Global Voices

Pakisztáni digitális jogvédő a Time magazin „Következő Generáció Vezetői” listáján

Nighat Dad pakisztáni digitális jogi aktivista és ügyvéd öt másik emberrel együtt került rá a TIME „Következő Generáció Vezetői” listájára. Nighat Dad a nőket érintő online zaklatás ellen küzd és igyekszik felhívni a figyelmet a digitális jogok fontosságára.

A TIME Következő Generáció Vezetői programjának célja, hogy támogassa az inspiráló fiatal vezetők munkáját. Lehetővé teszi számukra, hogy nemzetközi szintre emeljék erőfeszítéseiket, ezzel elismerve őket, és kiemelve az általuk képviselt fontos ügyeket.

Nighat Dad egy évtizede dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet – különösen az emberi jogvédőkét és a nőkét – a digitális jogokra és az online magánéletre. 2012-ben megalapította a pakisztáni Digitális Jogok Alapítványát (DRF), egy non-profit szervezetet, mely tréningeket és képzéseket tart – leginkább fiatal nőknek – online magánszféráról, biztonságról és arról, hogy hogyan kell kezelni az online zaklatást.

A szervezet nem csak az online zaklatás ellen szervez kampányokat, hanem olyan törvények ellen is, amelyek lehetővé teszik a kormány számára, hogy magánélethez való jogot sértő internetes megfigyeléseket végezzen.

Nighat Dad kinevezését egész Pakisztánban üdvözölték, ami segítette az ügye népszerűsítését is.

Umar Cheema, a News oknyomozó újságírója ezt írta Twitteren:

Sheheryar Naqvi író és aktivista tweetje:

Nighat Dad a Global Voices-nak beszélt a sikereiről és a nehézségeiről.

Global Voices (GV): A TIME a „Következő Generáció Vezetőjének” jelölt. Milyen érzés vezetőnek lenni?

Nighat Dad (ND): Igazából ez hatalmas felelősség. A jelölés előtt is teljes odaadással dolgoztam az ügyön, de mióta az emberek felnéznek rám, nagyon elővigyázatosnak kell lennem mindenben, amit csinálok. Vezetőként el kell képzelned a jövőt, amiben hiszel, és pont ez az, amit én csinálok. Az embereknek elvárásaik vannak, úgyhogy nagyon óvatosnak kell lennem, bármit is teszek.

GV: Milyen érzés, hogy nemzetközi szinten elismerik azt, amit a pakisztáni nőkért teszel?

ND: Mivel patriarchális társadalomban élünk, az ügy, amiért küzdöttem a kezdetektől fogva nagyon nehéz volt. Egyedülálló anyaként a nők digitális jogaiért harcoltam anélkül, hogy támogatást kaptam volna. Az, hogy a nehézségek ellenére mindezt sikerült elérnem, nagyszerű érzés.

GV: Gondolod, hogy ez a jelölés segítségedre lesz abban, hogy elérd céljaidat?

ND: Igen, mindenképp! A tudatosság az első lépés a változás felé, és én pont ezért dolgozom. Eddig különböző témákon dolgoztunk és az online bűnözésről szóló törvény módosításáért lobbiztunk. A jelölés pedig segít ezekre az ügyekre felhívni a figyelmet.

GV: Eltekintve a jelöléstől, gondolod, hogy sikerült megvédeni a nőket az online zaklatástól? Pakisztánban a nők még ma is szembesülnek ezzel a problémával.

ND: Pontosan. Az internet adta lehetőségek révén az online zaklatás egyre gyakoribb. Annak ellenére, hogy kezdeményeztünk egy kampányt, még most sem tudom megvédeni a nőket az online zaklatástól. Különböző intézményekben, például egyetemeken és ügyvédi kamarákon próbáljuk felhívni rá a figyelmet. Nagyon hosszú és küzdelmes út áll előttünk, de el fogjuk érni a célunkat.

GV: A példád inspiráló lehet a pakisztáni fiatalok számára. Mit üzensz nekik?

ND: Ha magamra és az erőfeszítéseimre gondolok, eszembe jut az a sok akadály, amikbe ütköztem. Egyedülálló anyaként küzdöttem ezért az ügyért, és nem kaptam támogatást. Mindenesetre nem adtam fel, és továbbra is foglalkoztam a témával. Kitartó voltam és erős. Szóval, ha a fiatalok kiállnak egy ügyért, akkor képesek is változást hozni, csak kitartónak kell lenniük.

GV: Végül olyan emberként, aki segítette a Global Voices Advocacy rovatát, mit gondolsz, hogyan foglalkozhatna a GV még hatékonyabban a digitális jogokkal?

ND: Úgy vélem, a Global Voices-nak nagy szerepe van az emberek digitális jogainak és az aktivisták jogainak megvitatásában, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy felhívja ezekre az ügyekre a figyelmet. Azonban még hatékonyabb lehetne, ha olyan emberek munkáját mutatná be, akik ezen a területen dolgoznak.


Ez a bejegyzés eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg Creative Commons 3.0 licenc alatt. Szerző: Anushe Noor Faheem. Fordító: Wolford Zsófi.

Megosztás