Global Voices

Több száz német és osztrák köszönti örömmel a Magyarországról érkezett menekülteket

Osztrák és német állampolgárok gyűltek össze, hogy köszöntsék a magyar határról vonattal érkező több ezer menekültet szeptember elsején.

Előző este a magyar rendőrség váratlanul felengedte a menekülteket az osztrák határ felé tartó vonatokra. Korábban a menekülteket arra kötelezték hogy pályaudvarokon vagy ideiglenes táborokban várakozzanak.

Christoph Schattleitner újságíró leírta, milyen volt amikor hétfő este tíz körül a bécsi vasútállomáson megjelent több száz ember a közeli szupermarketben vásárolt adományokkal. A víz, élelem és tisztálkodási cikkek osztogatása olyan méreteket öltött, hogy néhány peront le kellett zárni. A hatóságoknak végül arra kellett kérniük az embereket, hogy ne adakozzanak többet.

Amikor az afgán, szír és eritreai menekültek úton Németország felé megérkeztek Bécsbe, az őket ünneplő tömeggel találták szembe magukat.

https://www.youtube.com/watch?v=PA6d_4FBPkQ

Vastaps. Ausztria köszönti a menekülteket.

— Christoph (@Schattleitner) 2015. augusztus 31.

Boldogság a nyugati pályaudvaron.
— jürg christandl (@JChristandl) 2015. augusztus 1.

Voulunteers organize donations at the train station in Vienna. Picture by  Die Grünen Wienen.  Used with permission

Önkéntesek szervezik a segélyosztást egy bécsi pályaudvaron.  A Die Grünen Wienen fotója. A szerző engedélyével.

A dél-németországi Münchenbe kedd reggel 3000 menekült érkezett. Szintén Németországban polgárok vonultak ki a vasútállomásra, hogy adományokat osszanak ki és üdvözöljék a kimerült menekülteket. A  #trainofhope (a remény vonata) Twitter hashtag alatt szerveződött az önkéntesek csoportja, és ott került megbeszélésre, hogy milyen cikkekből van hiány, és hogy miben tudnak az önkéntesek segíteni.

#refugeeswelcome ezerrel: A menekült családot kikísértük (az állomás területéről). Támogatók esernyőket és plüssjátékokat osztanak.

— Jonas Jansen (@vierzueinser) 2015. szeptember 1.

Lehengerlő volt ez a mai.

— Reflektierter Bengel (@R_Bengel) 2015. szeptember 1.

Támogatók szervezik a segélyosztást a vasútállomás előtt.

— Reflektierter Bengel (@R_Bengel) 2015. szeptember 1.

Egy idő után a müncheni rendőrség is arra kérte az embereket, hogy ne hozzanak további adományokat.

Más szervezetek azt szorgalmazták, hogy az emberek és a pályaudvar körüli üzletek tegyék nyilvánossá a wifi hálózataikat az érkező menekültek számára.

Wifit szeretnénk beüzemelni a müncheni központi pályaudvaron.Van itt olyan üzlet amelyik hajlandót egy routert telepíteni?
— Freifunk München (@FreifunkMUC) 2015. szeptember 1.

A Németországba érkező menekülteknek a közelmúltig erősen az állampolgárok támogatására kellett hagyatkozniuk, most azonban már a hatóságok is kiveszik a maguk részét. Múlt héten Németország bejelentette, hogy minden szír menekült az országban maradhat és jelentkezhet menekültjogi státuszért, ahelyett hogy a legközelebbi határátlépő ponthoz toloncolnák őket.

Európába jelentős mennyiségű menekült érkezik a Szíriában, Afganisztánban és Irakban dúló harcok, illetve a Közel-Kelet, Dél-Ázsia és Afrika területein tapasztalható bizonytalanság és erőszak miatt. A veszélyes földközi-tengeri átkelések száma is növekedett. Eddig a parti országokba (Görögország, Olaszország) aránytalanul sok menekült érkezett, míg a kelet-európai országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) nem fogadták el azt a kvótarendszert, amelynek értelmében az EU-tagországok megosztják egymás között az érkezőket.

Míg Európa vezetői azon veszekszenek, hogyan lehetne megoldani a válságot, emberek haltak bele abba, hogy megpróbálták elérni a menedéket nyújtó földrészt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több ezer ember halt meg, illetve tűnt el a Földközi-tengeren való sikertelen átkelések során. Augusztus végén egy ausztriai út mentén egy [magyar rendszámú, a szerk.] teherautót találtak, és benne 71 holttestet; a hatóságok szerint az áldozatok, akik nagy valószínűséggel menekültek voltak, megfulladtak.

Ahogy a menekültek Németország felé haladnak, sok internetező fejezte ki háláját és támogatását a németek és az osztrákok szolidaritásáért.

Nem is lehet eléggé megköszönni azoknak az embereknek, akik segítséget nyújtanak a vonattal, vagy bárhogyan érkező menekülteknek. KÖSZÖNJÜK!

— Julia Probst (@EinAugenschmaus) 2015. szeptember 1. 

Valami elemien jól működik ebben az országban. Sokszor átsiklunk fölötte, de az ilyen esetekben egyszerűen nem lehet nem észrevenni.

— Martin Hoffmann (@ErzaehlerMartin) 2015. szeptember 1.


 

Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Lena Nitsche. Fordító: Csillik Kristóf. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás