dezinformáció

Európában már hat különböző nem létezik – ezzel riogatott az orosz parlament alelnöke

Az Európa Tanács azt akarja, hogy hat különböző nem képviselői legyenek jelen az orosz delegációban – adta hírül felháborodva az orosz állami média múlt héten. Az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke, Leonyid Szlutszkij szerint „ez provokáció, amivel azt akarják elérni, hogy az oroszok kivonuljanak az Európa Tanács parlamenti közgyűléséből” – számolt be a Polygraph, az Amerika Hangja és a Szabad Európa álhírvadász oldala. A hír nyilvánvaló hazugság volt, de erősítette azt az orosz propaganda által terjesztett képet, miszerint Európa egy erkölcsi fertő.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

A „hat nem” elmélete lett a harmadik legnépszerűbb téma január 9-én az orosz médiában, és a legnépszerűbb vitatéma az orosz közösségi médiában a mediametrics.ru szerint. Az EU álhírellenes csapata, az East Stratcom Task Force emlékeztet: az orosz propaganda előszeretettel terjeszti, hogy Európa erkölcsi válságban van, és a „hat nemről” terjesztett dezinformáció is ennek a része.

A dezinformáció forrása Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament alelnöke volt, akinek saját politikai megmondóműsora is van a Pervij Kanal tévécsatornán. Tolsztoj volt az, aki közölte: az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének egy levele azt követeli, hogy az orosz delegációban „legalább hat nem” képviseltesse magát.

Politikai showműsort indított az orosz parlament alelnöke: már újságírók közbeiktatására sincs szükség a propaganda terjesztéséhez

Oroszországban az utolsó, vékonyka paraván is lehullott a politika és a propaganda között: október közepén új közéleti kibeszélőműsor indult az egyik állami csatornán, amit a parlament alsóházának alelnöke vezet. Pjotr Tolsztoj pedig nem fogja vissza magát, lelkesen terjeszti a Kreml üzenetét.

Ám amikor az ET nyilvánosságra hozta a kérdéses levelet, kiderült, semmi ilyesmi nem volt benne. A sablonlevélben többek közt az állt: a delegációkat úgy kell összeállítani, hogy abban tisztességes módon képviseltesse magát minden politikai párt, illetve hogy a delegációban az „alulreprezentált nemnek legalább olyan arányban kell megjelennie, mint amekkora arányban az adott ország parlamentjében képviselteti magát.”

Tolsztoj ennek nyomán a Facebookon ismerte el, hogy hibázott a nemek számát illetően. „Természetesen nincs hat nem, csak kettő – férfi és nő. Minden más egyén rajtuk kívül „alulreprezentált nem”, gender, az ET parlamenti közgyűlése pedig épp erre utal. Azt még nem döntöttük el, honnan szerzünk ilyeneket” írta szarkasztikusan Tolsztoj.

A BBC orosz adása megkereste Tolsztojt, akinek sajtósa annyit válaszolt: fordítási hiba történt.

Az álhírt bemutató Polygraph felveti: a háttérben talán az állhat, hogy az ET parlamenti közgyűlése 2018 júniusában elfogadott egy határozatot, amely kimondja: „helyi, regionális, nemzeti és uniós szinten egyaránt továbbra is alulreprezentáltak a nők, a szemmel láthatóan kisebbséghez tartozók, bevándorlók, nemzeti kisebbségek tagjai, a fiatalok, a melegek, leszbikusok, biszexuális és transznemű emberek, illetve a fogyatékossággal élők.”

Oroszország szavazati jogát 2014-ben felfüggesztette az ET parlamenti közgyűlése a Krím-félsziget annektálása miatt. Moszkva folyamatosan a szavazati jog azonnali visszaállítását és a Kreml külpolitikájának támogatását követeli a testülettől.

Kiemelt grafika: East Stratcom Task Force

Megosztás