Heti lapszemle

Jön a Nemzeti Anyatejbank Pintér Sándorral, területrendezéssel kezdődik a mini-Dubaj

24.hu: Nemzeti Anyatejbankot akar a kormány

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Pintér Sándor belügyminiszternek október végéig részletes jogi, finanszírozási javaslatot kell készítenie – a családokért is felelős kulturális miniszter bevonásával – az anyatejgyűjtő állomásokról. A Varga Mihály pénzügyminiszterrel történő előzetes egyeztetés alapján – 2025. március 31-ig kell kidolgozniuk az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének koncepcióját, felülvizsgálniuk az infrastruktúra kiépítésének, megújításának lehetőségét. 2025. december 31-ig kell intézkedniük a szoptatás népszerűsítéséről, a donor anyatej leadásának ösztönzéséről.

Hvg.hu: Máris kezdi a MÁV a mini-Dubaj területrendezését, első körben 14 milliárdot szánnak rá, de a vége 3-400 milliárd is lehet

Rákosrendezőn, a mini-Dubajnak becézett ingatlanberuházás számára kiszemelt területen épületek, vágányok bontásával, fakivágással, 190 ezer köbméter illegálisan lerakott hulladék elszállításával kezdődik a beruházás előkészítése. Első körben erre 14 milliárdért írt ki tendert a MÁV, de a helyszín kipucolásáig és a fejlesztőknek átadásig a számla többszáz milliárdra nőhet.

444: NER-közeli plakátcégek szerződéseit is lefoglalta az ügyészség az óbudai korrupció vizsgálatakor

Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét június 18-án vették őrizetbe. Két körben ment ki eddig a Központi Nyomozó Főügyészség a 2019 óta ellenzéki vezetésű óbudai önkormányzathoz, hogy iratokat foglaljon le egy korrupciógyanús nyomozás miatt. Összesen 10 embert gyanúsítanak korrupcióval, köztük Czeglédyt. A megalapozott gyanú szerint egy férfi, aki két reklámcégnek az ügyvezetője, lefizette Czeglédyt, hogy „reklámberendezésekre” engedélyeket kapjanak. Az ügyészség nem, az önkormányzat viszont felfedte azoknak a cégeknek a nevét, amelyek papírjait lefoglalták. Köztük van a NER-hez köthető Mahir és egy társcége, melyek „reklámberendezésekkel” foglalkoznak, és közös ügyvezetőjük van.

G7: Milliárdokért bérel irodát Schmidt Máriától a MÁV

Az állami vállalat az Üllői úti Telekom-irodaházban 3 évig fog irodákat bérelni a Veres Tibor érdekeltségébe tartozó TSZ Development Kft.-től, míg a XIII. kerületben található Kassák-Dévai irodaház bérléséről bő két és fél éves időtávra állapodott meg a Schmidt Máriához és Ungár Péterhez köthető BIF-csoport egy leánycégével. Az adatok alapján a Telekom-székházban 2027 májusáig 2,1 milliárdért, míg a XIII. kerületi irodaházban 2026 végéig 3,4 milliárdért bérelnek majd irodákat. Ez drágább, mint a korábbi székházuk bérlése, pedig azt mondták, hogy onnan takarékossági okokból költöznek el.

Magyar Hang: Több mint tíz százalékkal csökkent a születések száma

Májusban 6284 gyermek született, és 9501 ember halt meg. 2023 májusához viszonyítva a születések száma 11, a halálozásoké 6,2 százalékkal csökkent, míg a házasságkötéseké 1,2 százalékkal nőtt az előzetes adatok szerint – közölte a KSH. Ez a valaha volt negyedik legalacsonyabb havi születésszám, és a három kisebb adat közül kettő februári volt, amikor hárommal vagy kettővel kevesebb nap van. 31 napos hónapban ennyire kevés gyerek még soha nem született, lakosságarányosan pedig az ezer főre jutó 7,7 születés soha nem látott mélypontot jelent.

Címlapkép: Pintér Sándor belügyminiszter köszöntőt mond az első magyar-bajor testvértelepülési konferencián az esztergomi Szent Adalbert Központban 2024. május 10-én. (fotó: MTI/Lakatos Péter)

Megosztás