felsőoktatás

Nem kíván nyilatkozni a Pázmány jogi lépésekről Daróczi Csilla áldoktor ügyében

A Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ volt vezetőjéről, Daróczi Csilláról kiderült, hogy több magas pozíciót is hamisított doktorival szerzett meg. Előző, a témában megjelent cikkünk után, további kérdésekkel fordultunk korábbi munkaadójához, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A Partizán tényfeltáró riportjából kiderült, hogy Daróczi Csilla hamisított doktorival töltött be magas rangú tisztségeket. A Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója volt.

Daróczi Csilla a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen adjunktus és szociálpedagógiai szakvezető volt a botrány kirobbanása előtt. Még azelőtt beszámoltunk róla, hogy a Pázmányon felmondott, mielőtt az egyetem megválaszolta volna az ezzel kapcsolatos kérdéseinket.

Felmondott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kamudiplomás oktatója

Február elején a Partizán videóriportot közölt, melyben Daróczi Csillát a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ volt vezetőjét, többek között azzal vádolták meg, hogy több magas pozíciót is hamisított doktorival szerzett meg. Azóta búcsúzott önkormányzati bérlakásától, a családsegítő központban betöltött vezető pozíciójától és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek sem oktatója többé.

A válaszból megtudtuk, hogy a Debreceni Egyetemtől a felvetett vádak megerősítését kérte az egyetem, majd február 21-én felmondott Daróczi Csilla. Az egyetem válaszában arról tájékoztatott, hogy a felmondás miatt nem vizsgálják tovább Daróczi Csilla ügyét.

„Az esetleges jogi lépések megtételét – az ügy összes körülményére tekintettel – nem zárjuk ki, de ennek részleteiről nem kívánunk nyilatkozni” – olvasható az egyetem válaszában. Arra a kérdésünkre, hogy Daróczi Csilla intézményük oktatójaként doktori fokozatát figyelembe vevő fizetést kapott-e, az alábbi választ közölték:

„Daróczi Csilla 2012. 09. 06. napjától főiskolai docensi, majd 2013. 08. 01. napjától adjunktusi munkakörben került foglalkoztatásra intézményünkben a 2020. 02. 21. napján közölt felmondásáig. Mindkét munkakör betöltése doktori fokozathoz kötött.”

Ahogy az egyetem közléséből kiderül, mindkét munkakör betöltése – amiben Daróczi Csillát foglalkoztatta az egyetem – doktori fokozathoz kötött, így kár érhette a többi pozícióra pályázót, az egyetemet és a hallgatókat is. Kérdeztük a Pázmány Rektori Hivatalát, hogy tervezik-e kárpótolni Daróczi Csilla tanítványait, akik ezáltal az egyetem elvárásainak nem megfelelő szaktudású oktatótól tanultak. Erről az egyetem azt közölte, hogy „A Daróczi Csilla által oktatott hallgatókat ennek megfelelően nem érte kár”.

Kijelentését azzal indokolja az egyetem, hogy a munkakörbe tartozó oktatási feladatok elvégzése nincsen doktori fokozathoz kötve. Az egyetemet ért kárról az alábbiakat közölték:

„Az Egyetemet ért kár anyagilag nehezen kifejezhető, mivel Daróczi Csilla a munkaszerződésben vállalt kötelezettségeinek eleget tett. Amennyiben az oktatási tevékenységet tanársegédi munkakörben látta volna el, úgy a munkabére valószínűsíthetően alacsonyabb lett volna, de – önmagában – nem jogellenes ennél magasabb munkabért sem meghatározni. “

Fontos pozitívum, hogy az egyetem közlése szerint Daróczi Csilla oktatási tevékenységére, vagy az általa oktatott tantárgyak szakmai ismeretének hiányára nem volt panasz. 

Tavaly a Város Mindenkié csoport hívta fel a figyelmet arra, hogy a Daróczi Csilla által vezetett Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ egy 79 éves férfi hajléktalanná válásában játszott szerepet az önkormányzattal együtt. Miután a Város Mindenkié csoport tüntetést szervezett a kilakoltatott Károly bácsiért, kiderült, hogy Daróczi az önkormányzattól bérlakást is kapott, és csak a botrány kirobbanása után kezdeményezte lakásbérleti szerződésének felbontását. 

Budafok-Tétény önkormányzata közlése szerint a bérlakást „közérdekű feladatok megvalósítása érdekében történő bérbeadás” jogcímen bérelte Daróczi egészen március 15-ig.

Szerző: Uzonyi Ádám

Kép forrása: Wikimedia

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás