választás 2024

Nem mindenütt ért célba a kormánypárti propaganda a választás előtt

A vidéki lapok hasábjain mintha nem választásokra, hanem kinevezésekre készültek volna az önkormányzati választások előtt. Három megyében néztük meg, célba értek-e a kormány üzenetei, például az, hogy a Fidesz két dolgot garantál, békét és pénzt.

Áprilisban megírtuk, hogy olyan cikkeket finanszíroztak meg a Facebookon a Mediaworks Hungary Zrt. tulajdonában lévő vidéki, volt népújságok, amikben a kormánypártok aspiránsait népszerűsítik, illetve igyekeznek lejáratni az ellenfeleket.

Tavasszal óvatosan rúgták be a motort és csak másfél millió forintot költöttek a 19 megyében, de a választásokig Baranyában, Tolnában és Vas megyében az összeg már 11,6 millió forintra duzzadt. Megnéztük, hogy a választás eredményét tekintve hol volt eredményes a pénzért vett sajtó.

Vegyes csomagok

A Meta Ad Libary adatait kigyűjtve 299 finanszírozott újságcikket szemléztünk. Ezekben olyan hosszabb-rövidebb írásokat vagy fotókat futtattak a népújságok, ahol nyíltan a kormánypárt jelöltjeit favorizálták.

A választás közeledtével több megyében (Tolna, Baranya) volt olyan finanszírozott hirdetési csomag, amibe egyszerre 5 cikket is beletettek. A csomagban vegyesen szerepeltek témák: negatív színben tüntették fel a helyi ellenzéket (vagy éppen a hivatalban lévő ellenfelet), illetve Magyar Pétert, írtak a fideszes képviselőjelölt úgymond jó cselekedeteiről, de

felbukkant a háborús pszichózis és alkalmanként egy kis ártatlan sport is.

Bár volt, ahol már erre sem ügyeltek. A BAMA utolsó, június 3. és június 9. között futó hírcsomagjába például az alábbi cikkek kerültek bele: „8,5 milliárd forintos külföldi hitelt vett fel Péterffy”, „Személyes, bizalmas adatok szivároghattak ki Pécsen”, Ünnepélyes keretek között átadták az új parkot Mecseknádasdon”, Új út tehermentesítheti a pécsi belvárost”, „Egy jogász is segítette Magyar Péter bizalmasának és társainak csalássorozatát”. A csomagokra az 1-1 cikk esetében elköltött átlagos 20 ezer forint többszörösét, alkalmanként 150-175 ezer forintot is fordított a Mediaworks.

Nem ártott a polgármesternek

A TEOL Tolna vármegyei hírportál március 1. és április 9. között 199 ezer forintot fordított politikai Facebook-hirdetésre, június 13-ig viszont 114 cikk esetében összesen 4 461 500 forintot költöttek el a legnagyobb közösségi oldalon.

 

Fontosnak tartották elmondani, hogy Gyopáros Alpár, a Modern Városok Program és a Magyar Falu Program kormánybiztosa áprilisban Decsen járt, ahol olyan választókkal találkozott, akik jórészt a Fidesz és a kormány munkáját támogatják. A rendezvény moderátora a térség fideszes országgyűlési képviselője, Horváth István volt.

Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program kormánybiztosa és Horváth István országgyűlési képviselő

Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program kormánybiztosa és Horváth István országgyűlési képviselő (Fotó: Horváth István Facebook-oldala)

A településen sikeres volt a kormánypárti kampány: a fideszes Heberling Tibor korábbi polgármester kapta a legtöbb szavazatot. Annak ellenére, hogy a 444 megírta: három év alatt összesen 78 millió forintért vásárolt élelmiszereket és tisztítószereket a decsi önkormányzat Heberling Tibor családi boltjából.

Horváth István, Gyopáros Alpár, Heberling Tibor, Decs újraválasztott fideszes polgármestere és Zsikó Zoltán

Horváth István, Gyopáros Alpár, Heberling Tibor, Decs újraválasztott fideszes polgármestere és Zsikó Zoltán (Fotó: Horváth István Facebook-oldala)

A tolnai megyeszékhelyen is eredményes volt a fideszes propaganda. Szekszárdon a Fidesz színeiben induló, korábban a Babits Mihály Kulturális Központ vezetőjeként dolgozó Berlinger Attila zsebelte be a voksok többségét. Annak ellenére, hogy egy, a Magyar Narancsnak is eljuttatott levél szerint a szekszárdi Babits Mihály Művelődési Központban szülők vádoltak meg egy tánctanárt azzal, hogy szexuálisan zaklatott diákokat. A levélíró szerint jelezték a problémát a tankerületnek, a táncegyesület vezetőjének és Berlinger Attila művelődési ház igazgatónak, ám segítséget nem kaptak.

Semmi finomkodás, a TEOL az egyik szalagcímben például úgy fogalmazott, mintha nem választás, hanem kinevezés előtt állna a város: „Két városrészt köt majd össze Szollár Zoltán munkája”. Az igyekezetük nem volt hiábavaló, mert a Fidesz-KDNP jelöltje lett a befutó Szekszárd 04. számú egyéni választókerületében, ahol Szollár Zoltán egyik ellenfele dr. Szabó Géza régész volt. A Wosinsky Mór Megyei Múzeum főmuzeológusáról a TEOL utoljára 2023 novemberében írt egy szkíta időkben készült, különleges faragványról szóló cikkben, de a választási kampányban már nem tettek róla említést.

 

A TEOL, bár elszórtan a megye más településeinek kormánypárti jelöltjeiről is jelentett meg pozitív cikkeket, egyértelműen Szekszárdra fókuszált. A megyeszékhelyhez képest Paksra is kevesebb energiát fordított: a hivatalban lévő fideszes Szabó Péterről és ellenfeleiről csak 1-1 cikket jelentetett és finanszírozott meg. Nem is ért célba. A választók szakítottak az évtizedes jobboldali városvezetéssel és Heringes Anitának, a Paksi Deák Ferenc Egyesület polgármester-jelöltjének  szavaztak bizalmat Szabó Péterrel szemben.

A pénz ígérete

A VAOL Vas vármegyei hírportál március 1. és április 9. között 285 ezer forintot fordított politikai Facebook-hirdetésre, június 13-ig pedig már 64 cikkre összesen 2 332 000 forintot költöttek.

Vas megyébe azonban hiába látogatott el Lázár János és hiába mondta – a VAOL szerint –, hogy „keressük azokat a vidéki településeket, amik a kormány szövetségesei”: a megyeszékhelyen másodszor is megválasztották az Éljen Szombathely Egyesület jelöltjeként, dr. Nemény Andrást.

Pedig Lázár János építési és közlekedési miniszter mindent bevetett, Sárváron azt nyilatkozta a kormányközeli lapnak, hogy

„a Fidesz két dolgot tud garantálni a jövőben is: a békét és a pénzt a települések és az emberek számára”.

A VAOL nem tudott túllendülni a kátyúk, az óvónők fizetése és a plakátok témakörén, csak ezekre fókuszált. A kormánypárti Lenkei Nóra kátyúról szóló bejegyzéseit is folyamatosan kifüggesztette, akárcsak a szintén fideszes Jagodits Zsuzsa megjegyzéseit az okos város hiányosságairól. Ennek ellenére az Éljen Szombathely Egyesület tarolt a megyeszékhelyen, és nemcsak a polgármester nyert, de a képviselői helyek többségét is megszerezték az egyesület jelöltjei.

Sokszor megígért híd

A BAMA május 27-én ébredt fel és kezdett el többet költeni. Az addigi 25-30 ezer forint helyett 45-50 ezer forintokat költöttek 1-1, a kormánypártokat népszerűsítő és az ellenfelet lejárató cikkért. Ám mindez kidobott pénznek bizonyult: a megyék között abszolút elsőként 122 cikket finanszírozott meg a Facebookon, összesen 4 850 000 forint értékben – szinte hiába.

Pécsett hatan indultak a polgármesteri székért. Korábban a Fidesz színeiben dr. Páva Zsolt irányította a várost 2009 és 2019 között, őt váltotta le Péterffy Attila, akit bár a BAMA próbált kikezdeni, de közel 7 ezer szavazattal kapott többet a kormánypárti dr. Csizmadia Péternél. Pedig a fináléban Lázár János is Pécsre érkezett Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából. Az építési miniszter szerint Csizmadia Péter fideszes polgármesterjelölt lett volna a legalkalmasabb a baranyai megyeszékhely vezetésére.

Lazarjanos Csizmadiapeter 240606 Cs Fb

Lázár János Csizmadia Péterrel Pécsen 2024. június 6-án (fotó: Csizmadia/Facebook)

A BAMA Mohácsra nem fordított sok erőforrást, de nem is kellett. Orbán Viktor miniszterelnök Paksról, a Tomori Pál híd átadásáról érkezett a településre és megígérte, hogy bármelyik pillanatban elkezdődhet a mohácsi Duna-híd építése is. A mohácsiak annak ellenére bizalmat szavaztak a hivatalban lévő fideszes Pávkovics Gábornak, hogy többedszerre ígérte meg a mohácsi hidat a miniszterelnök és a Fidesz is.

Legutóbb négy éve, az időközi polgármester-választás előtt hangzott el ugyanez a vállalás, de a mohácsi híd nemhogy nem készült el, a munka sem indult meg – írja a SzabadPécs.

Mohácson a választókat az sem hatotta meg, hogy Pávkovics Gábor többször volt címlapon az országos médiában. Legutóbb akkor, amikor 2022-ben kétszázezer forint bírsággal és

négy hónap vezetéstől való eltiltással büntették,

mert ittasan vezette rollerét. 2021-ben pedig arról szóltak a hírek, hogy egymilliárd forint vidékfejlesztési támogatást nyert el családi cége. Pávkovics Gábor fideszes polgármesternek sikerült újráznia a június 9-i önkormányzati választáson és a hivatalban maradt.

Török Ágnes

Címlapkép: Orbán Viktor Mohácson 2024. június 7-én (fotó: Orbán/Facebook)

Megosztás