felsőoktatás

Az ELTE bevállalta, a többi egyetem kivár – helyzetjelentés a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételéről

2021. november 4-én lépett hatályba az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Járványügyi Operatív Koordináló Testület új tájékoztatója, mely szerint az egyetem valamennyi foglalkoztatottja köteles felvenni a koronavírus elleni védőoltást, és ezt igazolnia is kell legkésőbb december 15-ig. Megkerestünk néhány másik fővárosi és vidéki egyetemet, hogy megkérdezzük: tervezik-e kötelezővé tenni az oltást a dolgozóknak. 

Az ELTE arra a november 1-én hatályba lépett kormányrendeletre hivatkozik, amely előírja, hogy az állami és önkormányzati intézményeknél dolgozók kötelesek beoltatni magukat. Mivel a rendelet kiterjed a felsőoktatási intézményeknél foglalkoztatottakra is, így az egyetem most ennek megfelelően elrendelte a védőoltás kötelező felvételét.

Az átoltottság messze az országos átlag felett van

A 2021/22-es tanév kezdetén az ELTE anonim kérdőívben mérte fel az oktatók, hallgatók és egyetemi szolgáltatók oltottsági szintjét. A válaszadók aránya a következő volt: 1302 fő oktató, kutató és tanár, 906 fő támogató munkatárs, 19 540 hallgató. Az adatokból az látszik, hogy az oktatók 61%-ának válaszai alapján 97%-uk kérte a kötelező védőoltást, a támogató munkatársak 55%-ának válaszai szerint 90%-uk rendelkezik kötelező védőoltással, a hallgatók 56%-ának válaszai szerint pedig 87%-uk rendelkezik kötelező védőoltással.

Az adatok tehát azt mutatják, hogy az ELTE közösségében az átoltottság mértéke messze az országos átlag felett jár.

Ezt a felmérést egyébként hétről-hétre megismétli az intézmény, hogy pontos képet kapjon az egyetemi dolgozók és hallgatók átfertőzöttségi helyzetéről. A birtokunkba jutott legfrissebb adatok szerint:

„Az október 28-át megelőző héten 7718 fő töltötte ki a kérdőívet, közülük 72 főnek (0,9%) (valamennyien budapestiek) van PCR vagy antigén teszttel igazolt aktív COVID-19 fertőzése, további 190 fő (2,5%) (Budapest: 178 fő, Szombathely: 11 fő, Nyíregyháza: 1 fő) úgy gondolja, hogy fertőzött, de bizonyító teszteredmény nem áll rendelkezésére.”

Az egyetem belső közleménye arra is kitér, hogy a védőoltás kötelezővé tétele előtt is fontosnak tartották, hogy az egyetemi dolgozók és hallgatók részéről elvártnak tekintsék a védőoltás felvételét, hiszen mint írják: „Számos egyetemi polgárt érintettek a covid szövődmények, több áldozata is van a vírusnak az egyetemi közösségben, valamint sokan családtagjaik, barátaik körében szembesültek a fertőzöttséggel vagy egészségkárosodással.”

Sokan a sajtóból értesültek a hírről

A most hatályba lépett szabályozásnak megfelelően tehát az egyetem valamennyi foglalkoztatottja köteles felvenni az oltást:

„[…] a rendelkezés minden foglalkoztatottat érint, aki az egyetem hallgatóival foglalkoztatása körében ténylegesen vagy potenciálisan fizikálisan találkozik, illetve minden foglalkoztatottra kiterjed, aki az egyetem valamely polgárának vagy az egyetemmel jogviszonyban álló személynek potenciálisan fizikai jelenlét keretében megvalósuló szolgáltató vagy támogató tevékenységet nyújt”.

Azok, akik nem tartoznak a fent megjelölt körbe, külön értesítést kaptak, de rájuk is vonatkozik a kötelező oltásfelvétel. A kötelezően előírt védőoltás beadatása érinti továbbá a külső óraadókat és a hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatottakat is.

Az e-mailben az egyetem felszólítja azokat a szolgáltatókat, akik az egyetem területén látják el feladataikat, hogy haladéktalanul vegyék fel az oltást, valamint felszólítja azokat a hallgatókat is, akik eddig ezt nem tették meg, hogy oltassák be magukat, már csak azért is, mert a hallgatók számára előírt kötelező szakmai gyakorlatot teljesítőknek számolniuk kell azzal, hogy a gyakorlati idejük alatt a munkáltató elrendelheti a védőoltás kötelezővé tételét, és ha ezt a hallgató megtagadja, az egyetem nem köteles számára olyan szakmai gyakorlati helyet biztosítani, ahol nem kötelező a koronavírus elleni védőoltás felvétele.

Habár az Átlátszó Oktatás birtokába került a kötelező védőoltásról szóló tájékoztató, többen jelezték, hogy ők a sajtóból értesültek az intézkedésről. Kerestük ezzel kapcsolatban az egyetemet, válaszlevelükben arról írtak, hogy:

„A védőoltás kötelezővé tételéről az első hír az intézmény honlapján november 3-án jelent meg, emellett ugyanezen a napon e-mail formájában kaptak tájékoztatást az egyetemvezetők. Emellett munkatársaink a saját jelszavukkal elérhető Dolgozói Önkiszolgáló Portálon, e-mailben és a dolgozói hírlevélben, oktatóink és hallgatóink a Neptun rendszeren keresztül is értesülnek a JOKT döntéseiről. A tájékoztatás kiegészítő elemeként a meghozott döntésekről rendszeresen beszámolunk az ELTE közösségimédia-csatornáin (Facebook, Instagram) is, a szélesebb nyilvánosságot pedig az elte.hu/koronavirus  oldalon tájékoztatjuk.”

Az ELTE az oktatók mellett a hallgatóknak is ajánlja az oltás felvételét (forrás: pixabay.com)

A többi egyetem még nem hozott döntést

Az ELTE példájából kiindulva az Átlátszó Oktatás megkeresett néhány fővárosi és vidéki egyetemet, hogy arról érdeklődjünk, kötelezővé teszik-e a koronavírus elleni védőoltást az egyetem dolgozói számára.

Elsőként a Pécsi Tudományegyetem válaszolt. Kottász Gergely, az egyetem sajtóreferense azt írta lapunknak, hogy: „A Pécsi Tudományegyetem fontosnak tartja az oltás minél szélesebb körű előmozdítását, a meglévő járványügyi szabályok szigorú betartása mellett, az egyetem polgárai egészségének védelme, valamint a jelenléti oktatás minél tovább történő fenntartása érdekében. A kötelező oltás kapcsán egyelőre döntéselőkészítés zajlik.”

Hasonlóan reagált megkeresésünkre a Károli Gáspár Református Egyetem is. Ott első körben felmérés készül az egyetem munkavállalóinak beoltottságára vonatkozóan, és csak ezt követően születik majd döntés az esetleges kötelező védőoltással kapcsolatban.

A Metropolitan Egyetemtől azt írták, hogy az egyetem folyamatosan igyekszik felhívni a hallgatók és az oktatók figyelmét az oltás fontosságára, ugyanakkor az oltás beadatásának kötelezővé tételét nem tervezik. Hozzájuk hasonlóan a Miskolci Egyetem sem tervezi egyelőre a kötelező védőoltás elrendelését, ez azonban változhat, amennyiben a járványhelyzet ezt indokolttá teszi.

A Budapesti Corvinus Egyetem közleményében úgy reagált, hogy szigorít intézkedésein, és 2021. november 8-a hétfőtől ismét kötelező lesz a maszkviselés a Corvinus oktatási épületeinek teljes területén (közösségi terek, közlekedők és tantermek), valamint a kollégiumok közösségi területein és közlekedőiben. Hozzátették: az intézmény 2021 szeptemberében egy reprezentatív, anonim COVID-átoltottsági felmérést készített annak érdekében, hogy feltérképezze hallgatói, oktatói, illetve a munkatársak védettségét. Az eredmények alapján elmondható, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen az átoltottság mértéke 90% feletti, ami lényegesen az országos átlag felett van, mind a legalább egyszeri oltottak, mind a teljes átoltottsággal rendelkezők esetében. Az egyetem jelenleg nem tervezi kötelezővé tenni dolgozói számára a védőoltást.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is kötelező a maszkviselés, azonban az egyetem válaszlevelében arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a koronavírus-járvány elleni védőoltás kötelezővé tételét ők sem tervezik.

További egyetemek válasza esetén a cikket frissítjük.

Frissítés:

A vidéki egyetemek közül eddig a Szegedi Tudományegyetemb az egyetlen, amelyik jelezte, a kormányrendeletnek eleget téve, ők is kötelezővé tették az intézmény dolgozói számára a koronavírus elleni védőoltást. Az oltást a határozat megjelentét követő 45 napon belül az egyetem összes foglalkoztatottja köteles felvenni. Aki ezt nem teszi meg, azt a munkáltató, azaz az egyetem egy év fizetés nélküli szabadságra küldi. Ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadság leteltével sem veszi fel az oltást, a munkáltató azonnali hatállyal megszüntetheti annak jogviszonyát. 

Gödri Rita

Kép forrása: pixabay.com

Megosztás