Global Voices

Visszaélésszerű adatigénylők lettek a szabadúszók Macedóniában

Macedóniában majdnem ezren iratkoztak fel a Facebookon a részmunkaidőben dolgozók és a szabadúszók második, február 6-ára tervezett tüntetésére. Az első tüntetésen 2014 decemberében több ezer ember vonult Szkopje utcáira az újabb adók és járulékok ellen tiltakozva, melyeket egy új kormányzati intézkedés 2015. január 1-jével vezetett be. Január végén a részmunkaidős és a szabadúszó munkák kifizetéseinek csúszását okozta a munkavállalók bizonyos csoportjainál az, hogy az új szabályozásban nem volt minden egyértelmű, a bevezetést pedig nem hangolták össze az állami szervek. A META.mk hírügynökség így számolt be az esetről:

Az év leghosszabb hónapjában azok a szabadúszók, akiknek a honoráriuma meghaladja a 9590 dénárt [kb. 47 ezer forint], bevétel nélkül fognak maradni. A Berin szerzői jogokkal foglalkozó ügynökség azt mondta, értesítést kaptak a nyugdíj és rokkantsági biztosítási alaptól (PIOM), melyben azt kérték tőlük, hogy ne fizessék ki a 9590 dénárnál magasabb honoráriumokat, amíg az intézmény weboldalán nem tesznek közzé információt arról, hogyan történjen a kalkuláció. Az értesítés szerint ennek az oka az egyeztetés hiánya a munkaügyi- és szociálpolitikai minisztérium, a PIOM és a PRO között az új törvényről, amely arra kötelezi a szabadúszókat, hogy nyugdíjjárulékot és rokkantsági biztosítást is fizessenek.

Ami ezt az új szervezett tiltakozást megkülönbözteti a többitől, az az, hogy új taktikát használ: a résztvevők arra készülnek, hogy az információszabadságról szóló törvényt használva, közérdekű adatigénylésben érdeklődnek a munkaügyi és szociálpolitikai minisztériumnál a törvény kétértelműségeiről. Azzal, hogy közérdekű adatigényléseket nyújtanak be a késedelmes kifizetések okai iránt érdeklődve, a tüntetők a minisztérium – sokak szerint abszurd ürügyek és szabályozások örve alá bújtatott – bürokratikus működésére és rossz hatékonyságára akarnak rámutatni.

Gyertek szabadúszók, menjünk a munkaügyi és szociálpolitikai minisztériumba, és követeljük a válaszokat, melyekkel tartoznak nekünk! Sokan közülünk nem kaptak fizetést januárban, kérdezzük meg őket, miért! Sokunknak nem hosszabbították meg a szerződését, kérdezzük meg őket, miért! Ők nem kérdeztek meg minket, amikor tavaly nyáron öt törvény megváltoztatásáról döntöttek. Kérdezzük meg őket most!

Február 6. péntek, 23:00 óra. Munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium.

Használd a mellékelt formanyomtatványt.
Jogunk van válaszokhoz.

ESEMÉNY RÉSZLETEI

Minden szabadúszó benyújt egy közérdekű adatigénylést a minisztériumnak. A benyújtás folyamata körülbelül 2 órát vesz igénybe. Az adatigénylés sablonját az esemény hozzászólásai közt találjátok [macedón és albán nyelven]. Beírhatod a saját kérdéseidet, vagy bemásolhatod valamelyiket a szintén csatolt listáról.

Macedónia információszabadság törvénye szerint az állami szerveknek kötelessége harminc napon belül válaszolni az írásban benyújtott közérdekű adatigénylésekre. Akik szóban kérvényeznek információt, azoknak öt napon belül kellene választ kapniuk.

További információk a macedón információszabadság törvényről a Bizottság a Közérdekű Információkhoz Való Szabad Hozzáférésért szervezet honlapján, illetve egy a „Megismeréshez való jog” nevű civil közösségi portálon. A tiltakozás során várhatóan több száz, vagy még annál is több közérdekű adatigénylést nyújtanak be Macedónia kormányának.

[A tüntetésről készült felvételeket a META.mk hírügynökség oldalán lehet megnézni, a szerk.]


Az eredeti, angol nyelvű cikk a Global Voices Online oldalán 2015. február 6-án jelent meg. Szerző: Filip Sztojanovszki, fordító: Szekeres Kata.

Megosztás