vidéki lapszemle

Tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok, üres lakások, évek óta húzódó nyomozás

Debreciner.hu: Évek óta nyomoz a rendőrség, már nyolc gyanúsítottat hallgattak ki egy hajdúnánási közbeszerzés miatt

Polt Péter legfőbb ügyész 2021 decemberében közölte, hogy Hajdúnánás önkormányzatát érintően közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Akkor hat gyanúsítottat hallgattak ki versenyt korlátozó megállapodás megalapozott gyanúja miatt – emlékeztetett a Debreciner. Hadházy Ákos parlamenti képviselő kérdésére válaszolva most kiderült, hogy további 2 embert hallgattak ki azóta (két év alatt), de ennél többet a folyamatban levő eljárásról nem árultak el.

Kecsup.hu: Továbbra is betöltetlenek a nyáron meghirdetett kecskeméti háziorvosi praxisok

Szeptember 15-ig négy felnőtt háziorvosi körzetbe is várták a pályázatokat a megyeszékhelyen – írja a Kecsup.hu. Úgy tűnik azonban, hogy nem volt jelentkező, így októberben is helyettesítésekkel oldják meg az ellátást. Kecskemét ezzel már három praxissal van fent a tartósan (legalább hat hónapja) betöltetlen háziorvosi körzetek listáján – országosan ez most 669 sort számlál.

Kapost.hu: Taszár: Egyre több jel utal arra, hogy egy újabb napelemparkkal örvendeztetnek meg bennünket ázsiai „barátaink”

Az Mfor.hu kikérte a MNV által lebonyolított licit dokumentumait, amelyből a lap szerint kiderült, hogy a Billion Up Kft. vásárolta meg 3,6 milliár forintért a – 4,1 milliárd forintért kármentesített – taszári repteret, és a kötelező 200 ezer eurós fejlesztés referenciájának egy borsodnádasdi, 30 MW-os naperőmű-beruházást adott meg. A Kapost.hu szerint viszont, bár ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozik, valójában egy másik cég, a Most Treasure Kft. beruházása a borsodnádasdi naperőmű, amely egyelőre csak papíron létezik. Vagyis a Billion Up nem tud felmutatni valódi referenciát, és továbbra sem árulja el, mit tervez a taszári reptér helyén.

Szegeder.hu: Ezt tudjuk a szabadkai vasútról most, másfél héttel az indulás előtt

Október 24-én, több mint 7 év szünet után újraindul a személyszállítás a Szeged–Szabadka vasútvonalon. A szerb oldal teljesen kész, a magyaron még tartanak a munkálatok. Az utoljára 2015-ben használt vonal felújítását 2021-ben kezdték, azóta több állomást is felújítottak, de újak is épültek. A vonatok egyelőre a biztosítóberendezések hiánya miatt csak maximum 60 km/óra sebességgel haladhatnak, és egyelőre a menetrendet valamint a jegyárakat sem tudni – olvasható a Szegeder cikkében.

Nyugat.hu: Vas megyében minden tizedik lakás üresen áll

Vas megyében 114 296 lakás (ideértve a családi házakat is) található, és ebből 13 311 üresen áll – derül ki a KSH 2022-es népszámlálási adataiból. Az okok változatosak, de javíthatna a helyzeten, ha az állam a befektetési célú lakásépítés és tulajdonlás helyett az ingatlanok lakhatási hasznosítását ösztönözné – írja a G7 elemzésére hivatkozva a Nyugat.hu.

Nyitókép: A felújított egészségház Nagymaroson 2022. március 23-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Megosztás