Global Voices

Az orosz blogger nyilvántartásba csak a Kreml regisztrált

Oroszország szigorú blogger törvénye mostantól előírja a népszerű blogok szerzőinek, hogy regisztráljanak egy államilag jóváhagyott nyilvántartásba. Nemrégiben kiszivárgott információk szerint viszont csak 52-en regisztráltak eddig a több, mint 2 hónapja indított rendszerben.

A TJournal  internetes hírportál először a regisztrációk gyanúsan alacsony számáról adott hírt, amikor megkapta a kiszivárogtatott adatokat Golden Boy-tól, az anonim online provokátortól. Később megjelentette a regisztráltak teljes listáját is a Pastebinen.

A lista a Roszkomandzor (Oroszország szövetségi médiafelügyeleti szerve) saját Twitterével és több Kreml-szimpatizáns internetes személyiség blogjaival büszkélkedhet. Rajta van például a Duma képviselő Marija Kozevnyikova (az Instagram, Twitter és VKontakte profiljai vannak a listán), Nyikolaj Nyikiforov kommunikációs miniszter (Twitter és Instagram), és Asot Gabreljanov, a News Media vezérigazgatója és a LifeNews TV csatorna vezetője.

A nyilvántartásban található honlapok között vannak népszerű VKontakte-közösségek, például a vicces képeket megosztó Pikabu, a KinoPoisk filmes oldal, és Viktorija Dajnyeko énekes VK-oldala.

Nemcsak közösségi média oldalakat regisztráltak: Viktor Senderovics író és Andrej Illarionov közgazdász (volt Putyin-tanácsadó) ellenzéki hangvételű blogjait az Echo of Moscow weboldal működteti.

Ugyan a Roszkomandzor nyilvántartása a feketelistára került vagy letiltott blogokról nyilvánosan kereshető, a bloggerek nemégiben indított regisztrációs listája mégis a kiszivárogtatással került nyilvánosságra. A regisztrációs honlapon van egy űrlap, amivel URL vagy vezetéknév alapján rákereshetünk, hogy egy konkrét blogger vagy platform felkerült-e a listára. Az „információ terjesztéséért felelős”-ként definiált szolgáltatók és cégek nyilvántartása is kereshető egy külön űrlapon.

Végül kiderült, hogy a kiszivárogtatott blogger lista elérhető a Roszkomnadzor honlapján: Artyom Kozljuk, a RoszKomSzvoboda kezdeményezés vezetője nyilatkozta, hogy ő már néhány nappal korábban megtalálta ezeket az adatokat. Mindenesetre a nyilvános adatok nem éppen könnyen kereshető formátumban állnak rendelkezésre, és tény, hogy a pulikálásukat nem verték nagy dobra – a Roszkomandzor nyíltsága hagy még némi kívánnivalót maga után.

Miután a regisztrált bloggerek listája nyilvánosságra került, a Roszkomnadzor szóvivője, Vagyim Ampelonszkij kijelentette, hogy a bloggerek és honlapok vagy a saját kérésükre vagy egy „érintett” harmadik fél kérésére kerültek fel a listára. A mindössze 52 regisztráció azt mutatja, a bloggerek nem égnek a vágytól, hogy nyilvántartásba kerüljenek, és az „érintett” harmadik felek sem törik magukat, hogy a népszerű oldalak regisztrációját kérvényezzék.

A RuNet felhasználói meglepődtek azon, hogy milyen kevesen regisztráltak, és arra jutottak, hogy a regisztrációt előíró törvény értelmetlen és haszontalan.

Можно с уверенностью сказать что закон не работает. Так какого хуя его приняли, если не могут его исполнять?

Biztossággal kijelentehtjük, hogy a törvény nem működik. Szóval mi a fenének fogadták el, ha nem tudják betartatni?

Néhány internetező azonban átlát az internetes jogszabály látszólagos céljain, és annak értelmezi a törvényt, ami: a politikai nyomásgyakorlás eszközének.

Вы не поняли
Он будет работать в нужный момент для нужных людей

Nem érted.

Működni fog, amikor szükséges, aki ellen szükséges.

Csakúgy, mint más internet körüli vitákban Oroszországban – legyen az az internet-főkapcsoló vagy az adatvisszatartási és adattárolási jogi szabályozás – a tervezett jogszabályokat hamis érveléssel támasztják alá. A biztonságról és a felhasználó védelméről szóló retorika, megbolondítva az oroszok online szórakozását elrontó, gonosz Nyugatról szóló mesékkel elfedi a Kreml vágyát, hogy az online diskurzust és az ellenzéki hangokat teljes ellenőrzés alatt tartsa. A blogger regisztrációs törvény valószínűleg egyszerűen azért nem működik, mert nem az volt a célja, hogy működőképes legyen. Inkább egy Patyomkin-falu ez: színes, ám kétdimenziós álcája az állam politikai támadásainak azok ellen, akik megszegik a szabályokat online vagy offline.


 

Az eredeti poszt a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Tatjána Lokot, fordító: Kocsis Krisztina.

Megosztás