akkugyár

Új csarnokokat építhet a gödi Samsung-gyár, bár a környezethasználati engedélye per alatt áll

A jelek szerint semmi sem gátolhatja meg a gödi akkumulátorgyár további építkezéseit. Annak ellenére sem, hogy a gyár tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélyét a Göd-ÉRT Egyesület bíróságon támadta meg, majd a Budapest Környéki Törvényszék az engedélyt halasztó hatály helyezte. Emiatt a gyárnak a környezethasználatot fel kellene függesztenie, és újabb gyáregységeket sem lehetne építeni. Erről azonban szó sincs, a meglévő üzemek működnek és a bővítés is folytatódik.

Mint korábban megírtuk, a dél-koreai sajtó beszámolt arról, hogy a Samsung SDI új beruházásként egy harmadik akkumulátorgyárat is épít Gödön. A magyar hatóságok ezt az új beruházást a második gödi gyár bővítésének nevezik, és márciusban meg is indították az engedélyezési eljárásokat. 

A bővítés célja, hogy a gödi gyár kapacitását 20%-kal megnöveljék. A tervek szerint 43 ezer négyzetméternyi újabb területet építenének be, ahol négy új gyártósort állítanak majd üzembe. Az évi 155 ezer tonna akkucella gyártásához a magzatkárosító szerves oldószer mennyiségét évi 22 ezer tonnára növelik; és természetesen

az új üzemek miatt a zajszennyezés, valamint a légszennyező anyagok kibocsátás is jelentősen nőni fog.

Az új gyár (vagy gyáregység) építéséhez pedig a magyar kormány is támogatást nyújt: a 24.hu írta meg, hogy a gödi Samsung „fejlesztéseit” a kormány közel 14 milliárd forinttal támogatja. 

A bővítés miatt a környezethasználati engedélyt mely jelenleg per alatt áll is módosítani kell. A hatóság márciusban el is indította az új eljárást, ám ezt májusban felfüggesztették. A felfüggesztés indokaként arra a bírósági döntésre hivatkoztak, mely a környezethasználati engedély ellen indított perben halasztó hatály alá helyezte a korábban kiadott engedélyt. „A Budapest Környéki Törvényszék által elrendelt az azonnali jogvédelem keretében elrendelt halasztó hatály idejére az Engedély módosítására nincs lehetőség (…)” – olvasható a határozatban. 

Érdekes módon a bővítéshez kapcsolódó engedély-módosítási kérelem áprilisban még a Fidesz által támogatott – és június 9-én újraválasztott – gödi polgármesternél, Kammerer Zoltánnál is kiverte a biztosítékot. A városvezető akkor a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a bővítéshez készült beadványt „teljes mértékben felháborítónak és elfogadhatatlannak” tartja.

Majd a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak küldött észrevételeit is kiposztolta. A polgármester szerint a bővítéshez készült hatásvizsgálat valótlan és nem releváns adatokon alapul, a zaj- és a légszennyezés kiszámítása például hibás adatokat tartalmaz. 

„Hangsúlyozni kívánjuk, hogy ameddig Göd Város Önkormányzata nem rendelkezik akkreditált mérésekkel, elutasítunk mindennemű bővítést” 

– olvasható Kammerer Zoltán bővítést ellenző észrevételében. 

A bővítéshez júliusban kiadták az építési engedélyt

Az új üzem építéséhez tehát egyelőre nincs környezethasználati engedély. Ennek ellenére, az e-építési napló tanúsága szerint, július 2-án kiadták az építési engedélyt az új épületek megépítésére, majd július 29-án újabb építési engedélyezési eljárás megindulásáról jelent meg hirdetmény a kormányhivatal honlapján.

A gödi önkormányzatnak is meg kellett kapnia az építési engedélyt és a további bővítések építési engedély-kérelmét. Kammerer polgármester most mégsem tiltakozik a bővítés ellen – holott mivel az új üzemegységeknek nincs környezethasználati engedélye, az általa kifogásolt és valótlannak ítélt kibocsátási adatokat sem módosították, s a városnak természetesen azóta sincsenek akkreditált mérési eredményei.  

A Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz pedig hiába fordultunk azt tudakolva, hogy környezethasználati engedély nélkül miért engedélyezték új gyáregységek építését, a hatóság nem válaszol. Ahogy a gödi akkugyár környezethasználatának korlátozását igazoló dokumentumokat – melyeket közadat-igénylésben kértünk – sem küldi meg a kormányhivatal több mint két hónapja.

Bodnár Zsuzsa

Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. Címlapkép: A gödi Samsung-gyár és a bővítési engedély részlete (Olvasónk felvétele/Átlátszó montázs)

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2