lehallgatási jegyzőkönyv

Fejtörést okozott a falu erős embereinek az Átlátszó érdeklődése, felhívták a Fideszt

Az önkormányzati képviselő és a polgármester az ügyben érintett vállalkozónak, a vállalkozó a Fidesz-központnak jelentette, hogy az Átlátszó megkérdezte: miért újították fel közpénzből a vállalkozó farmjához vezető utat? A számlagyáras ügyben készült lehallgatási jegyzőkönyvekből az is kiderül, hogyan irányítja a pályázati pénzeket Pest megyében Bajor Gergő, Rétvári Bence fideszes képviselő jobbkeze.

Tavaly április végén írtunk egy kis határmenti településről, és az ottani erős emberről, Hetei Zoltánról. Hetei úr, aki korábban Esztergomban szervezett rendezvényeket, családjával Letkésre költözött, és egy farmot vásárolt, hogy állatokat tartson ott. Gyorsan beilleszkedett, és szerencsés is volt, mert a falu határában álló farmjához vezető utat a polgármester saját hatáskörben rendbe hozatta.

Pályázati pénzből újítottak fel egy magánfarmhoz vezető utat, ami Seszták volt üzlettársának cégéé | atlatszo.hu

 

Most ismét előkerült Hetei neve, egy sokkal komolyabb történetben. A 444 kiszivárgott nyomozati anyagok alapján készült cikksorozata szerint 2019 óta nyomoz az adóhatóság egy adócsalási ügyben, melynek egyik érintettje Sz. Szabolcs, fedőnevén Madár. Ő irányította a szervezet áfacsaló részlegét. A három és fél év alatt több mint 19 milliárd forintról számlát kiállító számlagyárosok közül Sz. Szabolcs telefonját lehallgatták, így került a képbe Hetei Zoltán, akivel gyakran egyeztetett telefonon. Hetei egyik cége, a Moriani Consulting Kft. a NAV szerint haszonhúzó cég volt az ügyletekben.

Gergő segít ahol tud

A számlagyár utáni nyomozás keretében Hetei telefonhívásait szintén lehallgatták. A lehallgatási jegyzőkönyvből kiderül, hogy a Fideszhez regisztrált telefonszámon egyeztetett a vállalkozó egy pályázat kapcsán.

A vállalkozó egy Gergő nevű férfivel egyeztetett több alkalommal. Január 11-én G., egy a Fidesz nevén lévő telefonszámról hívta fel Heteit tájékoztatva őt arról, hogy február 1-től lehet pályázni a Szobi járásban 25 millió forintig. G. megkéri Heteit, hogy ellenőrizze, biztosan tudnak-e pályázni, mert „ az kellemetlen, amikor utólag kiderül, hogy valami technikai akadály van, vagy valami nem stimmel”. Majd tájékoztatja G.-t, hogy még nem döntötte el, melyik cégükkel pályáznak, de az állatkerthez fognak vásárolni dolgokat. G. ekkor azt mondja: „Szívesen segítünk, csak a héten kéne nekem egy cégnév.” A leirat szerint ezt Hetei „nyájasan megköszöni”.

A jegyzőkönyvek szerint ezt a telefonszámot Bajor Gergő használta, aki a KDNP parlamenti frakciójának titkára és egyben Rétvári Bence, a térség képviselőjének jobbkeze is.

Bajorral több mindenről egyeztettek, Hetei még egy letkési családról is jelentett, akik nem elég, hogy a rendszert meg a Fideszt fikázzák, még az oltással is elégedetlenek.

Február 17-én Bajor rákérdezett, hogy beadták-e a szobi pályázatot, mert az mindjárt lejár. Hetei SMS-ben tájékoztatta G.-t, hogy épp feltöltik a pályázatot, majd megköszönte a segítséget. Erről feleségét is értesítette.

De arról sem felejtette el tájékoztatni Bajort, hogy megkerestük Letkés polgármesterét, egy útfelújítással kapcsolatban, mely Heteit is érintette.

Nem telt el két hónap, és Hetei értesítette feleségét, hogy megkapták a 25 millió forintot. „Előbbit K. unottan nyugtázza” – áll a jegyzőkönyvben.

Minden út a Széppatak farmra vezet

Heteinek nagy szerencséje volt, a település 2020-ban két út felújítására nyert pénzt, és az egyik – hogy, hogy nem – pont az ő portájához vezeti a látogatókat. A tanya ugyan távol esik mindentől, de ez nem jelentett gondot a polgármester, Huszák Tamás számára a tekintetben, hogy pont ez jelölje ki felújítandónak, a veszélyhelyzet alatt, egyszemélyben kiválasztva a felújítandó utakat.

Tavalyi cikkünk megírásakor megkérdeztük a polgármestert, miért pont a település szélén a semmibe vezető út felújítására esett a választás. Akkor úgy indokolta a döntést, hogy egy állatkert, illetve panzió létesül a területen, ahol a munkavállalók helybeliek lesznek, így az útfelújítás segíti a munkahelyteremtést. Egy évvel később, a 444 által nyilvánosságra hozott lehallgatási jegyzőkönyvekből kiderült, hogy Hetei Zoltán nemcsak állattenyésztéssel foglalkozott, hanem kapcsolatban állt Sz. Szabolccsal, és így került az adóhatóság látókörébe.

A főleg rendezvényszervezéssel foglalkozó egykori rallyversenyző Esztergomban volt különösen aktív, két cégét a (Moriani Kft.-t és a Baunsback Hungary Kft.-t) is támogatta az ottani önkormányzat. Bár anno több képviselőt is felhívtunk az ügyben, hogy megtudjuk, mennyire értenek egyet a gyér forgalmú út felújításával, senki nem akart megszólalni az ügyben. A lehallgatási jegyzőkönyvek alapján kiderült, többen is referáltak Heteinek a megkeresésünkről.

Huszák Tamás polgármester sem mert önállóan nyilatkozni nekünk az ügyben, ő is tájékoztatta Heteit megkeresésünkről.

Majd a polgármester megírta a válaszlevelet, és átküldte Heteinek ellenőrzésre.

Úgy tűnik, a vállalkozó elégedett volt a teljesítménnyel, megdicsérte a polgármestert, majd némi változtatást javasolt.

Hetei pedig boldogan újságolja Sz. Szabolcsnak, hogy képviselő lett (egy lemondott önkormányzati képviselő helyett került be a letkési testületbe), és cikkünkre úgy reagál, hogy micimackós pólóban fog bemenni az első testületi ülésére.

Bár kerestük Letkés polgármesterét, Huszák Tamást, nem emlékezett rá, milyen ruhadarabban érkezett meg végül a testületi ülésre Hetei Zoltán.

Zimre Zsuzsa

Címlapfotó: Fidelitas Vác/Facebook

Megosztás