Global Voices

Nemzeti üzenetküldő appot szeretne az orosz főcenzor

Alekszandr Zsarov szerint Oroszoroszágnak óriási szüksége van egy saját, nemzeti üzenetküldő szolgáltatásra. Az orosz médiafigyelő, a Roszkomnadzor feje a Szentpétervári Gazdasági Fórumon nyilatkozott, ahol azzal érvelt, hogy Oroszország egyre inkább próbálja az import termékeket és szolgáltatásokat sajáttal helyettesíteni.

Jelenleg csak külföldieket használunk. Azért van rá szükségünk [a nemzeti üzenetküldő szolgáltatásra], hogy tükrözze nemzeti identitásunkat, például az üzenetküldő figyelembe venné nyelvünk sajátosságait. A világon körülbelül 300 millió ember használ orosz nyelvű szolgáltatásokat.

Zsarov kijelentését a csecsen vezető, Ramzan Kadirov is visszhangozta, aki szintén jelen volt a fórumon. Kadirovot elmondása szerint az zavarja leginkább a külföldi kommunikációs szolgáltatásokkal kapcsolatban, hogy nem biztosítanak elég kontrollt és hozzáférést az orosz biztonsági szerveknek, tehát „nemzetbiztonsági” fenyegetést jelentenek. Ha az orosz hatóságok nem szereznek más országokhoz hasonlóan hozzáférést az üzenetküldő szolgáltatásokhoz és közösségi médiához, akkor Kadirov szerint bölcs döntés lenne „minimalizálni a fenyegetést”, és „lezárni a csatornákat, melyeken keresztül büntetlenül és felügyelet nélkül lehet a biztonságot fenyegetni”.

2014-ben indította el Oroszország a saját, állami keresőmotorját, a Szputnyikot, amely állítólag jelenleg az ország keresőpiacának 1%-át birtokolja. A Szputnyikról tudni lehet, hogy szűri a keresési eredményeket, így cenzúrázva a kifogásolhatónak minősített tartalmat.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Telegram elnevezésű üzenetküldő szolgáltatásnak – melyet Pavel Durov, Oroszország legnagyobb közösségi médiaoldalának alapítója hozott létre – van orosz nyelvű kezelőfelülete és biztosít orosz nyelvű ügyfélszolgálatot is a felhasználóknak. A 62 millió felhasználót számláló Telegram 2013-ban indult el, nem sokkal azelőtt, hogy Durov otthagyta a VKontaktét – és Oroszországot –, amit azzal indokolt, hogy képtelen egy olyan országban dolgozni, amely összeférhetetlen az internettel.


Az eredeti bejegyzés a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Tatjána Lokot. Fordító: Katona Fruzsina.

Megosztás