Global Voices

RuNet: trójai transzformert küldenek az oroszok Ukrajnába?

Alig néhány órával azt követően, hogy a NATO magasnak ítélte annak valószínűségét, hogy Oroszország humanitárius segítségnyújtás ürügyén megtámadhatja Ukrajnát, Moszkva bejelentette, hogy humanitárius missziót küld Kelet-Ukrajnába. Az orosz döntés nyomán érezhetően megnövekedett a feszültség a régióban, de Porosenkó ukrán elnök nem sokkal később közölte, hogy beszélt Barack Obamával a tervvel kapcsolatban, jelezve, hogy a Vöröskereszt is részt fog venni a misszióban. Oroszország az USA-val, Németországgal és más államokkal együttműködve, egy nemzetközi csoport részeként szállítana segélyt Luhanszkba.

Egy nagy nemzetközi koalíció, amely a luhanszki rászorulókat készül megsegíteni: remek hír, nem igaz?

Sajnos, mostanában semmi sem olyan egyszerű Ukrajna és Oroszország viszonyában. Augusztus 11-én Ukrajna bejelentette, hogy meg fogja tagadni a belépést az állítólag több ezer tonna humanitárius segélyt szállító 280 orosz kamiontól. Az ukrán hadsereg nem bízik Oroszország szándékaiban: azt mondják, megvárják, hogy a Vöröskereszt mindegyik tétel tartalmát igazolja.

Az Ukrán határ felé kígyózó fehér kamionok rejtélye találgatásra sarkallta az orosz internetező társadalmat azzal kapcsolatban, hogy mi lehet bennük, vagy, hogy az ukrán hadsereg szerint mi van bennük. Többen egy trójai falónak álcázott akcióról beszéltek. Ez a feltevés már csak azért is kézenfekvőnek tűnik, mert az orosz „konvoj” (Конвой) szó emlékeztet a lovat jelentő „kon”-ra.

Trójai faló, 2014: humanitárius misszió Oroszországból a Donyeck-medencébe.

Az orosz humanitárius konvoj.

A népszerű Twitter-oldal, az orosz-ukrán viszonyról és a pénzpiacokról egyaránt posztolgató Russian Market szerint a nyugat kissé paranoid:

Az inspirációért a kortárs kultúrához forduló Andej Makszimov azon viccelődött, hogy a jelek szerint az orosz kamionok Transzformer-képességekkel rendelkeznek, ahogy azt az ukrán katonai szakértők elképzelik:

Bingó! A Timcsuk-féle katonai szakértők leleplezték a Kreml trükkjét.

Mások az orosz közösségi médián fellelhető, bizonytalan eredetű bejegyzések között kutakodtak, hogy bebizonyítsák a trójai faló-terv létezését. Egy LiveJournal-felhasználó, Andrej Malgin egy azóta törölt VKontakte profil-lapról leszedett fotókat tett közzé, amelyeken fehérre festett katonai járművek láthatóak. Malgin a felrakott képekhez a következő megjegyzést illesztette: „humanitárius segély Donyeckbe és Luhanszkba”. Ezek és az általa közzétett más képek egyértelmű katonai jelenlétet mutatnak a térségben. Ezek a fotók ugyan nem jelentenek füstölgő puskacsövet, de mindenesetre azt jelzik, hogy az orosz katonák lassan tanulnak, ha a közösségi médián való diszkrét viselkedésről van szó.

Bár egy humanitárius akciónak álcázott orosz invázió valószínűsége meglehetősen csekély, a NATO-figyelmeztetés időzítése és az orosz erőknek a határon megfigyelhető erőteljes jelenléte bőven elég volt ahhoz, hogy az orosz internetezők vicceket kezdjenek el gyártani, vagy hangot adjanak aggodalmaiknak, az ókori görög történelemtől a japán akció-játékfigurákig ívelő „mémek” segítségével.


 

A bejegyzés eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Aric Toler, fordító: Szoboszlay György. CC-BY 3.0 licenc alatt.

Megosztás