Oroszország

Putyin barátai filmsztárok szomszédságában nyaralhatnak a Trojka-pénzmosoda segítségével

Ha a Costa Braván található, S’Agaro nevű település utcáin sétálunk, jó esélyünk van rá, hogy megpillantunk egy hírességet. Az útikönyvek szerint a közeli, ötcsillagos Hostal de la Gavinában egykor gyakran megfordult János Károly spanyol király, és sok hollywoodi filmsztár is.

S’Agaro napjainkban is a gazdagok játszótere – köztük is főként a gazdag oroszoké. Egy, a települést jól ismerő ingatlanügynök szerint a falu lakosságának mintegy tíz-tizenöt százaléka orosz.

„Mindenki azt hiszi, hogy S’Agaróban szinte csak oroszok laknak, mert az ő házaik a legnagyobbak és a legfényűzőbbek” mondja.

A riporterek a Trojka-pénzmosodához köthető cégek tranzakcióit követve jutottak el S’Agaróhoz. Az orosz Trojka Dialog befektetési bank 2006 és 2013 között egy offshore céghálót hozott létre és működtetett, amelyet oligarchák, nagybefektetők és bűnözők használták adócsalásra, pénzek külföldre menekítésére, és pénzmosásra. A Trojka-pénzmosoda működését az OCCRP és partnerei tárták fel, részletesen itt olvashat róla:

Trojka-botrány: orosz bank működtetett egy dollármilliárdokat tisztára mosó offshore-hálót

Újabb, moszkvai székhelyű pénzmosodát leplezett le a szarajevói székhelyű OCCRP és partnerhálózata. Ez már az OCCRP által leleplezett negyedik, és az eddigi legnagyobb pénzmosoda-botrány. A legutóbbi, az azeri feketekassza működését leleplező cikksorozatban a szervezet magyar partnere az Átlátszó volt; ekkor derült fény arra, hogy Magyarországra is érkezett kilencmillió dollár az azeri pénzmosodán keresztül.

A Trojka-cégek közötti kapcsolatokat vizsgálva a riporterek olyan ingatlanügyletekre bukkantak, amelyek Putyin két barátjához és az ő családtagjaikhoz köthetők.

Oroszok a Costa Braván

2008 április 7-én egy nyolcvanéves orosz nő, Anna Kurepina, hitelszerződést kötött egy, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett céggel, a Delco Networksszel. A Delco a Trojka-pénzmosodát alkotó offshore cégek egyike volt. A szerződés értelmében Kurepina 12,22 millió euró (közel négymilliárd forint) kölcsönt kapott a cégtől.

A hitelszerződés megkötésének idején Kurepina ugyanarra a moszkvai lakcímre volt bejelentve, ahol egy befolyásos orosz tisztviselő, a szamarai régió volt kormányzója, Vlagyimir Artyakov is lakott. A közvetett bizonyítékok arra utalnak, hogy Kurepina és Artyakov közeli rokonok, bár nem ismeretes, hogy pontosan milyen kapcsolat fűzi őket egymáshoz.

2009 augusztusában Kurepina újabb 500 000 eurót (kb. 163 millió forintot) kapott a Delcótól. Ugyanezév októberben további két millió eurót (kb. 652 millió forintot) kapott a Dino Capital-től, egy szintén a Trojka-pénzmosodához köthető cégtől. Kurepina így összesen 14,7 millió eurós (közel ötmilliárd forintos) kölcsönt kapott a pénzmosodához köthető cégektől.

Nem világos, honnan származnak a Kurepinának folyósított milliárdok; a pénzmosásra használt céghálózat kifejezetten az ilyen tranzakciók eredetének elrejtését szolgálta.

A spanyol korrupcióellenes ügyészség vizsgálatot indított Kurepina hitelszerződéseinek ügyében. A spanyol ingatlan-nyilvántartásból kiderült, hogy Kurepina 2008-ban S’Agaróban vásárolt ingatlant: egy telket, rajta két villával. Szintén az ingatlan-nyilvántartásból tudható, hogy Kurepina 2014-ben eladta az ingatlant Vlagyimir Artyakov fiának, Dmitrij Artyakovnak és feleségének, Julijának.

Dmitrij Artyakov villáival átellenben, az utca másik oldalán áll egy másik fényűző ingatlan, amelynek a tulajdonosa az ingatlan-nyilvántartás szerint Anasztaszija Ignatova.

Ignatova annak a Szergej Csemezovnak a mostohalánya, aki Putyin régi barátja és kollégája, és aki jelenleg az orosz állami védelemtechnológiai kongolomerátum, a Rosztek vezérigazgatója. Vlagyimir Artyakov jelenleg a Roszteknél dolgozik vezérigazgató-helyettesként, vagyis Csemezov Artyakov főnöke.

A spanyol ingatlan-nyilvántartás szerint Csemezov mostohalánya 2017-ben vásárolta meg a középkori várra hasonlító luxusingatlant a Costa Braván, méghozzá potom áron: a 2,9 millió euróért (kb. egymilliárd forintért) vásárolt villa az ingatlanszakértők szerint ma legalább 15 millió eurót (közel ötmilliárd forintot) ér.

A villa így néz ki:

 

Putyin és a haverok

Szergej Csemezov egyike azoknak a Putyin körébe tartozó orosz üzletembereknek, akiket az Egyesült Államok az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében feketelistára tett.

Az 1980-as években Csemezov és Putyin is a KGB drezdai központjában dolgozott, ugyanabban a lakóházban éltek, és a családtagjaik is jóban voltak egymással.

Az 1990-es években, Jelcin alatt Csemezov a külgazdasági kapcsolatok osztályának vezetője, Putyin pedig az elnöki adminisztráció helyettes vezetője volt.

A későbbiekben nem csak Putyin, hanem Csemezov és Artyakov karrierje is felfelé ívelt; az utóbbiak különféle állami vállalatokban töltöttek be magas vezetői tisztségeket. 1999-ben Csemezov lett az egyik állami fegyverexportőr, a Promexport igazgatója, helyettesének pedig hamarosan Artyakovot nevezték ki. 2004-ben Csemezov lett a szintén állami tulajdonú feldolgozóipari konglomerátum, a Roszoboronexport igazgatója, és Artyakov ide is követte őt.

2007-ben Csemezov lett az újonnan megalapított Rosztek vezérigazgatója, Artyakov pedig, aki időközben a szamarai régió kormányzójaként szolgált, ismét Csemezov helyettese lett.

Hosszú évekre visszanyúló kapcsolat

Bár Ignatova csak 2017-ben vette meg a villát a Costa Braván, úgy tűnik, hogy az ingatlan korábbi tulajdonosa egy olyan cég volt, amely már évekkel azelőtt kapcsolatban állt Csemezovval – még jóval azelőtt, hogy a Rosztek-vezér akkora gazdasági befolyással bírt volna, mint most.

A Costa Brava-i ingatlan korábbi tulajdonosa egy Societe Immobiliere Elsamex nevű cég. Ezt a céget Lichtensteinben jegyezték be, és bemutatóra szóló részvényeit úgy bocsátották ki, hogy az a cég tulajdonosának lényegében teljes névtelenséget biztosított.

A lichtensteini cégjegyzék szerint az Elsamex igazgatója a cég 2018-as felszámolásáig egy Katerina Iosif nevű ciprusi nő volt. Iosif papíron több száz cég igazgatója világszerte.

A Iosif nevével fémjelzett cégek közül legalább ötöt a Trojka Dialog befektetési bank hozott létre az ügyfelei számára, és legalább négy további céget kifizetések sokasága kapcsol a Trojka-pénzmosodához. Az Elsamex 2006-ban és 2007-ben is folyósított kifizetéseket a Trojka-pénzmosodát alkotó cégeknek.

Egy 2011-es interjúban Szergej Csemezov azt nyilatkozta a Vegyomoszty nevű moszkvai gazdasági napilapnak, hogy ő és családja a Trojka Dialog ügyfelei.

Az Elsamex és Iosif neve egy másik ingatlanügyletben is felbukkan, amelyet egy bizonyos Maria Baer Pahomova kötött. A spanyol állampolgársággal rendelkező Pahomova állítólag annak a Roman Pahomovnak a testvére, aki az egyik Rosztek-leányvállalat, az Avia Capital Service vezérigazgatója.

A Rosztek-szálak itt még nem érnek véget: Pahomova neve a 2008-as s’agarói ingatlanvásárlásnál is felbukkan, mint a (feltehetően Artyemov-rokon) Anna Kurepina megbízottja.

Szépkorú ingatlanbefektetők

A nyolcvanéves Anna Kurepinát nem csak a Costa Brava-i villák adásvétele köti – Artyemovékon keresztül – a Rosztekhez. Egy másik nyugdíjassal, a 73 éves Ljudmila Rukavisnikovával együtt több, korábban a Rosztek tulajdonában lévő ingatlan is megvásároltak, és úgy tűnik, hogy szép summát kerestek az ügyleteken.

Kurepinához hasonlóan Rukavisnikova sem a semmiből bukkant fel: bejelentett lakcíme Moszkvában megegyezett Csemezov és felesége, Jekatyerina Ignatova, valamint Ignatova lánya, Anasztaszija lakcímével.

A közös cím, valamint Csemezovék közösségi médiás bejegyzései alapján valószínűsíthető, hogy Rukavisnikova és Csemezov közeli rokonok.

Kurepina és Rukavisnikova megszerzett egy ötemeletes üzletközpontot Moszkvában; az ingatlan korábban a Rosztek egyik leányvállalatának, az AvtoVAZ-nek a tulajdonában volt. Céges és bírósági iratok alapján úgy tűnik, hogy a két nő szinte ingyen juthatott hozzá az ingatlanhoz, noha azt a cég a 2000-es évek elején 10 millió dollárért (közel három milliárd forintért) vette meg.

2018-ban Rukavisnikova megvásárolt egy céget, amely részvényese a Rosztek Zöld Liget nevű, Szocsiban található Fekete-tengeri szanatóriumának. A részvények azután kerültek Rukavisnikovához, hogy a Rosztek a 2014-es olimpia kapcsán közel 800 millió rubelt (kb. 3,5 milliárd forintot) költött az ingatlan felújítására.

„Egy állami vállalat leányvállalataihoz tartozó ingatlanokat vásároltak meg az állami vállalat felsővezetőinek hozzátartozói, és ez azt a benyomást kelti, hogy a vezérigazgató és a vezérigazgató-helyettes nem választják el élesen egymástól a személyes és a vállalati ügyleteket” – nyilatkozta a Transparency International oroszországi irodájának helyettes elnöke, Ilja Sumanov.

„A magán és az állami [ügyletek] összefonódása melegágya lehet az összeférhetetlenségnek, a visszaéléseknek, és akár még az állami vagyon ellopásának is.”

Írta: Oleszja Smagun, Irina Dolinina, Antonio Baquero, és Max Jiménez Botías (El Periodico de Catalunya)

A cikk elkészítésében közreműködött: Karina Sedrovszkij

Fordította: Orosz Kata. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja. 

Kiemelt fotó: El Periodico de Catalunya / OCCRP

Megosztás