Global Voices

Mexikóban pénzt gyűjtenek a cenzúra és az állami botok ellen

Egy nyílt forráskódú szoftver fejlesztésére gyűjt pénzt a mexikói #YoSoyRed és a #loQueSigue csoport. Ez a program figyelné és azonosítaná a mexikói kormány által használt, úgynevezett botokat, amiket a politikusok arra használnak a Twitteren, hogy automatizált folyamatokkal befolyásolják a közvéleményt és a trendeket. [A „Twitter trends” a Twitter mikroblogon népszerű témák listája, amelyeket #-tel, angolul hashtaggel jelölnek a felhasználók a szövegen belül, a szerk.]

A projekt bemutatója élesen kritizálja a botok létrehozásáért felelős csoportokat:

Azok, akik ezeket a botokat használják egyértelműen a szabad információáramlás és a gondolatok szabad cseréje ellen vannak. Vagy nem szeretnék, ha a világ megtudná, hogy mi folyik Mexikóban. […] Mi lenne, ha létezne egy módszer (a botok használatán kívül), amely széleskörűen és azonnal elterjeszt mindent, amit a hatóságok megpróbálnak cenzúrázni? Egy olyan szupermédium, amely összekapcsolja az összes létező médiát és blogot.

Az #1DMX, újabban pedig a #Yasequenoaplauden két példa arra, hogy a botok hogyan veszélyeztetnek az emberi életeket és hogyan változtatják meg a közösségi média főirányait. Az alábbi videó bemutatja, hogyan is működnek ezek a botok, elmagyarázza, hogy a mexikói elnököt, Enrique Peña Nietót kritizáló hashtag, a #YaSeQueNoAplauden, hogyan tűnhetett el a többi népszerű téma közt, annak ellenére, hogy 133 462 felhasználó írt róla.

Összehasonlításképpen, a témák közt látható maradt a #MeDesmoronoComoElPAN és a #MePasóEnElMetro, melyeknek a Topsy közösségi média kereső szerint csupán 13 411, illetve 3046 tweetje volt. A videó azt sugallja, hogy a botot használó támadások okozták a #YaSeQueNoAplauden hashtag eltűnését a Twitter népszerű (trending) témái közül mind Mexikóban, mind világszerte.

A LadoB emberei megkeresték Alberto Escorciát, a fejlesztőt, aki a gyűjtést szervezi. Elmondása szerint a tervezett szoftver képes lenne több millió üzenetet elemezni, továbbá felmérne különböző paramétereket, mint például a földrajzi eredetüket és a trendek sebességét.

Tehát ahelyett, hogy egy felkapott téma megjelenése után kezdünk cselekedni, most azelőtt léphetünk, hogy egyáltalán előkerülnek ezek. Mindezt egy azonnali válaszon alapuló algoritmussal, mely valós időben olvassa az összes Mexikóból érkező tweetet, és jelzi, amikor kialakul egy botcsoport.

Ha te is szeretnéd, hogy szabad maradjon az információáramlás az interneten, akkor támogasd Escorcia kezdeményézéseit, a #YoSoyRedet és a #loQueSiguét!


Az eredeti bejegyzés a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Milton Ramirez. Fordító: Katona Fruzsina.

Megosztás