vidéki lapszemle

Milliárdos pert vesztett a miskolci kórház; az aszály miatt lassan kiszárad a Tisza

Nyugat.hu: Váratlanul leváltották az egyetlen állami kézben maradt szentgotthárdi általános iskola igazgatóját

„Pintér Sándor belügyminiszter indoklás nélkül visszavonta Schleipfnerné Gáspár Andrea intézményvezetői megbízását” – adták hírül az iskola pedagógusai és dolgozói a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola Facebook-oldalán. Azt is írják, hogy a tantestület ezt mind szakmai, mind emberi szempontból elfogadhatatlannak tartja, ezért azt kérik, hogy gyerekek és az iskola érdekében fogjanak össze a rendkívüli helyzet megoldásáért. Az igazgató nem akart nyilatkozni a Nyugat.hu-nak.

Borsod24.hu: Egymilliárdos pert veszített a miskolci kórház, most a betegellátásra szánt pénzből kellene fizetnie

Közel egymilliárd forintot és annak hat évnyi kamatait kell kifizetnie kártérítésként a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei kórháznak, miután jogerősen elvesztette azt azt csatát, amelyben a sugárterápiát üzemeltető céget próbálta kiszorítani az intézményből. A  Borsod24.hu információi szerint a kórház a végrehajtás felfüggesztését kérte a Kúriától arra hivatkozva, hogy zavart okozna a betegellátásban, ha ezt az összeget a végrehajtó leemelné a számlájáról.

Szol24.hu: A helyzet romlik: egyre durvábban és láthatóbban szárad a Tisza

A masszív aszály Magyarország második legnagyobb folyóját sem kímélte. A Szol24.hu az MTI képriportjára hivatkozva írja, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Vezsenynél a meder jelentős része kiszáradt. Sajnos a Tisza vízgyűjtő területein igen régóta nem esik megfelelő mennyiségű csapadék, így a folyó látványos száradásnak indult – írja a lap.

Szegeder.hu: Zöldül a Vértó, de egyelőre nem kell aggódni

Szeged egyik legismertebb, horgászásra is alkalmas víztározója elkezdett zöldülni. A Szegedi Vízmű Zrt.-nél a Szegeder kérdésére elmondták, hogy mivel a Vértó elsődleges funkciója a csapadékvíz gyűjtése, tározása, ezért a vízszint és a víz minősége az időjárás függvényében változhat. Mivel az utóbbi hónapokban nagyon kevés volt a csapadék, ezért nem volt a Vértó vizének természetes csapadékvíz utánpótlása, és a vizet más módon nem pótolták. Szerencsére a tóban jelenleg nincs is sok hal, a közelmúltbeli zsilipjavítás után ugyanis egyelőre nem telepítették őket vissza.

Debreciner.hu: „Olyan falvakban is az utcára vonulnak, ahol a második világháború óta nem” – Szerbia forrong a lítiumbányászat miatt

Augusztus 10-én több tízezer ember tüntetett Belgrádban a szerbiai Jadar-völgybe tervezett lítiumbánya megnyitása ellen – hívta fel a figyelmet a Debreciner. A tiltakozók úgy látják, a bánya visszafordíthatatlan környezeti károkat okozna. Az akkumulátorgyártáshoz használt lítiumot az Európai Unióba exportálnák. Aleksandar Vučić szerb elnök tagadja a jadari lítiumbánya káros hatásait, a tiltakozókat pedig azzal vádolja, hogy külföldről pénzelik őket.

Nyitókép: A Tisza alacsony vízállása Vezsenynél 2024. augusztus 22-én Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2