egészségügy

Nincs pénz a szegedi gyermekklinika bővítésére, hiába szerződtek a volt kormánybiztos cégével 4,3 milliárdért

A kórházfejlesztésre szánt uniós pályázatot még 2016-ban írták ki, 2020-ra ígérték, hogy kialakítják a gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerét. A 18,5 milliárd forint összköltségű projektből 11,6 milliárd forintot az unió áll, a feladat hat intézménynél a gyermekek sürgősségi és baleseti ellátásának fejlesztése lenne. A hét éves programból Szegeden 4,3 milliárdért épült volna új épület, hogy jobb ellátást kapjanak Csongrád-Csanád és a többi vármegye gyermekei. Ebből most nem lesz semmi. Hogy a kormánynak mennyire fontos az egészségügy egy emlékeztető: a szeged-csanádi püspök szállodája nemrég 520 millióval 3,8 milliárd forintra drágult. 

„Az egyetem a régió legnagyobb gyermekellátó intézménye, nemcsak regionális vonzáskörzetük, hanem regionális felelősségük is van, ezért nagyon fontos, hogy a mostani beruházás mielőbb elkészüljön” – ezt Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kancellárja mondta 2022 márciusában a Délmagyarországnak. A napilapnak a gyermek sürgősségi betegellátóosztály (SBO) felújítása kapcsán azt is mondta, „az országban több helyen is megvalósul vagy már megvalósult hasonló fejlesztés a kormány által támogatott uniós program által.” A kancellár tévedett. Hiába nyerte meg a közbeszerzést 2022-ben az egykori fideszes kormánybiztos, Nemesi Pál többségi tulajdonában lévő cég a Ferroép, hiába kötötték meg a szerződés, az egészből nem lesz semmi.

Pedig a nettó 4,3 milliárdos beruházásra igencsak szüksége lenne nem csak az SZTE-nek, hanem a térségben élő gyerekeknek is.

„Már készültek a kipakolásra, szinte minden leállt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a súlyos és életveszélyes, valamint a legbonyolultabb ellátásokat igénylő betegek ellátására új helyet jelölt ki, Budapesten, Pécsett és Debrecenben. Ez azt jelentette, ha bárkivel baj történt Csongrád-Csanád megye térségében, akkor őt nem Szegeden, hanem onnan jóval távolabb látják el. De ez a normális menetrend egy ilyen beruházáskor” – ezt forrásunk jelezte közel három héttel ezelőtt.

Az Átlátszónak megküldött Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) határozat szerint „traumatológia szakmában (szakmakód: 1002) II. progresszivitási szinten — kizárólag gyermekkorú betegek esetén” Gyulát és Kecskemétet jelölte. Az irat szerint a döntés „határozatom annak közlésével végleges.”

Az SZTE június végén még abban bízhatott, elindul az építkezés.

Az indoklás szerint „Ezúton bejelentjük; hogy a Szegedi Tudományegyetem 6725 Szeged, Korányi fasor 14-15. szám alatti telephelyén lévő Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermeksebészeti Osztály (NNK kód: 001086120) szervezeti egységének – az EFOP-2.2.1-VEKOP¬16-2016-00001 »Gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése« című pályázat keretében történő felújítási munkálatai miatt, a 2023. július 05. napjától 2023. december 31. napjáig tartó időszakra vonatkozóan – a 6725 Szeged, Tisza Lajos körút 111. szám alatti telephelyünkre történő költözésére kerül sor.” Emiatt kell az osztályokat átszervezni.

Vagyis az SZTE 2023. június 27-én még abban bízott, hogy a hét éve megítélt uniós forrásból elindulhat a gyermek SBO építése. Hogy mi történt, rejtély.

Amikor a költözésről/nem költözésről információt kaptunk az SZTE sajtóosztályát kerestük. Azt kérdeztük, mi lett a 2022 tavaszán beharangozott Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi és Traumatológiai szárnnyal. De az intézmény nem válaszolt. Az SZTE és a Ferroép közötti szerződést 2022. augusztus 19-én írták alá. Az I.2. pont szerint:

  • Felek rögzítik, hogy jelen Szerződés megkötésekor még nem áll rendelkezésre teljes mértékben az EFOP-2.2.1-VEKOP-16-2016-00001 számú „Gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése” megnevezésű Projekt (továbbiakban: Projekt) költségvetésében a Közbeszerzési Eljárás eredményeként kötendő szerződés teljesítéséhez kapcsolódó fedezet (…)
  • Jelen Szerződés azon a napon lép hatályba, amely napon Megrendelő értesíti Vállalkozót arról, hogy a teljes fedezet rendelkezésre áll és a Projekt fizikai zárásának időpontja meghosszabbításra került
  • Amennyiben ezen feltételek a Szerződés megkötésétől számított 6 (hat) hónapon belül sem valósulnak meg, a jelen Szerződés nem lép hatályba, hanem Vállalkozó irányába bármiféle kártérítési, kártalanítási vagy egyéb térítési kötelezettség nélkül megszűnik.

Ezek alapján az egyetemnek közadatigénylést küldtünk, hogy hatályba lépett-e a szerződés. 15 nap után azt a választ kaptuk, „A megkeresésében hivatkozott szerződés I.2. pontja késleltetett hatálybalépésről rendelkezik, ezen pontban rögzített időtartamon belül a hatálybalépéshez szükséges feltételek nem valósultak meg, így a szerződés nem lépett hatályba. A szerződés az I.2. pontjában rögzített 6 hónap elteltével automatikusan

megszűnt forráshiány miatt.”

Fendler Judit kancellár: Jól teljesít az SZTE! 📈 A Szegedi Tudományegyetem Magyarországon továbbra is élen jár a nemzetközi tudományegyetemi rangsorokban, kiválóan teljesítettek az indikátorokban, és folytatják a fejlesztéseket. Fotó: University of Szeged

Vagyis erre most épp nincs pénz. A kórházfejlesztésre szánt uniós pályázatot 2016-ban írták ki a Széchenyi 2020 programban. A palyazat.gov.hu mostani adatai szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) vezette konzorciumnak 18,5 milliárdot ítéltek oda fejlesztésre. Az unió ebből 11,6 milliárd forintot áll, a többit Magyarország központi költségvetéséből fizetik. (Az ÁEEK 2020 végén szűnt meg, helyébe az Országos Kórházi Főigazgatóság lépett.)

A beruházások

  • Budapesten a Heim Pál Gyermekkórház,
  • a Debreceni Egyetem,
  • a Szegedi Tudományegyetem,
  • a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikáin,
  • a miskolci B-A-Z Megyei Kórház
  • és a győri Petz Aladár Kórház területén valósulnak meg.

A projekt befejezésének várható dátumaként 2023 októbere van feltüntetve.

A projekt összköltsége már többször módosult az évek alatt, legutóbb idén februárban emelkedett. 2017-ben a hat intézményre 14 milliárd forintot szántak.

forrás: palyazat.gov.hu

A projekt célja:

  • A gyermeksürgősségi ellátás elérhetőségének és a szolgáltatás színvonalának emelése.
  • A szükséges és legmagasabb szintű speciális, szakmailag kontrollált ellátás biztosítása.
  • Egy Európában is mintaértékű, hatékony, magas színvonalú és fenntartható gyermek sürgősségi-baleseti ellátó rendszer kialakítása.
  • A gyermekellátásban felhalmozott szakmaspecifikus tudás koncentrálása, a gyermeksebészeti, gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai szakmák erősítése.
  • Betegút-racionalizálás.
  • Elkerülhetővé tenni a gyermekkori késedelmes vagy hibás, sikertelen ellátást, amely az egész életre kiható életminőség romlást eredményezhet a gyermek és a családja számára is.

A program győri eleme elkészült, 2018 decemberében az Országos Kórházi Főigazgatóság azt írta, „2020-ra kialakítja a gyermektraumatológiai és gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerét, létrehozza a III. progresszivitási szintű országos központot és térségi alközpontokat.” Ez nem sikerült, és mivel nincs pénz a szegedi építkezésre, kérdéses, mikorra lesz meg a 2016-ben megítélt program Dél-alföldi eleme.

Hogy a kormánynak mennyire fontos az egészségügy egy emlékeztető: a Fidesz mellett kampányoló, szeged-csanádi püspök szállodája nemrég 520 millióval 3,8 milliárd forintra drágult az úgynevezett szankciós infláció miatt. Igaz, ezt a beruházást 2021-ben jelentették be és azóta is épül, erről itt írtunk nemrég bővebben.

Segesvári Csaba

Címlapkép: A Szegedi Tudományegyetem gyermekklinika, ahol egy rendszeres járványügyi ellenőrzés során klebsiella pneumoniae fertőzést fedezték föl a koraszülött intenzív osztályon. (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Megosztás