leányfalu

Hiába az önkormányzati fellépés, mégis lesz saját kikötője az orvosnak a Duna-parton

Megnövelt magassággal épül tovább egy magánkikötő Leányfalun, aminek építését két éve a hatóságok leállították. A tulajdonos szakhatósági hozzájárulást kapott, az önkormányzat vitatja a jogszerűséget, és perre megy.

2020-ban számoltunk be arról, hogy Leányfalun a Duna-parton egy ismert nőgyógyász épít kikötőt egy 23 négyzetméteres stéggel. A helyiek egy része felháborodott, és aggódni kezdett a látványért és a fákért.

Dr. Szőnyi György az építkezésre engedélyt kért a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságtól (KDVVIZIG) mint vagyonkezelőtől, és erről értesítette a polgármestert is mondván, úgyis el fog jutni a hivatalhoz az építkezés híre. Közben a KDVVIZIG is bekapcsolódott jelezve, hogy a tervek és a valóság eltérnek egymástól, ezért

felszólította az építtetőt a munkálatok azonnali befejezésére, majd egy bejárás után részleges visszabontást rendelt el.

A polgármester, Adorján András is megszólalt az ügyben, hogy ti. a tervezett stég és a hozzá vezető út nem illeszkedik a környezet és a környező beépítés adottságaihoz, merthogy a településkép védelméről szóló rendelet alapján a Duna-part településkép szempontjából kiemelt terület, így annak szükséges illeszkednie a településképbe.

Saját kikötőt építene a Duna-partra az ismert orvos, de helyiek megtorpedózták | atlatszo.hu

Dr. Szőnyi lapunknak azt hangsúlyozta, hogy ő a béke híve, szeretne kompromisszumra jutni az ügyben, és nyugodtan használni a stéget, amit ő a megfelelő jogszabályok és engedélyek birtokában építene meg. Tájékoztatása szerint a hozzájárulás megkérése előtt konzultált szakemberekkel, majd minden szabályt betartva kérte meg a vagyonkezelő KDVVIZIG engedélyét, sőt bérleti szerződést is kötött, amely augusztus elsejétől van érvényben.

Az aggodalom olyan erős volt, hogy Leányfalu önkormányzata a Pest Megyei Főügyészséghez fordult, arra kérve az ügyészséget, hogy a jogszabályellenes vízparti létesítmény létesítési engedélyét helyezzék hatályon kívül. A polgármester indoklása szerint „a KDVVIZIG Leányfalu Nagyközség Önkormányzatának Helyi Építési Szabályzatával szemben engedélyezte Dr. Szőnyi György úrnak az úszóműállomás megépítését, melyet az építtető meg is kezdett”.

Az ügy akkor nem csitult, és bár az építtető megfellebbezte az építés leállítását elrendelő polgármesteri döntést, a képviselő testület csak 2021 nyarán, a veszélyhelyzet lejárta után tudta tárgyalni a fellebbezést – amit szintén elutasított. Erre válaszul dr. Szőnyi György a Budapest Környéki Törvényszékhez fordult fellebbezéssel.

„Csak egy stéget szeretnék a vízre rakni”

Eltelt majdnem egy év, 2022 márciusában járunk. Ekkor döntött úgy a KDVVIZIG, hogy elfogadva az eredeti tervektől való eltérést, megadja a vagyonkezelői hozzájárulást, így az építtető folytatta az építkezést. Igaz, a KDVVIZIG kikötötte az engedélyben, hogy amennyiben az önkormányzat nyerne, akkor visszavonják a hozzájárulást.

Megkérdeztük dr. Szőnyi Györgyöt is, neki mi az álláspontja az ügyben. Megkeresésünkre gyorsan válaszolt. „Előrebocsátom, hogy továbbra is jóhiszeműen és a jog adta keretek között folytatom az úszóműállás kialakítását. Az elmúlt kb. másfél évben pontosan ezért szüneteltettem a kivitelezést” – írta  megkeresésünkre.

Megítélése szerint olyan dolgot szeretne megvalósítani, ami a Duna-parton természetes – vagy annak kéne lennie.

Mint írta: „szabályozott keretek között szeretnék egy stéget a vízre rakni. Ehhez ki kell alakítani a stég partszakaszon lévő fogadóegységét, majd ehhez kapcsoljuk a stégre vezető hidat és magát a stéget. Tekintettel arra, hogy 2020. január óta ez a tevékenység a 25 m² alatti úszóműállás esetén a törvény szerint nem engedélyköteles, így nem értem a felfokozott érdeklődést.”

Szőnyi megerősítette nekünk, hogy idén március 4-én új vagyonkezelői hozzájárulást kapott úszóműállás létesítésére. Állítása szerint, mivel az úszóműállás 25 m² alatt van, ezért további engedély nem szükséges.

Látványosan haladnak a munkálatok (forrás: Zimre Zsuzsa/Átlátszó)

Tájékoztatása szerint eddig az ügyben két eljárás indult: az egyik esetben Leányfalu Nagyközség Önkormányzata a KDVVIZIG ellen kért törvényességi felülvizsgálatot, mely a vízügy vagyonkezelői hozzájárulását érintette. Ebben az ügyben a Budakörnyéki Járási Ügyészség az önkormányzat kérelmét elutasította.

A másik esetben az építtető közigazgatási pert kezdeményezett és azonnali jogvédelmet kért, „amelynek a Budakörnyéki Törvényszék 10.K.701.635/2021/5. számú végzésével késedelem nélkül teljes mértékben helyt adott, és elrendelte a keresettel támadott polgármesteri határozat hatályának felfüggesztését” – írta dr. Szőnyi. Hozzátette, megítélése szerint a jogi helyzet egyértelmű, a kivitelezés májusban befejeződik, és „már csak azt kell várni, hogy zöldüljön a fű”.

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: Épül a magánkikötő a Duna-parton (forrás: Zimre Zsuzsa/Átlátszó)

 

Megosztás