Global Voices

Kifizetődő hazafiasság: Putyin motoros haverjai

A nevükből kiindulva, nagy dolgokat várhatunk az Éjszakai Farkasoktól, az orosz motoros bandától, melyet sajátos hazafias tevékenysége, feketeöves Putyin-szeretete és az ő ukrán ténykedéseinek támogatása kapcsán ismert meg a világ.

Putyin motoros haverkodása nem kifejezetten új dolog. Nagy csinnadratta közepette, 2011 augusztusában csatlakozott a csapathoz egy menet erejéig. Az utóbbi időben is rendszeresen találkozik az Éjszakai Farkasokkal, sokszor fontos nemzetközi találkozókról való késések árán.

Miközben Oroszország visszakövetelte a Krímet és kelet-ukrajnai szeparatistákat kezdett támogatni, az Éjszakai Farkasok is nyílt politikai szervezetté avanzsált. A csapat vezetője Alekszander Zaldosztanov – akit a „Sebész”-ként is ismernek – úgy véli, a banda a „nyilvános diplomácia államilag elismert eszköze”.

A II. világháború szovjet győzelmének 70. évfordulója alkalmából a csapat idén márciusban bejelentette, hogy Moszkvától Berlinig fognak motorozni. A tervek szerint április 25-én hagyták el Moszkvát, hogy a Vörös Hadsereg útvonalát kövessék Fehéroroszországon, Lengyelországon, Szlovákián, Csehországon és Ausztrián keresztül, hogy aztán május 9-én megérkezzenek Németországba.

Lengyelország miniszterelnöke provokációnak nevezte és egyből elítélte a mutatványt, melyet azzal indokolt, hogy a motoros banda támogatta Oroszország ukrajnai tevékenységét. Április 27-én a lengyel hatóságok ehhez mérten feltartóztattak körülbelül egytucat motorost a lengyel-belorusz határon. Három nappal később Zaldosztanov bejelentette, hogy a banda néhány tagjának sikerült bejutnia Lengyelországba és a konvoj végül elérte Németországot.

Némi tanácstalanság után, május 6-án német tisztviselők arra jutottak, hogy nincs jogi akadálya annak, hogy az Éjszakai Farkasok belépjenek és áthaladjanak Berlinen. Ezt a csapat meg is tette május 9-én, az orosz győzelem napján.

Az Éjszakai Farkasok megjelenése nagy érdeklődést váltott ki a közösségi média felületeken. Az internetezők csoportokba tömörültek a VKontakte orosz közösségi oldalon, ahol biztonságos utazást kívántak a motoros bandának és biztatták a Berlinbe tartó konvojt. Másokat felháborított az, ahogyan a bandát külföldön fogadták, mondván, ez sértő Oroszország háborús halottaival szemben.

Zaldosztanov már tervezi motoros bandája következő utazását, ezúttal Nyugat-Ukrajnába. Ígéretet tett ugyanis arra, hogy visszaállítja azokat a II. világháborús emlékműveket, melyeket feltételezhetően ukrán nacionalisták bontottak el.

Ugyanakkor az Éjszakai Farkasok nemcsak szeretetet kapnak a világhálón. Május 5-én, tehát egy nappal azelőtt, hogy a motorosok zöld lámpát kaptak volna Berlinbe, Alekszej Navalnij korrupcióellenes aktivista bizonyítékokat hozott nyilvánosságra arról, hogy az Éjszakai Farkasok 2014 óta összesen 56 millió rubel (kb. 301 millió forint) kormányzati támogatást kaptak. Ennek nagyjából a harmada még 2014 júliusában ment el egy szevasztopoli motoros találkozó támogatására, a költségeket az orosz kulturális minisztérium állta.

Május 13-án ismét jó napra ébredt a motoros banda Szevasztopolban: a hatóságok egy 227 hektáros területet biztosítanak számukra, hogy a sportolást és a „hazafias katonai oktatást” népszerűsíthessék. A csoport jutányos áron bérli a helyet, csupán a 0,1 százalékát fizeti az egyébként durván 1,2 milliárd rubelt érő területnek.

— Alekszej Navalnij (@navalny) 2015. május 13.


A cikk Kevin Rothrock közreműködésével készült. Szerző: Adrian Sawczyn. Fordító: Katona Fruzsina. A bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át.

Megosztás