dezinformáció

Élelmiszerrel teli venezuelai szupermarketből jelentkezett be az egyik orosz propagandatévé

Hússal, sajttal, tojással és luxuscikkekkel teli venezuelai szupermarketből jelentekezett be a orosz állami csatorna, az RT, hogy bizonyítsa: semmi sem igaz azokból a nyugati híradásokból, amelyek szerint a dél-amerikai ország népe éhezik. A Kreml csatornája emellett hosszan gúnyolódott azokon a nyugati híreken, amelyek szerint hiány van alapvető élelmiszerekből és olyan cikkekből, mint WC-papír vagy fogkefe.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Súlyos politikai és humanitárius válságon megy át épp Venezuela: Hugo Chavez, majd Nicolas Maduro elnöksége alatt az ország súlyosan elszegényedett, évek óta hiány van alapvető cikkekből.

A helyzet januárban éleződött ki, amikor Juan Guaidó ellenzéki vezető átmeneti elnökké nyilvánította magát. Az Egyesült Államok bejelentette: Guaidót támogatja.

Ez a harc lesz a végső: megmenthető-e ultimátumokkal Venezuela?

Egy hónapja ismét a nemzetközi média figyelmének centrumába került Venezuela, ahol az ellenzék új vezéralakja, a magát ideiglenes elnöknek kikiáltó Juan Guaidó sokak számára testesíti meg egy pozitív változás reményét a humanitárius katasztrófával felérő válság közepette.

Guaidó azonnal segélyt kért Amerikától és más környező országoktól: ételt, gyógyszert és alapcikkeket kért. Ám az Egyesült Államok, Brazília és Kolumbia által a venezuelai határra küldött segélyszállító kamionokat Maduro nem engedi be az országba, mert azt állítja, azokra nincs szükség, csupán arra akarja a segélyezést használni a nyugat, hogy megbuktassa.

Ám mint a BBC rávilágít, nem minden segélyt utasít vissza: Maduro a minap hálálkodott szövetségesének, Moszkvának, mert küldött 300 tonnányi segélyt.

Ebben a kontextusban kell nézni az RT következő, 6 percnél is hosszabb bejátszását, amelyben a riporter hosszan mutogatja, hogy teli van a szupermarket hússal, sajttal és olívaolajjal. Szarkasztikus kommentekkel kísérve jelenti, hogy még kamillás WC-papírt és zsírmentes joghurtot is lehet kapni a boltban.

Azt elismeri, hogy minden drága, és hogy ez probléma, ám szerinte azért szálltak el az árak és lett sokminden megfizethetetlen az átlagemberek számára, mert a Maduro-ellenes kapitalisták felvásárolják az árucikkeket és spekulálnak.

A meglepően gúnyos hangvételűre sikerült riportről beszámoló EU East Stratcom Task Force idéz egy 2018 szeptemberi felmérést, mely szerint a venezuelaiak több mint 30 százaléka naponta csak egyszer eszik, és közel 80 százalékuk szerint probléma van az élelmiszer-ellátással.

A nemzetközi sajtó az elmúlt években rendszeresen és alaposan dokumentálta a venezuelai gazdasági válság súlyosságát és az ennek következtében fellépő élelmiszerhiányt.

Az EU álhírellenes csapata azt is megjegyzi: az RT saját magának is ellentmond, hiszen korábban a Kreml-csatorna is rendszeresen tudósított arról, hogy az élelmiszer- és gyógyszerhiány súlyos probléma Venezuelában.

A sztorit idén január-februárban változtatták meg, amikor a Moszkva által támogatott Maduro széke inogni kezdett.

 

Újszülöttek halnak meg Venezuelában, mert édesanyjuk éhezik a terhesség alatt

A venezuelai gazdasági válság már azokat is veszélyezteti, akik a jövő nemzedékét hordják a szívük alatt. A hiperinfláció miatt az egekbe szöktek az élelmiszerárak, így a várandós anyák nem jutnak elegendő ennivalóhoz. Ráadásul a pénzhiány miatt az ország egészségügyi rendszere is összeomlott.

Megosztás