ez egy nagyon pozitív elgondolás, csak az a probléma, hogy a kapitalizmus, mint rendszer, az állandó növekedési kényszer hatása alatt áll. Ehhez pedig koncentrálnia kell a tőkét (“fölöslegesen” összeharácsolt vagyonok), és ez a feltétele az innovációnak (vagyis a – jó esetben – kreatív ötletek piaci megvalósításának) is. A verseny, mint a piacgazdaság fő motorja (kevésbé jóindulatú jelzővel szent tehene) pedig teljes mértékben ellentmond a tudás, ismeretek átadásának, nem véletlen, hogy az egyik fő konfliktus a “szellemi tulajdonjogi rendszer” körül alakult ki, ennek a rendszernek az alkalmatlanságát Slavoj Zizek korunk egyik fő antagonizmusaként jellemzi.

  A fennálló rendszer keretei között az “emberiség sorsának újragondolása” egyelőre nem akar sikerülni. Különösen aggasztó, hogy az innováció globális “mintái” (Google, Apple, Facebook és társaik) a kapitalizmus legrosszabb gyakorlatában jeleskednek (pl. adózási trükkök). Arról nem is szólva, hogy a rendszer alapideológiája nem a testvériség irányába mutat, olyannyira nem, hogy az államszocialista kísérletek rossz példáit felhasználva bármilyen “közösségi elosztást” a Gulag előszobájaként aposztrofál. Erre a – leegyszerűsítve – neoliberálisnak nevezett ideológiára a válasz a fasizmus lopakodó, vagy – főleg régiónkban – már nem is lopakodó terjedése, mivel a rendszer BALRA zárt. Az, hogy Marine Le Pent egy modernista yuppie-val meg tudták állítani, aki hatalomra kerülve reformok címén tovább fogja rombolni a még meglevő jóléti rendszert, csak a neolib médiának okoz örömet, ráadásul rövid életű siker.

  Ami pedig az EU-t illeti, az Orbán-féle primitív és álságos brüsszelezés nyilván értelmetlen és kártékony, de az EU jelenlegi mechanizmusa, és a benne komoly befolyással rendelkező erők újabb keletű elképzelései (kétsebességes EU stb.) sem a kívánatos “újragondolás” felé mutatnak. A görög ügyben tanúsított uniós magatartás pedig – éppen két évvel ezelőtt még nem a migránsok, hanem a görögök voltak a média fő témái – amely már a józan ész megerőszakolásáig ment el, amikor és ahogyan a Syrizára rákényszerítették az ostoba megszorító politika végnélküli folytatását, semmi jót nem ígér. Már csak a tankok hiányoztak, helyettük a görög bankokat lehetetlenítették el. Ez az EU nem alkalmas a bolygó bajaiért történő felelősség-vállalásra, már a megszületése is egy ipari kartell formáját öltötte, és a Szovjetuniótól való hidegháborús félelem tartotta egyben. A javítására irányuló kísérletek (szociális Európa stb.) eddig érdemben sehová sem jutottak, mert maga a rendszer antiszociális. Politikai akarattal is csak több évtized alatt lehetne átalakítani, de ez az akarat is hiányzik, vagy legalábbis hiányzik mögüle az a tömegerő, amely a XX. század második felében kipofozta a jóléti államot az uralkodó osztályokból.

 • greeniusz

  Megy a rohadt ballib lapok károgása.
  Seggtörlőnek is durva amit firkálnak a judeobolsevista magyar firkászok.

  • szferi

   Én még nem próbáltam monitorral , de lehet , hogy tényleg durva .

  • perverznyúl

   G…i ánuszába nyomták, és neked fáj?
   Mik nem vannak!!!

  • 7esbusz

   Megy a rohadt jobber köcsög fikanikkek károgása.
   Seggtörlőnek is durva amit firkálnak a nyilas fasiszta hazaáruló bérkommenterek.
   Na, most jó? 1-1.

 • csaba

  álmodik a nyomor,fiacskám.

 • Bódi József

  Ideje ,hogy a V4-et felbontsák és kirúgják OV-szarkeverőt. Ez az ember (?) mindenhova csak bajt viszi. Sajnos, még államférfiakat is megtévesztett eddig. Reményünk, hogy már nem sokáig…

  • wereko

   Miért visz bajt ? Csak nem kárpótlási trafikja volt dédinek ?

   • Bódi József

    Wereko! Te egy barom vagy, semmit se értesz ebből az egészből. tünj ewl a balfenéken

    . .

    2017. június 28. 14:37 Disqus írta, :

  • Gyuri 66

   Kár, hogy nem éred meg !

 • gabor

  Nem csak hüje vagy hanem egy mocsok is RÓZSI TAKARODJ AZ ORSZÁGBOL,MIG IDÖVAN.

  • Wittgen

   Menj vissza az általános iskolába és tanuld meg a nyelvet normálisan.

   • gabor

    Javaslat, TALÁLKOZZUNK TE GÖRÉNY,és mindent megbeszélünk. Gabory

    • Grünvald Mihály

     Ugye mindenre ez a megoldás? Szánalmas!

 • TheNextPresident

  A befőtt mégsem tudta eltenni a nagymamát…

 • Sikabonyi-Angyal Attila

  Álmodik egy firkász !

  • Norbert Kiss

   Meglehet, de ez a firkász folyékonyan olvassa a szlovák és cseh híreket, nem csak félretájékoztatott orgánumokból informálódik…

   • Sikabonyi-Angyal Attila

    Az lehet, de a jóindulat az hiányzik belölle.

    • Norbert Kiss

     Hát, én átolvastam a cikket, engem nem zavart semmi. És a végén ez még mind bejöhet, amiről írt…

     • westend

      Sajnos minden jel arra utal. Jártam a közelmúltban Csehországban, és szembetűnő volt a két ország fejlődése ( mármint mi és ők ) közötti különbség, de Szlovákiának is ahová rokoni kapcsolatok folytán évente többször kilátogatok már csak a stoplámpáit látjuk magunk előtt. Nagy játékos még a Fico is mert jól bevitte a csúti Napóleont a sűrűbe.

    • Grünvald Mihály

     Politikában , jóindulat?? A Fidesz bizony nagyon jóindulatú! EGY FRÁSZT! Szemét korrupt , tolvaj banda , és mindenki aki őket támogatja! Ezek az emberek mind részt vállalnak az ország tönkretételében! A cikk teljesen korrekt! Ja , hogy a fideszeseknek nem tetszik , azon nem csodálkozom! Az igazság nekik soha nem tetszik , mert sokszor már büntetőjogi kategória!

  • zsíroskenyér

   Én ugyan nem beszélek csehül, de ahogy belekattintgattam, látom, alaposan lineelve van az írás.

 • Shi Min Ho

  Hehe, szeretnétek buzikáim!

 • István Kiss

  Azért nem semmi, hogy egy ilyen átlátszóan elfogult, fals következtetésekre épülő, balf@sz cikket lehoztok, és van pofátok havonta 1000 Ft támogatást kunyerálni. Forduljatok a DK vagy az MSZP pénztárnokaihoz ! Vagy a ma már milliárdos volt pénztárnokokhoz, Boldvai Lászlóhoz vagy Puch Lászlóhoz.

  • zsíroskenyér

   Vedd le a fidesz-szemüveged, ez a cikk nagyon rendben van, ilyenekért fizetem a támogatást az Átlátszónak, egyre jobbak!

  • Klára Kabai-tóth

   Kitartás! Éljen Orbánvik!

   • Botond

    A gulágon!

   • Hajnalka Mária Tóth

    te szerencsétlen agyhalott

  • Zingiber

   Konkrétan melyik részt cáfolja, Szigi?

   • drtraktor

    cáfolni azt nem kell, mert csak! 😀

  • János Virág

   Te szerencsétlen! Nem látod hogy orbánodat a világban majd mindenki utálja? Egy beteges hazudozó!

   • zsíroskenyér

    Ne túlozz: Orbánt nem mindenki utálja, Magyarországon van kb 1,5-2 millió ember, aki ma is szavazna rá jelenleg. Hátha bezizzen nekik, hogy rossz róla tesznek.

    • szferi

     Ne gondold !
     Annak a 1.5 milliónak agya mára már nem zizeg , elhalt.
     Csak a vezér száját figyelik és , gondolkodás nélkül , öntudatlanul végrehajtják amit mond. Nincs remény .

     • vadkörte

      Biztos, hogy a száját?

 • Vidéki

  A monda szerint Botond Apor vezér utasítására bárdjával bevágta Bizánc érckapuját, akkora rést vágva rajta, melyen egy ötéves gyermek ki- és bejárhatott.

  Bőtös Botond mondája: “Visegrád halott, Magyarországot elszigetelték”

  Magyarország ijesztően egyedül maradt – írta az első slavkovi találkozó idején, az index.hu (Simicska csicskása, a tőkeerős tökös tulajdonos parancsára).

  • Botond

   Botondnak, a monda szerint buzogánya volt.

   • Vidéki

    De csak Bőtös Botond mende-mondája szerint volt buzogánya Botondnak.

    Bőtös Botondnak a buzogány a szimpatikus.

 • Zingiber

  Úgy látszik, egy egész habony-szakosztály idevezényeltetett!

  • zsíroskenyér

   Nagy a baj, báncsák a Vezírt 😀

   • Zingiber

    A mi drágalátos Döbrögi urunkat. Azt a cukorfalat rózsaszín Teletubicát!

 • Botond

  Elég korrekt kis cikkecske. De ahogy elfigyelgetem, a narancsmajmoknak meg mélyebbre csusszant a feje, a saját valagukba. Jó levegőzést ottan nekik!

  • Vidéki

   Kultura nyet!

   • Botond

    Magyarul hosszú ú-val vagyon a kultúra szavunk.

    • Vidéki

     De ez orosz szöveg!

    • Szabó János

     Ottan nincs, csak ott..

  • Sikabonyi-Angyal Attila

   Csusszanék én ! De ott már Te vagy.

   • Botond

    Nem én vagyok a fejed szegény skizoid.LOL

    • Sikabonyi-Angyal Attila

     Te még a neved sem mered vállalni a véleményedről.
     Jellem….?

     • Botond

      Próbáld meg újra, de most magyarul. Tudod az a nyelv az amiről látszólag, csak távoli ismereteid vannak. Jellemem: sziklaszilárd. Ez utóbbi nem egy név.

 • H1N1

  A görény pedig jól teljesít.

 • gmihaly

  Európa kora-középkori történelme leegyszerűsítve a (neo)latin, ilyen-olyan frank és a szláv népek “kapcsolataiban” a szlávokra a rabszolga emberi erőforrás szerepét osztotta. A “népvándorlás”, benne a normannok, arabok, magyarok, eléggé belekavartak ebbe, és ez végül is a rabszolgaság megszűnéséhez vezetett földrészünknek legalább a nyugati, középső felén, állítólag. De a nyugat-mucsai fejekben csak megmaradt az egykori rabszolgatartói felsőbbrendűség érzete, így a szlávok azóta is gyanúsak, rossz skatulyában maradtak. A bevándorolt megtelepedett nép, a magyar is belekerült eme kreclibe. És a II. világháború előtt közvetlenül, a csehszlovákokat és a lengyeleket bizony “elárulták” a nyugat-mucsaiak (München, 1938, Molotov-Ribbentrop-paktum 1939), és hiába volt a csehszlovákoknak és a lengyeleknek is londoni emigráns kormányuk, végül őket is hamm, bekapta Sztálinka elvtárska, mert 1943 végén Teheránban így döntöttek, a szovjet generalisszimusz diktátuma szerint. És szerintem most is benne vannak a pakliban efféle sompolygások, csalfa ígéretek, szirénhangok a nyugat-mucsaiak részéről. Ennek ellenében, vagy épp ezért, a V4-országok tulajdonképpen egy csónakban eveznek, és a százvalahány éve elkövetett, a Nagy Háború körülményei közepette sikeres dezertálásocskák időszaka nem biztos, hogy ismét eljöhet. Vélelmezem, hogy ezzel talán tisztában vannak azok a nem igazán kompetens politikus elmék, akikre a poszt írója hivatkozott. Másrészt nem túl kóser így zsonglőrködni az évszámokkal, amelyekhez képest akár rövid, nagyon rövid távon is képesek a nézetek megváltozni a politikában is, ha a “helyzet” úgy hozza. Már pedig eddig többször bizony “úgy hozta”, pont 2015 óta.

  • Albrecht Neumerker

   Csak hárítás, nem a mi hibánk, áldozatok vagyunk. Unalmas . : (

   • gmihaly

    Elakadt a bakelitlemez, igazítsd már meg a hangszedőt!

    • Albrecht Neumerker

     Csak irónia volt. : )

     • gmihaly

      Annak harmatgyenge.

     • Albrecht Neumerker

      Ez így igaz, de azért mosolyogtál. ; )

   • Vidéki

    A “Bűnös Nemzetről” szóló, a hányingerig ismételt propaganda beégett az agyába!

    • Albrecht Neumerker

     Be kell fáslizni a fejét. : )

  • adamstarsky

   Lehet zsonglőrködni az egymáshoz képesti százalék pontokkal amíg az egész volt keleti blokk egy nagyság rendel marad el a nyugat mögött. Hiába nyújtóznak a szomszédaink ők is a lassú sávban fognak kikötni. Kell a cheap labour, amíg Ukrajnát vagy Szerbiát nem tudják csatlakoztatni az Európai (gazdasági érdek) Unióba.

 • Róbert Nagy

  Pcsán is rúgják rövidesen mindenhol, mert kiismerték már. Most kéne amíg lehet megszabadulni tőle.

  • Hajnalka Mária Tóth

   már mindenki átlátja a bomlasztó putyini csicska politikáját

 • Zágrábi Martin

  Így van akik a szlávokkal barátkoznak A magyar sosem tanul a multból

  • Squirell

   Elég hogy a szlávok megtanultank 🙂

 • Ámor

  Viktor mindent elsz@r, de mégis megválasztják..

  • Botond
   • Dezső Módos

    Garymandering azért odahaza nincsen. Viccesebb a győztes mindent visz rendszere a töredék szavazatok átadásával a listára. Egyéni vitákat lehetne szervezni a helyi politikusok között és akkor a szótlan FIDEZSesek talán megbuknának.

  • Pedro15

   Sajnos, a legnagyobb probléma, sőt mára már baj, hogy nem született egy olyan politikai szerveződés, amelyik valamilyen egységbe tudná tömöríteni a valóban ennek a rezsimnek a megbuktatására képes társadalmi erőket. Erről- feltehetően- Orbán- az MSzP néhány meghatározó személyiségének a “segítségével”- gondoskodott. Persze jó lenne, ha ez egy túlzó okoskodás lenne, de az eddigi alakulások inkább megerősítik ezt. Orbán egyetlen hatékony ellenfelet- Gyurcsány Ferencet- sikerült hatástalanítania, amelyhez hozzásegítette a volt miniszterelnök enyhe naivitása és vezetői gyengesége. Erre utal egyébként az “öszödi beszéd”- az ott lévő hallgatóság egy részének a hatékony segítségével történő- “átlényegítése”.

 • Veronika Laska

  Látod kisember nem költesz lassan már a kutyának sem.

 • János Szeicz

  Ez egy 100%-ig előre látható dolog volt, A szomszédok így tudták a legkönnyebben maguk mögé utasítani a múltjába fagyott, még mindig pökhendien nagyképű magyarokat. Eszük ágában sem volt sosem, hogy lemaradjanak a nyugat Európához csatlakozás nagy lehetőségéről. Így válik kis Magyarország Európában egy enklávévá. Orbán befejezte Trianont.

 • Szeréna Molnárné

  Lehet itt mindenféle véleményt írni. A szomszédok már régen túlszárnyaltak bennünket . ENNYI.. Aki nem hiszi menjen át át kirándulóként.

  • Hajnalka Mária Tóth

   pedig a büszke magyar nép egy bizonyos fokig lenézte őket, most ők röhögnek rajtunk

  • szferi

   És pedig lehet hogy nem is hirdetik 24 órán át magukről minden lehetséges médiában hogy ők mennyire büszke erős ,okos , bátor fejlett , stb ország .

 • Péter A Szilasi

  “Viktorka szépen,kimérten létrehozta a visegrádi Egyeket”.(Hofi):)))

 • Hajnalka Mária Tóth

  nyilvánvaló volt , a külpolitikánk is // annak a ficsúrnak a tudatlansága miatt // és orbán hatalmi mániája miatt megbicsaklott, már senki nem hisz ennek a kettéh…tt óriásnak

 • Bohumil Kundera

  Bocsi, ha mar ezt kiveseztetek, de ide kivankozik az a nem eppen elhanyagolhato teny, hogy Csehorszagban iden valasztasok vannak, es most kurvara ugy nez ki, hogy egy ketharmados Andrej Babis fog az orszag nyakaba szakadni, a masodik helyen befuto kommunistakkal egyutt, szoval a szlavkovi idill nagy esellyel mehet kukaba es Orbaneknak hirtelen nem vart szovetsegesuk lehet Europa tovabbi szabotalasaban. Azt is tudjuk, hogy Pozsony hajlamos Pragara tekinteni, szoval ne csodalkozzunk majd, ha ez az egesz a felcsutiak fele donti a palyat, es a halottnak kialtott Visegrad hirtelen feltamad …

 • Morva Gyorgy

  igen a minden napokban – mondjuk egy TÁTRA-i tudományos konferencián is érződik , hogy Hu megbecsülése soha nemlátott mélységekbe süllyedt.

 • gabor

  Grün te nemtudod hogy mitbeszélsz, menjél szépen haza,vagy nincs???

 • Lengyel András

  Elmebeteg lúzer szarjankó ír ilyen baromságokat!