Global Voices

Így fedezd fel Japánt vonattal anélkül, hogy kilépnél az ajtón

Japán videóbloggerek, azaz vloggerek egész közössége elhivatott művelője a tenbo shaso műfajnak (展望車窓), aminek nagyjából „vonatfigyelő videók” a magyar fordítása.

Alapvetően arról van szó, hogy a vonatfigyelő vlogger úgy állít be egy kamerát, hogy az kifelé nézzen a vonat ablakán (車窓, vagy shaso, de néha úgy írják le, hogy syaso), és az egész utazás alatt rögzíti a látványt.

Két alkategóriája van a tenbo shaso videóknak: „elölnézeti” (前面展望, senmen tenbo), amely a vonat elejéből készül, és „ablaki” (車窓, shaso / syaso), amely az utas ablaka mellett elhaladó tájat rögzíti.

A videókat YouTube-ra töltik fel, és a többségük több mint egyóra hosszú, ezért néha lejátszási listákra vannak tördelve, hogy kezelhetőbb legyen a hosszúságuk.

A videók megtekintői a vonat mozdonyában utazhatnak például a Fudzsi-hegy árnyékába a Sizuoka állomástól a Tokió állomásig.

A fenti utazást 2007-ben rögzítették a régi Tokai (東海) gyorsvonaton, nem sokkal azelőtt, hogy a szolgáltatás megszűnt.

Ha van egy vasútvonal, vagy villamosvonal Japánban, akkor hamarosan shaso videó is felkerül majd róla a YouTube-ra a teljes utazásról. Például ez a negyven videóból álló lejátszólista az egész vonatutat rögzíti Oszakából Szapporóba, a Hokkaidó-sziget északi részén:

A videó a Twilight Express nevű egynapos luxusjáraton lett felvéve, ami egészen 2015 márciusáig működött, és Oszakától Hokkaidóig ment a Japán-tenger zord és vadon partvidékén.

Japánban egyre több nagysebességű vasúti szolgáltatás jelenik meg, az olcsó légi közlekedés és az országutakon egyre népszerűbb távolsági buszok miatt sok távolsági vonatvonalat szűntetnek meg.

A vonatvideók gyakran történelmi emlékként is szolgálnak, miközben nosztalgikus érzést keltenek a vonatok szerelmeseiben.

A népszerű japán vonatvlogger, RailKingJP több tucat vonatos videót készített, gyakran akkor, amikor üzleti útra ment Japán körül.

Ebben a videóban „elölnézeti” videót  készít az ikonikus Odakyu-expresszről, amely a Nyugat-Tokióban lévő Sindzsuku és a Fudzsi-hegy lejtőjén fekvő Hanoke üdülővárosa között jár:

Ha szeretnéd megtudni, hogy néz ki Tokió központja, sok videó dokumentálja a látványt a Yamanote-vonalról, ami körbejárja a várost:

https://youtu.be/7XoK2i-YPGU

Ezek a vonatfigyelő videók arra is jók, hogy tanulmányozzuk, hogyan épül folyamatosan Japán a 2011-es cunami és földrengés után, ami Tokiótól északkeletre nagy pusztítást végzett a hosszú, elszigetelt tengerparton.

A lenti videóban borojins, egy másik aktív YouTube-os vonatvlogger a nemrég újra megnyitott Sanriku-vasúton vette fel a kilátást:

A legtöbb vasúti sín elpusztult a hatalmas cunamiban 2011 márciusában, és kétséges volt, hogy a vonal valaha újra meg fog-e nyílni. A sínek alapját azonban újraépítették, és így visszahozták a turistákat a területre.

Így fedezd fel Japánt vonattal anélkül, hogy kilépnél az ajtón

Bár többezer YouTube videó van, amikkel Japán majdnem minden részét felfedezheted vonattal a saját számítógépedről, kihívást jelenthet eldönteni, melyiket válaszd, ha nem tudsz japánul olvasni.

Jó kiindulópont lehet a Wikipédia listája a Japán vasútvonalakról. Válassz egy vasútvonalat, és keresd meg a hozzá  kapcsolódó japán nyelvű oldalt, hogy megtudd, mi a vasútvonal neve japánul!

Másold ki, és illeszd be a vasútvonal japán nevét a YouTube keresődobozába, és ne felejtsd el hozzáadni, hogy 展望車窓:

Ebben az esetben a Wikipédiáról kiindulva megtaláltuk a chibai egysínes vasútvonalról készült videót.

Régió szerinti lejátszólisták Japánban

Borojins YouTube vlogger régió szerinti lejátszólistába is rendezte pár videóját, és lejátszólista neve angolul is olvasható.

Syaso.com szintén tartalmaz több tucat YouTube lejátszólistát Japán összes régiójának vasútvonalairól, bár csak nagyon kevés angol nyelvű szöveg van az oldalon, ami segíthetne eligazodásban.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Nevin Thompson. Fordító: Ládi Zsuzsa. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás