Akadálymentesítettük az Országgyűlés üvegzsebét

Parlament
Parlament

Felszabadítottuk az Országgyűlési Hivatal által közzétett nyilvános szerződések adatait, hogy könnyen kezelhető táblázatban lehessen keresni azok között. A legnagyobb értékben az Országház felújítását végző Reneszánsz Kőfaragó Zrt. szerződött a hivatallal, a parlamenti frakciók pedig előszeretettel kötnek tanácsadói szerződéseket saját szellemi holdudvarukkal.

Az Országház üvegzseb oldalán elérhető táblázat ömlesztett, nehezen áttekinthető és nem csoportosítható vagy szűrhető formában tartalmazza a nyilvános adatokat ezért az atlatszo.hu irodai táblázatkezelő programok által kezelhető formátumban teszi azokat közzé, így lehetőség nyílik arra, hogy a legnagyobb értékű szerződésekre, a szállítókra vagy a megrendelőkre keressünk rá, papír, ceruza, számológép és naphosszat görgetés nélkül. Néhány érdekesebb adatot – mint a legnagyobb értékben beszállító felek kilétét vagy a parlamenti képviselőcsoportok saját költéseit – magunk is kikerestünk és feldolgoztunk.

2011-ben a legnagyobb értékben az Országház díszkivilágításának kivitelezésére (606 millió 250 ezer forint a Lisys Fényrendszeripari Zrt. részére), az Országház zárt láncú tévéstúdiójának korszerűsítésére (243 millió 361 ezer 181 forint, a szállító fél a Studiotech Hungary Kft.) és földgáz vásárlására (szállító a TIGÁZ összesen 218 millió 750 ezer forint értékben) költött az Országgyűlési Hivatal.

Top 3

A Parlament épületének díszkivilágítását kivitelező Lisysnél nagyobb értékben csak három cég szerződött az Országgyűlési Hivatallal 2004. január 1-je óta (a táblázat ettől az időponttól követi és teszi közzé a szerződések adatait). A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. több részletben, összesen 7 milliárd 749 millió 688 ezer 728 forintért vállalta a Steindl Imre tervezte épület renoválását.

Az OTP Travel két részletben, összesen 1 milliárd 340 millió forintért végzett, illetve végez most is külföldi kiküldetéshez kapcsolódó utazási szolgáltatást az Országgyűlési Hivatalnak. Az utazási iroda egy 2005. szeptember 15-től 2009. szeptember 15-ig, azaz négy évre és 700 millió forintra szóló, teljesített és egy 2009. június 4-étől 2013. szeptember 30-ig 640 millióra szóló, élő szerződéssel rendelkezik. A Fővárosi Építő Zrt. felújítási, építési beruházási, építőmesteri, szakipari és épületgépészeti munkákat végzett és végez összesen 890 millió 841 ezer 930 forintért.

Kisebbségkutatás

Veress László, Kövér László kabinetfőnöke két ízben, külön-külön majdnem 30 millió forint értékben (29 millió 452 ezer és 29 millió 952 ezer forint) rendelt kisebbségi értékrenddel kapcsolatos illetve szociológiai kisebbségkutatást a Magyar Nemzet munkatársa, Lukács Csaba cégétől a Kárpát-Press Bt.-től. A Kárpát-Press a második alkalommal Dobos Ferenc szociológus B-Fókusz nevű betéti társaságával együtt végezte a kutatást, amely – más kérdések mellett – a határon túli magyar kisebbség könnyített magyar állampolgársághoz és magyarországi választójoghoz való hozzáállását, és az erre vonatkozó igények felmérését is szolgálta.

Frakciózás

Az Országgyűlési Hivatal költései mellett a parlamenti frakciókét is tartalmazza a közzétett táblázat. E szerint az MSZP frakció 290 millió 394 ezer 497 forintot, a Fidesz képviselőcsoportja pedig 341 millió 957 ezer 415 forintot költött a táblázatban közzétett időszak alatt. A Fidesz ebből 131 millió 351 ezer 915 forintot költött a tavalyi választások óta, az MSZP ugyanezen időszak alatt azonban semennyit sem.

A keresést némileg bonyolítja, hogy a táblázatban megrendelő félként szerepel az Országgyűlés Hivatala mellett az „Országgyűlés Hivatala Fidesz”, a „KDNP parlamenti Frakció”, a „Magyar Demokrata Fórum”, és az „MSZP frakció” ám más parlamenti frakciók nincsenek külön feltüntetve, megrendelő aláíróként viszont kétszer szerepel Pető Iván és egyszer Gusztos Péter akkori frakcióvezető-helyettesek, ebből egy alkalommal a tárgy mezőben az szerepel, hogy „SZDSZ működési keret/Kommunikációs tanácsadás”. A Jobbik és az LMP, illetve frakcióik tagjai semmilyen formában nem szerepelnek a jelenlegi adatok között.

A tanácstalan frakció

Szintén a fenti adatok szerint szerint a Fidesz frakció legnagyobb értékben, összesen 47 millió 531 ezer 645 forintra a Jutasi – Társai ügyvédi irodával szerződött, méghozzá jogi tanácsadásra és képviseletre. A képviselőcsoport e mellett összesen 34 millió 870 ezer forintra szerződött az Inform-Data Bt-vel kommunikációs és politikai marketing témakörében nyújtott tanácsadásra, összesen 27 millió 600 ezer forintra az Undersky Kft.-vel politikai kommunikációs tanácsadásra, politikai- és médiaelemzésekre.

Az Undersky tagjai az Inform-Data Bt. és az annak nevében – a már említett szerződések közül – egy esetben aláíró András László. Az Inform-Data beltagja Varga Zsuzsa egyben annak a végelszámolás alatt álló Call-Info Bt.-nek is a beltagja volt, amelyik 9 millió forintért végzett a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának sajtószemlét és médiaelemzéseket 2004-ben. Az Inform-Data, az Undersky és a Call-info ugyanarra a Piliscsabai címre van bejegyezve, a három cég együttesen 71 millió 470 ezer forintra szerződött a Fidesz parlamenti frakciójával 2004 óta.

2009-2010-ben médiaszociológiai és közelebbről meg nem nevezett tanácsadást végzett a Fidesz képviselőcsoportjának Bodnár Dániel könyvkiadással és hírügynökségi tevékenységgel foglalkozó betéti társasága a Bodi-Book, összesen 10 millió 516 ezer 129 forint értékben. 11 millió 965 ezer 726 forintért végzett hírügynökségi tevékenységet Doncsev András – Orbán Viktor korábbi tanácsadója – cége a Qualiton Kft. A 2011. januári keltezésű szerződése értelmében 29 millió 250 ezer forintért fejleszti és tartja karban a fideszfrakcio.hu oldalt a kormányváltás után alakult Support-Express Kft. A fideszfrakcio.hu domain jelenleg a fidesz.hu oldalra van átirányítva.

Általános gazdasági tanácsadást végzett frakció számára a Media System Kft. összesen 25 millió 257 ezer forintért 2007 elejétől 2009 végéig. A Media System részéről az aláíró az a Győri Tibor, aki 1995-től 2002-ig vezérigazgatója és később igazgatósági tagja volt a Mahír Zrt-nek, korábbi résztulajdonosa a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Kft.-nek és a Lánchídrádió Kft.-nek, ezen túl volt igazgatósági tag a Hung-Ister Zrt.-ben, amelynek 50 százalékos tulajdoni hányada a Simicska Lajos és a Nemzet Kft. közös tulajdonában lévő B-Reklám Kft. A Fidesz-közeli Nézőpont Intézet az Orbán informális helyettesének és jobbkezének tartott Habony Árpád és Győri Tibor tulajdonolta Europtimus Zrt.-ből alakult.

Lázár János frakcióvezető 15 millió 375 ezer forint értékben adott megbízást közvélemény-kutatás elvégzésére a Századvég Politikai Iskola Alapítványnak és 30 millió 375 ezer forint értékben tudományos tanulmányok készítésére a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek. Stumpf István tavaly távozott az 1991-ben általa alapított és fideszes agytrösztként nyilvántartott Századvég Alapítvány éléről, utódja az elnöki poszton Lánczi András, az ügyvezető pedig jelenlegi állás szerint Giró-Szász András. Giró-Szász egyben – Heim Péterrel közösen – tulajdonosa annak a 2010-es választások előtt alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek is, amelyik tavasszal megnyerte a Magyar Energia Hivatal által kiírt „távhő-ármegállapítási módszertan kialakítása” című pályázatot 8 millió forint értékben.

A Századvég Gazdaságkutató felügyelőbizottsága az Atticus Investments Befektetési Tanácsadó Zrt.-hez kötődik több szálon. Az Atticust – melynek felügyelő bizottsági tagja tavaly óta Habony Árpád – korábban közösen irányította Lantos Csaba – az OTP volt vezérigazgató-helyettese –, Tiszolczi Renáta és Heim Péter. Lantos és Tiszolczi jelenleg a Századvég Gazdaságkutató felügyelőbizottságának tagjai.

A high-tech frakció

Az MSZP frakció a legtöbbet mobil telefonálásra és mobil levelezésre költötte az előző ciklusban, a Pannon GSM-mel összesen 147 millió 111 ezer 360 forintban szerződve, mobiltelefonok előfizetésére és üzemeltetésére, E-phone-ra és hozzá kapcsolódó adatszolgáltatásra, mobil távközlési szolgáltatásra továbbá SMS futárra.

Az MSZP képviselőcsoportja az adatok tanúsága szerint magáénak vallja a „jó pap holtig tanul” szólás-mondást, hiszen oktatásra és képzésre illetve nyelvoktatásra közel 65 millió forint értékre kötött szerződéseket, ebből egy alkalommal az Alapelv Oktatási Bt.-vel 30 millió forint értékben nagyjából a 2006-2010-es országgyűlési ciklusra, egy ízben nyelvoktatásra és ugyanerre az időszakra 25 millió forint értékben az Inter-Ex Centrum Kft.-vel és egy korábbi rövidebb időszakra 9 millió 870 ezer forint értékben szintén nyelvoktatásra az Inter-Ex Centrummal. Az MSZP frakció képviselői portáljait az Inícium Kft. készítette 9 millió 750 ezer forintért 2009 végén. Sajtófigyelést, hírfigyelést és „hírvadászatot” 30 millió forintért végzett a szocialista képviselőknek a Human Operator Kft.

És a maradék

A KDNP frakciója négy részletben, összesen 25 millió 800 ezer forintért szerződött Dr. Édes Balázzsal, illetve ügyvédi irodájával ügyvédi tevékenységre és jogi szaktanácsadásra, ezen kívül gépkocsit vásárolt két alkalommal összesen 14 millió 764 ezer 382 forintért valamint PR és kommunikációs tanácsadást rendelt meg a Pragmatic Consult Kft.-től 8 millió 700 ezer forintért.

A Magyar Demokrata Fórum pedig két alkalommal vásárolt személygépkocsit összesen 14 millió 200 ezer forintért. A táblázat szerint az Országgyűlési Hivatal által rendelt, de a megrendelő nevében aláíró személyében az SZDSZ-hez köthető, már említett három tétel egyike gazdaságpolitikai szaktanácsadásról szólt, amelyet Pető Iván rendelt meg Szalay-Berzeviczy Gábor cégétől az Avipol Bt.-től. Szalay-Berzeviczy – néha Szalay Gáborként használja a nevét – 1990 és 2006 között az SZDSZ országgyűlési képviselője, a Medgyessy-kormány gazdasági minisztériumának politikai államtitkára továbbá a MAVIR Zrt. valamint a Budapesti Távhőszolgáltató (FŐTÁV) Zrt. igazgatósági tagja volt. Jelenleg is igazgatósági tag az MMBF Földgáztároló Zrt.-ben.

Szintén Pető Iván rendelte meg a Büky és Társa Bt.-től (a táblázatban Bökyként szerepel, ahogy a szállító részéről aláíró Büky Béláné is Böky Bélánéként van feltüntetve) 7 millió 500 ezer forintért azt a kommunikációs tanácsadói szolgáltatást, amelyet az SZDSZ működési keretéből finanszíroztak a táblázat tanúsága szerint (ennek nyomát a tárgy mezőben találni). Gusztos Péter jogi tanácsadásra szerződött 7 millió 200 ezer forintra Dr. Vincze Ildikó Mária ügyvédi irodájával.

A teljes táblázat innen letölthető (Excel)

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • atörök

  Egyszer láttam egy JavaScript-es honlapot, ahol beírtál két céget vagy nevet, és a progi visszaadta, hogy hány lépés a két pont között a táv.

  Nem lehetne valami ilyen politikai-gazdasági IWIW-szerű hálót felépíteni a cégadatokból, és azokból még érdekesebb kapcsolatokat levonni?

  • atlatszo

   De igen, izgalmas lenne, theyrule.net

 • Altcmd9

  Gratulálok! Ez a tudósítás valójában az ÁSz feladata lenne, de valami miatt…

  2004 óta cca. 24 Milliárd Forintot költött el a tisztelt Ház, azaz évente 3.000.000.000 Ft-ba nekünk ez a képviselők útján gyakorolt népszuverenítás.

  Reneszánsz Zrt egyharmadát cca. 8.000.000.000 Ft-ot kapott a 24-ből! Ez magyarázatot adhat arra, miért szeretik Páljánost “jobbra” és “balra” egyaránt, a pénz diktál …

  Igaz, a “jobb szerelem” új keletű, a Budapest szíve projekttel kezdődött, miután Páljános magánnyomozója Györök István a belvárosi ingatlanpanamából kimosta Rogán aláírását…

 • Gazgeza53

  2012 van mostmár a felsorolt pénzeket alkotmányosan lehet magán reptérről vinni az ázsiai Tőzsdére az egész ország Gyurcsányt figyeli kőzben már a párna huzatot is ellopják a fejűnk alól Vivát!!

 • lényeglátó

  Jobbikos bakterház szennyesét teregeti BENDEGÚZ.HÍREK.HU! A jánlom!

 • lényeglátó

  http:// szemcseppek.bolg.hu. Mi az, hogy Trianon? Mit mondtak, írtak a kortársak, mit titkolnak el? “Diagnózis nélkül nincs gyógyulás”! Hamis, meg halálos lehet!

 • Peter Morvay

  És akkor a kontextus végett, milyen ellenséggel is áll szemben az izraeli hadsereg: http://444.hu/2015/05/27/ellenfelei-lemeszarlasaval-volt-elfoglalva-a-hamasz-izrael-2014-es-offenzivaja-alatt/

 • KingaA

  Kedves Átlátszó!
  Lassan egy éve támogatom a munkátokat szerény anyagi eszközeimhez mérten. Szeretném jelezni, hogy a támogatást a mai nappal határozatlan időre felfüggesztem, mert a Világtérkép c. blogotokon többedjére olvasok koncepciózusan egyoldalú, illetve irreálisan ferdítő cikkeket (félreértés ne essék: nemcsak izraeli témában).
  Remélem, más körülmények között a jövőben még együtt tudunk működni a magyar köztársaság és jogállam helyreállításában. Ha mégse, akkor így jártunk.

 • tz

  De jo lenne itt is ez menne.

 • Szegedi Attila

  Ennyi badarságot összeokádni ennek a soros lapnak sem ildomos. Megy a rettegés,hogy szájzárat rakjatok mindenkire és bevezessétek a totális diktatúrát…csak a libsi szar híreket lehessen nézni,csak pc-nyelven beszélni….szarabbak vagytok mint a SZU anno… lihegtek a háborút követelve…undorító ez a propaganda

 • nevetőharmadik

  Na tessék, már ide is megjöttek az oroszszoponcok 🙂

 • transformer

  A PC blog valóságos Móricka, mindenről ugyanaz jut eszébe, mármint Puty-putty-putyin.
  Macron szélsőségesen liberális gazdaságpolitikát képvisel, vissza akarja szorítani a munkavállalói képviseleteket, támadja a korábbi szocialista kormányok idején elért szociális vívmányokat (pl. a heti 35 órás munkaidőt), ha valakihez hasonlítani lehet, az Tony Blair, fő retorikai eszköze a modernizációs blabla. Nem centrista, hanem valójában jobboldali jelölt. A választási gyűlésein sem elsősorban Le Pent, hanem Benoit Hamont, a szocialista jelöltet támadja, hogy ne maradjon más választás Le Pennel szemben.
  Franciaország választói maguknak választanak elnököt. Talán mégsem az a legfontosabb egy majdani francia elnökkel kapcsolatban, hogy hogyan viszonyul a Kremlhez.

  • harmatgeri

   Tehát te is putyinbérenc vagy.

   • transformer

    Nem, én Sanders, Corbyn, Varufakisz stb. bérenc vagyok… 🙂

 • Józsa János

  Nagyon jó, helyes!

 • Mindig vannak és lesznek hősök akik másképpen fognak dolgokat tálalni és túléllni

 • Gergő Gajzágó

  Az elitnek csak addig van hatalma, amíg elhisszük, hogy van hatalma.

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Mariann ön mit ad? Nyakláca, gyűrűje, stb…

 • Pataki Bt

  Polgármester urat kéne orrba vágni!

  • salamander

   Polgármestert nem túl civilizált dolog megütni. 🙂

   • Pataki Bt

    Polgármesternek nem túl civilizált hagyni a gyereket!

 • Alf

  Egy 60.000 (igen, HATVANEZEZRES, kétszer nagyobb mint néhány megyeszékhely) megyei jogú városban nincs szociális bérlakás?????

  NEMÁ!

 • Bálint László Hatfaludy

  Hát ha az önkormányzatnak egyszer nincs szociális célú lakása, akkor nincs, és mindegy, hogy miért nincs. Ettől függetlenül a Mélyen Tisztelt Polgármester Úr esetleg adakozhatna egy megoldást kereső alapítványszerűségnek a saját pénzéből, vagy létrehozhatna egy ilyent.Meg a TV munkatársak is.Ámbár szerintem nemcsak azon kell filózni jelen esetben, hogy legyen valami fedél a z érintettek feje felett, hanem azon is, hogy az fenntartható legyen havi 51.000 Ft-ból, és ha a kislány iskolába kezdene járni, hát tankönyvre is maradjon valami pénz, ergo nagyon összetett a kérdés.