Olasz maffia

Így működött az olasz maffia nemzetközi droghálózata, amelynek 90 tagját tartóztatták le

Két éven át tartó nyomozás vezetett a december eleji tömeges letartóztatáshoz, amely szétzilálta a világ egyik legerősebb maffiacsaládja, a calabriai ‘Ndrangheta által működtetett nemzetközi kábítószercsempész-hálózatot. A hálózat tagjai Brazíliából, Guyanából és Kolumbiából csempésztek kábítószereket a rotterdami és antwerpeni kikötőkön keresztül Európába. A többmillió eurós kábítószerbizniszről egy nemzetközi rendőrségi akció nyomozati anyagából derültek ki részletek.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

Az Európai Unió igazságügyi koordinációs szerve, az Eurojust hangolta össze az olasz, német, belga és holland rendőrség munkáját, hogy lecsaphassanak a ‘Ndrangheta-klán tagjaira. A résztvevők egy megállapodást írtak alá, amely lehetővé tette, hogy a négy ország rendőri szervei segíthessék egymás munkáját anélkül, hogy minden egyes esetben hivatalos kérelmet kellene benyújtaniuk.

Ez a nemzetközi megállapodás tette lehetővé, hogy a gyanúsítottak lehallgatását és követését, valamint a rendőri szervek közötti információcserét nem lassították a bürokratikus folyamatok. Jelen cikk a nemzetközi rendőrségi akció olasz nyelvű nyomozati anyagán alapul, amelyet az IRPI újságírói tekintettek meg.

Hálózatépítés

A hatóságok 2018. december 5-én kilencven, a ‘Ndrangheta-klánnal kapcsolatban álló személyt tartóztattak le. A vádak között maffiakapcsolatok, nemzetközi kábítószerkereskedelem és pénzmosás is szerepeltek.

A letartóztatottak között volt Domenico Pelle is, a ‘Ndrangheta-klán egyik magas rangú tagja. Két nappal a letartóztatása előtt Pelle az egyik terjesztőjét próbálta előkeríteni, aki 27 ezer euróval (közel kilencmillió forinttal) tartozott neki egy kokainszállítmányért.

„Letépem a fejét, és az út közepére hajítom” – dühöngött Pelle az eltévelyedett terjesztő anyjának és nővéreinek a dél-olaszországi Siderno városában. Elképzelhető, hogy a családtagok szó szerint vették a fenyegetést, hiszen Domenico Pelle a ‘Ndranghetában a Pelle-Vottari klán vezetője.

Domenico Pelle csupán 26 éves. A befolyásos Pelle-Vottari klán – másnéven a Pelle család – vezetését akkor örökölte meg, amikor apját és bátyját is letartóztatták 2016-ban. Domenico apja, Antonio Pelle letartóztatása előtt hosszú ideig szökésben volt, és a száz legkeresettebb olasz maffiózó között tartották számon.

Az 1990-es években a klán véres viszályban állt a rivális Nirta-Strangio családdal, amely 2007-ben vérfürdőbe torkollott; az eset „duisburgi mészárlásként” híresült el.

A vérfürdő után több száz érintettet letartóztattak, és a Pelle család azóta azzal volt elfoglalva, hogy újjáépítse hatalmát és vagyonát.

A ‘Ndrangheta klánjai közül a Pelle családot hagyományosan nem úgy tartották számon, mint akik kábítószerkereskedelemmel foglalkoznak. A nyomozati anyagból az derült ki, hogy a Pelle család tagjai más ‘Ndrangheta klánokkal – az Ietto, a Romeo és a Giorgi családokkal – szövetkeztek, hogy szövetségeseikkel kompenzálják saját tapasztalatlanságukat.

Az eredmény? Egy kábítószercsempész-hálózat, amely Latin-Amerikából mindössze két év leforgása alatt legalább 1,7 tonna kokaint csempészett a dél-olaszországi Calabriába és 800 kilogrammot Hollandiába.

Ezek a számok pusztán a rendőrség által lefoglalt mennyiségen és a lehallgatott beszélgetéseken alapulnak – szinte biztos, hogy a hálózat tagjai ennél lényegesen több kokaint csempésztek Európába.

Fedőcégek, pénzmosodák

A klánok drogbirodalmába Európa-szerte számos, legális cég is beletartozott. A nyomozók ezekről a fedőcégekről egy kémprogram segítségével gyűjtöttek bizonyítékokat. A programot még 2016-ban, röviddel az apja, Antonio letartóztatása után telepítették Domenico Pelle telefonjára.

A szoftver titokban nem csak Pelle telefonbeszélgetéseit, hanem a háttérzajokat is rögzítette.

„Van egy fagyizónk” – mondja Domenico az egyik lehallgatott beszélgetésben. „Csak a költségelszámolások miatt üzemeltetjük.” A rendőrség szerint Pelle a Cafè La Piazzára utalt, ami Brüggenben, egy Düsseldorf-közeli német kisvárosban található.

A fagyizót Pelle az illegális bevételek tisztára mosására használta. Egy szintén Brüggenben található másik étterem, a La Piazza 3 ugyanezt a célt szolgálta. Domenico Pelle neve egyik dokumentumon sem szerepel, mint a létesítmények tulajdonosa, de lehallgatott beszélgetései azt mutatják, hogy a brüggeni éttermek az ő hálózatának a részei voltak.

Mindkét brüggeni éttermet Giovanni Giorgi, egy 52 éves „vállalkozó” nyitotta. A férfit a Giorgi-klán bízta meg azzal, hogy építsen ki egy hálózatot logisztikai bázisokból és pénzmosásra használható fedőcégekből. Giorgi több klán érdekeit képviselte, beleértve a Pelle családot is.

Szabadúszók is dolgoztak a maffiának

Pelle egy szabadúszóval – egyben saját unokaöccsével –, a Wesselingben élő, calabriai származású kábítószerkereskedők egy csoportját vezető Guiseppe Marandóval is együttműködött. Marando nagybátyját, az Ietto-klánhoz tartozó drogkereskedőt még 2016-ban tartóztatták le Kölnben, ahol Nicaraguából csempészett kokainnal kereskedett.

Nagybátyja letartóztatása után Giuseppe Marando guyanai beszállítókkal vette fel a kapcsolatot, és Guyanában a helyi munkatársak segítségével létrehozták a Unique Timber nevű faexportőrcéget.

A fedőcég segítségével a georgetowni kikötőből Antwerpenbe és Rotterdamba csempészték a kokaint.

Egy német importőrcég, a Rigano Im- & Export GmbH, amelyet szintén Marando alapított, több szállítmányt (papíron faanyagot) vett át a guayanai cégtől.

Marandóék ugyanezt a módszert alkalmazták, amikor Kolumbiából csempészték a kokaint. A német rendőrség felfedezte, hogy a Rigano Im- & Export GmbH több szállítmány faszenet vett át a kolumbiai Barranquilla kikötőjében működő Comercializadora Yotor SAS-tól; a faszénszállítmányokba kokaint rejtettek.

A nyomozók megállapították, hogy Giorgi és Marando a fedőcégeket különféle klánok – különösen a Pelle család – megbízásából alapították, azzal a céllal, hogy megteremtsék az Észak-Európát célzó kábítószerkereskedelem logisztikai hátterét. Ezeket a bázisokat aztán elérhetővé tették a kábítószercsempész-hálózat összes tagja számára.

„Teljesen őrültek”

A hálózat tagjai számíthattak egy rátermett, Belgiumot jól ismerő emberre is. A calabriai származású, de a belgiumi Genkben élő Antonio Calogero Costadura, más néven „U Tignusu” (A makacs) volt a kapocs Giuseppe Marando és a Romeo klán tagjai között.

2015-ben Costadura összeállt három Romeo-fivérrel, és együtt megalapították a la banda del Belgio-t (a belga bandát). Amszterdamban tevékenykedve a belga banda több száz kilogramm kokaint csempészett Európába.

A kokain egy részét Calabriába küldték és ott tartották készleten; a többit pedig Észak-Európában terítették. A rendőrség lehallgatta, hogy Domenico Pelle, aki szintén igénybe vette a banda szolgáltatásait, azt mondja, hogy a belga banda tagjai „teljesen őrültek.”

Mielőtt 2016 októberében letartóztatták volna, Pelle apja, Antonio százezer euró előleget adott át Costadurának 57 kilogramm kokainra, amit egy nagyobb bejövő szállítmányból kellett volna megkapnia. Ám egy hónapra rá a belga brókernek nyoma veszett. Az ifjabb Pelle több tucat rokont és munkatársat telefonált végig, mire kiderítette, hogy Costadura Düsseldorfba költözött.

Mint kiderült, Costadura és a belga banda többi tagja kénytelen volt Németországba menekülni, miután ellopták egy albán kereskedő száz kokaintömbjét, mintegy 400 000 euró összértékben.

„Sehogy sem tudom elérni őket” – mondta Domenico egy társának. „Nem tudom, hogy előlem bujkálnak, vagy az albánok elől. Fogalmam sincs, mi a fene történt. Felhívtak, hogy elmondják, átverték az albánokat, aztán elmenekültek. Megpakoltak egy kisteherautót [kokainnal] és elmenekültek.”

A nápolyi kapcsolat

A Pelle család elővigyázatosan egy biztonsági kapcsolatot is fenntartott. Marando cégével párhuzamosan egy másik útvonalon keresztül is hoztak be kokaint Kolumbiából, arra az eshetőségre felkészülve, ha Marando kapcsolata lebukna. Két nápolyi testvér, a Rubino család tagjai voltak a beszállítók.

A ‘Ndrangheta-klánok általában nem hagyatkoznak olyan ügynökökre, akik nem Calabriából származanak – inkább a saját régiójukból származó családtagokkal szeretnek együtt dolgozni. Ezúttal azonban Pelle kivételt tett.

A Rubinókért állítólag egy befolyásos nápolyi maffiafőnök kezeskedett, aki barátságot kötött Pelle édesanyjával. A két nő együtt volt börtönben, és megállapodtak, hogy együttműködnek majd egy nemzetközi kábítószerkereskedelemi hálózat kialakításán.

Írta: Cecilia Anesi és Giulio Rubino (IRPI)

Fordította: Orosz Kata. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Kiemelt fotó: Az egyik gyanúsított letartóztatása. Forrás: Guardia di Finanza

Megosztás