Hírek

Köpésért térfigyelő kamera egy erdélyi iskolában

A transindex.hu információi szerint a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium XI. H. osztályában feltehetően az egyik tanuló leköpte az osztályfőnöki széket, amiért cserébe kollektív bűnösség járt, így napi 8 órában figyeli egy kamera az osztály minden pillanatát, amelynek a másik oldalán a portás van. A diákok egy videóval parodizálták ki a vezetőség döntését.

Az iskola döntéséről a szülők nem tudtak, a Fegyelmi Bizottság döntését követően rögtön végrehajtották azt és felszerelték a kamerát. A diákok igazságtalannak és aránytalannak tartják a büntetést, ráadásul arról sem tájékoztatták őket, hogy átmeneti vagy állandó jelleggel lesznek megfigyelve. Állítólag a felszerelt kamera megszüntetésének egyetlen feltétele, ha valamelyikük magára vállalja a tanári szék leköpését.

Az egyik tanuló a következőképpen nyilatkozott az osztályban uralkodó hangulatról.„Mindenki ki van akadva tőle. Olyan érzés, mintha akaratunk ellenére belecsöppentünk volna egy valóságshowba, ezt a többiek is át tudják érezni.” Ennek az elégedetlenségnek és csalódottságnak egy paródiavideóval adtak hangot, amelyet egy farsangi rendezvényen nyilvánosan le is vetítettek. A videó A ValóVilág és Csipkerózsika címet kapta, amely a megfigyelt osztálytermet a valóságshow mintjára, mint egy „luxusbörtönt” mutat be, ahová a beszavazást követően lehet bekerülni a többi megfigyelt villalakó közé. A videót a cikk írásakor már több mint kétezren nézték meg.

Az iskola igazgatónője szerint a kihelyezett kamera a diákok biztonságát szolgálja, így mindképp szükséges, mert „úgy érezzük, hogy van valaki az osztályon belül, aki veszélyt jelent erre a biztonságra.”

Lehotai Orsolya írása – ÁO Gyakornoki Program

Megosztás