azeri guruló dollárok

Négy év börtönt kapott az Európa Tanács volt olasz képviselője azeri kenőpénzek elfogadásáért

Négy év börtönbüntetésre ítélte hétfőn a milánói bíróság az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) volt olasz tagját, Luca Volontèt, aki kenőpénzeket fogadott el azerbajdzsáni politikusoktól, hogy segítsen elnémítani a bakui emberi jogi helyzet európai kritikáját. Luca Volonté az Orbán-kormány érdekében is lobbizott az Európa Tanácsban.

Támogatási kampány

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjaként Luca Volonte azon munkálkodott, hogy aláásson egy PACE-jelentést, amely elítélte volna Azerbajdzsánt politikai foglyok fogva tartása és más emberijog-sértések miatt.

(Luca Volonté az Orbán-kormány érdekében is lobbizott az Európa Tanácsban: 2013-ban például boszorkányüldözésnek minősítette, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerét támadások érték az új alaptörvény miatt.)

Kaviárdiplomácia: a botrány neve a lobbizási stratégiából származik, ami európai politikusoknak adott drága ajándékokból és költséges utazásokból áll, amit Baku az országról szóló PACE-jelentések megszépítéséért cserébe ajánlott, miközben több tucat politikai fogoly ült a bakui börtönökben.

Budapestre dollármilliókat utalt, európai politikusokat is korrumpált az azeri rezsim

Miközben 2012 és 2014 között az azeri kormány tömegével tartóztatott le politikai aktivistákat és újságírókat, az ország kormányzati és üzleti elitje titkos bankszámlákat használt arra, hogy európai politikusokat fizessen le, luxuscikkeket vásároljon vagy egyéb tranzakciókat bonyolítson velük.

A volt parlamenti képviselőnek 10 millió eurót (12,16 millió dollárt) ígértek szolgáltatásaiért a PanArmenan Network szerint, míg az ANSA olasz hírügynökség arról számolt be, hogy Volontèt abban találták bűnösnek, hogy körülbelül 2 millió eurót (2,43 millió dollárt) fogadott el két azeri politikustól, akiket korábban szintén fejenként négy évre ítéltek más bíróságok.

Volontè, ahogy számos más PACE-tisztviselő is brit és offshore cégeken keresztül kapott pénzt az azeri pénzmosoda néven ismert rendszeren keresztül . A lobbitevékenység középpontjában álló férfi egy szintén PACE-tag azerbajdzsáni parlamenti képviselő, Elkhan Szulejmanov volt.

Szulejmanov, akiről azt feltételezik, hogy a pénzmosoda egyes kifizetéseinek hátterében is ő állt, felelős volt az ország imázsának javítását célzó, „ Azerbajdzsán 2020: A jövő kilátásai ” elnevezésű agresszív terv megvalósításáért , amelyet Ilham Alijev elnök indított el 2011 végén.

finanszírozás nagy részét a brit Hilux Services LLP cég egy észt bankban vezetett számlája biztosította egy azerbajdzsáni korlátolt felelősségű társaság, a Baktelekom MMC részéről, amelyről azt feltételezik, hogy Azerbajdzsán elnöki családjához kapcsolódik.

Hiába tettünk feljelentést, nem nyomoznak az azeri pénzmosoda után

Hiába tett az Átlátszó, és mint az ügyészségtől kapott válaszból később kiderült, tőlünk függetlenül a Jobbik is feljelentést a Magyarországra érkező gyanús azeri dollármilliók miatt, nyomozás nem lesz, az ügyészség minden feljelentést elutasított.

Okkal feltételezhető, hogy az azeri lobbizás és kenőpénzek eredményeként a PACE leszavazott egy 2013. januári jelentést, amely felhívta volna a figyelmet az országban tapasztalható visszásságokra. Ez pedig szabad kezet hagyott az azerbajdzsáni hatóságoknak a kritikus civilek elhallgattatására, több tucat aktivistát és újságírót tartóztattak le, és új, korlátozó törvényeket vezettek be, amint arról a Human Rights Watch akkor beszámolt.

Hazai szálak

Amint arról 2017-ben beszámoltunk, az azeri pénzmosodából Magyarországra is jutottak dollárok: egy Luca Volonté ügyében is érintett, szoros bakui kormánykapcsolatokkal rendelkező offshore cég dollármilliókat kapott a magyar MKB bankban vezetett bankszámlájára a baltás gyilkos Ramil Safarov kiadása után.

Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Pontosan öt éve, hogy Magyarország nagy nemzetközi megrökönyödést keltve kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, a baltás gyilkost. A hála nem politikai kategória, nem is pörgött fel különösebben a két ország gazdasági kapcsolata a gesztus nyomán.

Az Átlátszó 2019-es értesülése szerint a Miniszterelnökség 255 ezer, a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány pedig 151 ezer eurót utalt 2013 és 2015 között egy belga politikus cégének, akit szintén érintettnek találtak az azeri kaviárdiplomácia ügyében. Az átutalások idején Magyarország ügyében is éppen zajlott egy jogállamiság vizsgálat az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében.

Másolt tanulmányokért fizetett tízmilliókat a Fidesz pártalapítványa egy belga politikusnak

Stef Goris volt belga parlamenti képviselő nem csupán egyike annak a 13 európai politikusnak, akiket érintettnek találtak az Európa Tanács azerbajdzsáni vesztegetési ügyében, hanem az ügyről készült belső jelentés szerint „kulcsszereplője” volt az Európa Tanács parlamenti bizottságában (PACE) zajló korrupt lobbitevékenységnek.

Nemrégiben pedig arról is beszámoltunk, hogy a Magyar Nemzet “Soros karmesteréről” szóló cikksorozatában felhasznált dokumentumok története Azerbajdzsán európai befolyásolási kísérletének ügyéig vezet.

Az Európában már lebukott azeri lobbi inspirálta a Magyar Nemzet legújabb tényfeltárását

Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! A Magyar Nemzet „Soros karmesteréről” szóló cikksorozatában felhasznált dokumentumok története Azerbajdzsán európai befolyásolási kísérletének ügyéig vezet. A 2018-ban vizsgálóbizottsággal és politikai botránnyal zárult korrupciós ügyet részben a Magyar Nemzet által most célba vett Gerald Knaus tárta fel és hozta nyilvánosságra, akit ezért az azeri illiberális rezsim európai szövetségesei már akkor megpróbáltak lejáratni.

Az eredeti cikk szerzője Zdravko Ljubas / OCCRP. Címlapfotó: Martonyi János, Luca Volonté, és Orbán Viktor 2012. március 28-án. Orbán Viktor / Facebook

Megosztás