Global Voices

Igazodásra kényszerítik az orosz Memorial emberi jogvédő szervezetet

A Memorial, Oroszország egyik legrégebbi és legelismertebb emberi jogi szervezete hamarosan a dodó sorsára juthat. Október 9-én az Igazságügyi Minisztérium megkérte az oroszországi Legfelsőbb Bíróságot, hogy likvidálja  a Memorial egy részét, és a bírók engedelmesen be is jelentették a november 13-i meghallgatást. Az Igazságügyi Minisztérium eddig még nem fejtette ki részletesen, hogy mik a kifogásai az emberi jogi szervezettel, de a Memorial azt mondja, hogy a legfőbb problémát az jelenti, hogy a hivatalnokok azt szeretnék, hogy a Memorial szervezeti struktúrája legyen centralizáltabb.

A Memorialt 1992-ben egy olyan gyűjtőszervezetként regisztrálták, mint ami több mint hatvan, egymással jogi kapcsolatban nem álló civil szervezetet felügyel Oroszország szerte. A teljes csoport az orosz állam mind múltbéli, mind jelenlegi áldozatainak az emberi jogi a védelmével foglalkozik, különös tekintettel a Gulag és az Észak-Kaukázus áldozataira.

Az Igazságügyi Minisztérium pere az orosz tévének azt a különkiadását követte, amely a Memorial rossz hírét keltette, és azzal vádolta, hogy „szélsőségeseknek és terroristáknak” nyújt segítséget.

Pavel Andrejev, a komi Memorial iroda vezetője egy Facebook bejegyzésben zárta ki ki annak a lehetőségét, hogy a Kreml a működés beszüntetésére fogja kényszeríteni a csoportot. Szerinte a vádak csak egy újabb akadályt jelentenek Oroszország gyakran változó jogi viszonyai között. A szervezetnek egyszerűen csak újabb megállapodásokat kell kötnie a leányszervezeteivel, hogy teljesen megfeleljen a szövetségi szabályok követelményeinek, mivel a törvények megváltoztak a Memorial megalapítása óta.

Так что моя оценка на данный момент: значение новости преувеличено. Речь о какой-либо травле не идет, это юридическая ситуация, выход из которой найден и реализуется. «Мемориал» безусловно продолжит свою работу.

Az én jelenlegi értékelésem szerint ennek a hírnek a fontosságát eltúlozták. Ez nem a zaklatásról szól, ez egy jogi szituáció, amelynek a megoldását meg fogjuk találni és meg fogjuk valósítani. A Memorial mindenképpen folytatni fogja a munkáját.

Egy napra rá, október 11-én a Memorial kiadta a saját, egy kicsivel aggódóbb hangvételű nyilatkozatát:

Претензии Минюста совершенно беспочвенны – не случайно в ответ на наше недоумение мы так и не смогли получить никаких ссылок на нормы закона. Нам представляется недопустимой сама ситуация, когда Минюст противозаконно пытается ограничивать конституционное право граждан на объединение.

Az Igazságügyi Minisztérium vádjai megalapozatlanok, és nem véletlenül nem kaphattunk még semmilyen jogszabályra való hivatkozást, ami választ adhatna a zavarodottságunkra. Számunkra ez elfogadhatatlan szituációnak tűnik, amikor az Igazságügyi Minisztérium törvényellenesen próbálja korlátozni a polgárok szervezet-alapításához való alkotmányos jogát.

2009-ben Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság erőskezű vezetője vitte bíróságra a Memorialt, ahol rágalmazással vádolta meg a csoportot, miután Oleg Orlov, az emberi jogi elnök azt feltételezte, hogy lehet, hogy Kadirov bűnrészes Natalja Esztemirovának, a Memorial aktivistájának a meggyilkolásában. 2011-ben, a Kabar-Balkárföld déli részén található Nalcsikban,  a szervezet arra kényszerült, hogy teljesen leállítsa a működését, miután két, a helyszínen dolgozó jogásza halálos fenyegetéseket kapott.

A legújabb „likvidálási fenyegetés” sem az első ilyen eset a Memorial történetében. Egy 2012-ben hozott törvény kötelezi a csoportot, hogy „külföldi ügynökként” regisztráljanak az Igazságügyi Minisztériumnál, mert elfogadnak külföldi támogatást. Sok más emberi jogi területen dolgozó orosz  civil szervezethez hasonlóan, a Memorial is elutasította a kormánynál való regisztrációt, és pert indított az állam ellen azzal a céllal, hogy hatályon kívül helyezzék a törvényt.  A Memorial csatlakozott más civil szervezetekhez az orosz kormány ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán folyó perhez is.

Ahogy a múltban is, a Memorial akár most is megtalálhatja a módját annak, hogy elkerülje a pusztulást, és a jövőben is életben maradjon. Alig egy hónappal ezelőtt, Valerij Fedotov, a Kreml Emberi Jogi Tanácsának a  feje azt mondta, hogy támogatja a Memorial munkáját. Még azt is felajánlotta, hogy közvetít a csoport és az Igazságügyi Minisztérium közötti tárgyalásokon:

А Минюст должен действовать по закону, если в уставе организации нарушения. Поэтому мы поможем им найти общий язык.

Az Igazságügyi Minisztériumnak a törvény szerint kellene cselekednie, ha a szabályok megszegéséről van szó. Így segíteni fogunk nekik, hogy megtalálják a közös nyelvet.

Október 21-én az orosz Igazságügyi Minisztérium jelezte, lehet, hogy visszavonja a Memorial felszámolásárról szóló kezdeményezést, ha a szervezet képes a kormány igényei szerint átszervezni magát közelgő konferenciáján. Ha a csoport sikerrel jár a hatóságok megbékítésében, akkor újabb strigulát húzhatunk a Memorial politikai igazodásainak sorába.


Az eredeti bejegyzés a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Nina Jobe. Fordító: Szalay Tünde.

Megosztás