vidéki lapszemle

Debrecenben lesz színháztalálkozó Pécs helyett, Veszprémben brüsszelezett Orbán

SzabadPécs.hu: Szétverték a POSzT-ot, erre most a Vidnyánszkynak kedves Debrecenben rendeznek Országos Színházi Találkozót

A 10. Színházi Olimpia keretében egy olyan Országos Színházi Találkozót szerveznek Debrecenben, amelyhez hasonló Pécsett volt évekig. A POSzT sorsát az pecsételhette meg, amikor az addigi tulajdonos – Magyar Színház Társaság – mellé bevásárolta magát a Magyar Teátrumi Társaság (ahol Vidnyánszky Attila volt az elnök), a rendezés feltételei pedig megváltoztak – írja a háttérről a Szabad Pécs.

Veszprémkukac.hu: ACTICITY – Nem maradt el a brüsszelezés

Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében Veszprémben átadták az EKF legnagyobb beruházását, a 11,2 milliárd forintból felújított volt gyermekkórházat, az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot. A lap szerint a miniszterelnök ezúttal is kihasználta a lehetőséget, hogy brüsszelezzen egy kicsit. Mint írják, Orbán szerint 2023-ban könnyű Veszprémről beszélni, az Európai Unióról viszont nehéz és körültekintést kíván. „A kormány szinte az utolsó filléreit adta Veszprémnek, közel százmilliárd forintot. Köszönjük a brüsszeli bürokratáknak, hogy Veszprém mellett döntöttek. Örülünk, hogy úrrá tudtak lenni a hungarofóbiájukon! Ám ha az unió nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi értelme van?” – idézte a miniszterelnök szavait a Veszprémkukac.hu.

Debreciner: Nem fogadták el a debreceni polgármester ajánlatát, környezetvédelmi adatkérésekkel válaszoltak a Mikepércsi Anyák akkuügyben

Papp László társadalmi egyeztetés helyett egy zárt körű találkozót javasolt az őt megkereső egyesületnek, de ők ragaszkodnak a mikepércsi lakosok tájékoztatásához. A közérdekű adatigényléseikkel azt firtatják, betartotta-e Debrecen vezetése a jogszabályi kötelezettségeit az elmúlt tíz évben – olvasható a Debreciner cikkében.

KecsUP.hu: Veszélyes üzem-e a kecskeméti akkumulátorbeszerelő-üzem?

A kecskeméti Mercedes-gyár akkumulátorbeszerelő-üzemmel bővül. Ennek kapcsán feszegette a KecsUP.hu a témát, hogy – bár a Kecskemétre tervezett akkumulátorbeszerelő-üzem kapcsán állítják, a gyártási lépések során nem dolgoznak fel nyersanyagokat vagy vegyi anyagokat, és egy tokban összekapcsolt akkumulátorcellákból álló akkumulátormodulok végösszeszerelésére kerül majd sor – az akkumulátorcellában benne vannak a veszélyes anyagok. Tehát a felhasználás, szállítás, tárolás megtörténhet, illetve veszélyes anyagok lehetnek jelen az üzemben, ami a katasztrófavédelemről szóló jogszabály alapján már megalapozhatja azt, hogy veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemnek minősüljön a gyár, ha például bizonyos küszöbértéket elér a mennyiség.

Nyugat.hu: Bezár a szombathelyi Siker Könyvtár

A Siker Könyvtár működésének végéhez az vezetett, hogy a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI) a Kárpát Medencei Művészeti Népfőiskola tagintézménye lett, s ez utóbbihoz került át az állami támogatásra való pályáztatás joga. Azonban a Siker Könyvtár hiba pályázott, nem kapta meg a 11 millió forintos állami támogatást. Így 65 év után bezárni kényszerül – írta meg a Savaria Fórumra hivatkozva a Nyugat.hu.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ megnyitóján 2023. május 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás