felsőoktatás

Nemzeti Sportos szelfivel kellett igazolniuk magukat a külföldi hallgatóknak az ELTE Informatikai Karán

A koronavírus-járvány teljesen felborította az egyetemek működését. Amellett, hogy az intézményeknek meg kellett küzdeniük az online oktatásra való átállással, az adminisztrációt is meg kellett szervezniük . Az ELTE Informatikai Karának Számítástechnika szakán (Computer Science) Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjjal hazánkban tanuló külföldi diákok jelezték az Átlátszó Oktatásnak, hogy az egyetem ebben a félévben egy Nemzeti Sportos szelfi beküldésével kérte tőlük a magyarországi tartózkodásuk igazolását. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Töltsenek fel egy fotót magukról, amelyen az aznapi Nemzeti Sportot, a magyar napilapot tartják a jelenlegi lakóhelyükhöz tartozó utcatábla előtt” – hangzik a kar tájékoztatója. „A járvány miatt személyes megjelenés helyett ennek az űrlapnak a kitöltésével, és egy januári és februári kép feltöltésével kell igazolniuk magyarországi tartózkodásukat, betartva a lentebb felsorolt követelményeket. Ez azt jelenti, hogy akár új, akár felsőbb évfolyamos diákról van szó, a Neptunon keresztül is aktiválni kell a félévet, és ezt az űrlapot is ki kell tölteniük. […] Amennyiben nem küldik vissza az űrlapot releváns adatokkal, nem fogják megkapni a havi ösztöndíjukat és tartózkodási engedélyüket 2021 januárjára és februárjára.”

Az ELTE erre a célra kialakított internetes felülete

Az Átlátszó Oktatás megkereste az egyetemet, hogy pontosan milyen indokkal kérik a diákoktól az ilyen módon történő adminisztrációt. 

A külföldi tanulók itt tartózkodása „azzal indokolható, hogy a Tempus Közalapítvány a Stipendium Hungaricumról szóló 285/2013-as kormányrendeletben kapott felhatalmazás alapján kezeli a programot, ennek keretében pedig a külföldi hallgatók számára az ösztöndíj és lakhatási támogatás folyósításának feltételeként előírja, hogy a hallgató a képzés idején köteles életvitelszerűen Magyarországon tartózkodni” – írja az egyetem.

Az ELTE-n belül az Informatikai Karon tanul jelenleg a legtöbb SH ösztöndíjas hallgató. A csaknem négyszáz fiatal adminisztrációja egy ügyintézőre jutó több száz hallgató személyes jelenlétével járna. Ezt a kar vezetése mind a munkatársak, mind a hallgatók szempontjából kockázatosnak ítéli, összhangban az egyetemvezetés által kibocsátott tájékoztatóval.

Az egyetem a lapválasztást „teljesen esetlegesként nevezi meg, szerintük a külföldi hallgatók adminisztratív támogatásának napi gyakorlata és tapasztalata szerint volt arra szükség, hogy konkrét kiadványt nevezzenek meg.

A Nemzeti Sport Magyarország egyetlen és legnagyobb sportnapilapja, 2018 óta a KESMA kiadványa, Orbán Viktor kedvenc újságja. 2014-ben a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó így nyilatkozott: Ha reggel nem akar felkelni, mondd azt, hogy van friss Nemzeti Sport, egyből kinyitja a szemét. Elsőnek kell olvasnia, volt rá példa, hogy kivasaltam, hogy ropogós legyen”.

Arról is érdeklődtünk az egyetemnél, hogy milyen adatvédelmi irányelvek vonatkoznak a Google Formra, amelyen az adatok feltöltésre kerülnek. A hallgató fotójának mint adatnak a kezelésére a törvényi felhatalmazást a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 3. melléklet I/B. fejezet 2. pontja adja meg. A hallgatók elfogadták az általános adatkezelési tájékoztatót, mely az általunk kezelt személyes adatok teljes körét lefedi. A fotókat harmadik félnek nem továbbítjuk, azokat kizárólag a hallgatók tanulmányi ügyintézője kezeli. A hallgató regisztrálása után a fotókat töröljük” – írta az egyetem. 

Az adminisztrációnak ezen módja csak az Informatikai Kar Számítástechnika szakán jelent meg. Az Átlátszó Oktatás megkeresett más olyan ELTE-s diákokat is, akik jelenleg külföldi hallgatóként a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal tanulnak az egyetemen. Többen jelezték, hogy valamilyen formában nekik is meg kellett erősíteniük a magyarországi tartózkodásukat, de egyiküknek sem kellett hozzá újsággal fotózkodnia. Volt, akinek több űrlapot kellett kitölteni a félév során, másoknak pedig személyesen kellett bemennie az egyetemre. 

Az érintett szakon tanuló diákok arról számoltak be lapunknak, hogy a képpel történő adminisztráció csak január és február hónapokra vonatkozott: „ Nincs már rá szükség a továbbiakban, mert tudjuk, hogy hány diák maradt Magyarországon a tavaszi félévre”.

Pusztai Anna

A címlapfotó a cikkhez készült illusztrációként (forrás: Átlátszó Oktatás)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás