Global Voices

Ötmillió szerb személyes adatai az interneten

A szerb Privatizációs Ügynökség oldalára mutató link december elején kezdett el a közösségi oldalakon keringeni. A linken 19 gigabyte szövegfájl volt elérhető, ezekben több mint ötmillió olyan szerb állampolgár személyes adatai szerepeltek, akik 2008-ban részvényt igényeltek az állami vállalatok ingyenes privatizációja során. A fájlokban benne volt az állampolgárok teljes neve és egyedi állampolgári főazonosítószáma (JMBG). Ilyen száma mindenkinek van Szerbiában, és a születési dátumot, születési helyet és más információkat is ki lehet következtetni belőle.

A linkre először a SHARE Defense jogászcsapat talált rá december 8-án Twitteren. A SHARE Defense a SHARE Alapítvány nevű civil szervezet agytrösztje, amely kutatásokat végez és jogsegélyt nyújt emberi jogi ügyekben. Az alapítvány csapata átnézte a dokumentumokat és jelentette az esetet a közérdekű adatokkal és személyes adatok védelmével foglalkozó biztosnak. A linkeket december 12-én pénteken délután távolították el az oldalról, de addigra már ki tudja, hogy hányszor töltötték le az ott szereplő információkat.

A netezők úgy fogalmaztak, az állami szerv megbocsáthatatlan bűncselekményt követett el. Vladan Joler ezt írta Twitteren:

Ez mindeddig a legnagyobb biztonsági rés a szerbiai információs rendszerek védelme és az állampolgári magánszféra [védelmének] történetében @ShareConference http://t.co/WO96P4IBTU

— Vladan Joler (@TheCreaturesLab) December 15, 2014

Azt nem tudni, hogy a dokumentumokat szándékosan vagy véletlenül tették közzé, az adatvédelmi biztos azonnal kézbe vette az ügyet és valószínűleg vizsgálatot is fog indítani. A SHARE Alapítvány jogászai figyelmeztettek: bárki, aki letöltötte az adatokat és részben vagy egészében megkísérli felhasználni a fájlokat, bűncselekményt követ el. A szervezet azt javasolja azoknak, akik letöltötték a fájlokat, hogy véglegesen töröljék őket a gépükről.


Az eredeti bejegyzés a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Danica Radisic, fordító: Le Marietta

Megosztás