Global Voices

Ki az a több mint 5 millió ember, aki lájkolja a kínai állami sajtót a Facebookon?

„A Facebookon a világ összes médiaportálja közül a People’s Dailynek van a második legtöbb követője” – hencegett Lu Xinning, a People’s Daily, a Kínai Kommunista Párt szócsövének főszerkesztő-helyettese egy nemrégiben tartott kínai-orosz média fórumon.

Mindezt annak ellenére nyiltakozta, hogy a Facebook elérését letiltották az országban, csakúgy mint a többi népszerű közösségi médiaoldalt beleértve a Twittert, a YouTube-ot és a Flickert is. Az oldalnak jelen pillanatban 5,7 millió lájkja van, amivel ugyan lemarad a New York Times mögött, de ez a szám még mindig több 2,2 millióval annál, amennyivel a Washington Post büszkélkedhet. Lu Xinning a Facebook lájkok számát bizonyítékul idézte ahhoz az állításához, hogy a People’s Daily sikeresen alkalmazta mind a hagyományos és az új médiát, valamint, hogy az oldal globális szinten is sikeres.

A Facebookon a 2010-es évek közepétől kezdve van jelen az újság, és leginkább angol nyelvű cikkeit osztja meg. Legfrissebb megosztásaik közt szerepel például a kínai nagy fal pusztulása, egy építész sörösüveg-háza, illetve egy kormányzati riport, amely bemutatja, hogy mennyire nem tisztelik az USA-ban az emberi jogokat. Ezek százával – ha nem ezrével – kapják a lájkokat, kommenteket és a megosztásokat.

2013 áprilisában az oldal még csak 1000 követőnél tartott, de 2014 júliusában már az egymilliót ünnepelték. Mióta Lu büszkélkedett a friss adatokkal, az oldal számos negatív kritikát kapott, melyben az emberek megkérdőjelezik a jelenlegi magas számot.

Számos kínai netező csak a fejét vakarja, hogy ki lehet az a sok millió rajongó, aki követi az újság Facebook-oldalát. Egyesek arra tippelnek, hogy a látogatók egy része egyszerű robot, vagy zombi (azok a felhasználói fiókok, amelyek ugyan még léteznek, de már nem használja őket senki), ami a kínai közösségi média oldalakon egyébként teljesen megszokott.

„Alexander the super wanderer” Kína saját, népszerű mikroblog platformján, a Weibón kérte meg a People’s Dailyt, hogy segítsen az embereknek megtanulni, hogyan férhetnek hozzá a Facebookhoz:

Vajon meg tudja nekünk mutatni a People’s Daily, hogyan követhetjük a Facebook oldalát? Le kell nyomnunk az ellenséget, a The New York Times-t.

Yong Jian kurátor pedig egyenesen azt állítja, hogy fogalma nincs arról, mi lehet a Facebook:

Csak most hallottam arról a valamiről, amit Facebooknak neveznek. A People’s Daily szerint 4 milliónál is több rajongója van itt. Na már most nekem fogalmam sincs, miféle könyv lehet ez a Facebook, azt sem tudom, hogy hol olvashatnám. Mindenesetre, ha a People’s Dailynek ilyen sok követője van ott, biztos nagy hatása lehet.

A netezők azt is megjegyzik, hogy a lájkok száma egyszerűen nem tükrözheti egy Facebook oldal hatását. Szerintük leginkább a felhasználói részvétel mértéke számít.

Egy Reuuter nevű felhasználó a Weibon hasonlította össze a részvételt a People’s Daily és a japán aktmodell, Sola Aoi oldala közt.

A People’s Daily globális elérésű lett, és már a második legnagyobb hírportálnak számít a világon, legalábbis, ha a Facebookot nézzük. Ez bizonyára felvillanyozza az országot. De sajnos közel sincs akkora hatása, mint Sola Aoinak. Miközben a People’s Dailynek 36,14 millió rajongója van, Sola Aoinak pedig csak 15,87, addig az utóbbi üzenetei tízszer több megosztást és lájkot kapnak.

Ugyan sokan felvetették, hogy a People’s Daily egy közösségi média marketing cégtől szerezte a lájkjait, „Thousand of Stars” szerint a jelenségnek köze van a külföldön élő kínaiak „elvont” hazafias érzelmeihez.

Valójában az amerikában élő kínaiak igazi hazafiak. Elméletben szeretik hazájukat, melyet az ország tájainak és népi kultúrájának homályos ismerete táplál. Az ilyen jellegű hazafiasság szerintem inkább egyfajta nosztalgia. Fogalmuk sincsen arról, hogy a rizsföldeken már rég nem dolgozik senki, vagy arról, hogy a folyók teljesen szennyezettek. Elképzelésük sem lehet a bürokrácia hatalmáról, a hülye rendszerekről, a magas adókról és a nehéz megélhetésről. Valószínű, hogy ilyen emberek azok a tengerentúli kínaiak, akik lájkolják a People’s Daily oldalát.


Ez a bejegyzés eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Oiwan Lam. Fordító: Katona Fruzsina.

Megosztás