Heti lapszemle

A Kúria szerint Tiborcz István nem közszereplő, letöltendő börtön uniós pénz ellopásáért

444: A Kúria szerint Tiborcz István nem közszereplő

2016 decemberében a HírTV Célpont című műsorának riportere megszólította egy cég irodája előtt Tiborcz Istvánt, akit a turai kastély megvásárlásáról és más ingatlanügyekről kérdezett. Kevés sikerrel, mert a miniszterelnök veje flegma mosollyal mondta a riporternek, hogy majd felhívja, ha interjút akar neki adni. A 444 akkor cikket írt erről, Tiborcz pedig beperelte a lapot, mert az közzétette a Célpont videójának egy részletét. A Kúria mostani döntése szerint pedig Tiborcz István nem közszereplő, a riporter az utcán magánemberként szólította meg, és az operatőr által kissé távolabbról készített videó „súlyosan visszaélésszerűen készült”, mert Tiborcz nem járult hozzá.

Index: Letöltendő börtönt kapott valaki uniós pénzek elcsalása miatt

Nem, nem Tiborcz István az Elios-ügy miatt. Az elsőfokú ítélet abban az ügyben született, amire az Átlátszó cikksorozata nyomán figyelt fel az OLAF. A története lényege annyi, hogy egy cég 2009-ben bő 200 millió forint európai uniós támogatásra pályázott orvosi diagnosztikai eszközök beszerzésére, majd azokat túlárazva számolták el, a különbözetet pedig zsebre tették. Ezzel az EU-t 182 millió, a magyar költségvetést pedig 32 millió forinttal károsították meg. A Fővárosi Törvényszék az egyik vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, a másikat felfüggesztettre ítélte.

Pesti Srácok: Megszüntették a nyomozást a 4-es metró ügyében

Méghozzá bűncselekmény hiányában. Ez elég meglepő fordulat annak fényében, hogy 2017-ben maga a Miniszterelnökség tett feljelentést az ügyben az OLAF-jelentésre hivatkozva, ami szerint 166,9 milliárd forint kár érhette az adófizetőket. A kormány nyilvánosságra is hozta a jelentést, amely leírja, hogy az EU csalás elleni hivatala szerint felmerült a hűtlen kezelés, a csalás, a vesztegetés, sikkasztás, és még néhány csúnya dolog gyanúja. A kormány 2 évig „Magyarország legnagyobb korrupciós ügyeként” és Demszky Gábor ex-főpolgármester valamint az MSZP-SZDSZ legnagyobb bűneként beszélt a 4-es metró botrányos történetéről, most viszont a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában megszüntette a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást.

24.hu: Rákay Philip is olcsón lakik a Várban

Bayer Zsolt és más kormányközeli prominensek után most a Fidesz-rajongók számlálásában verhetetlen egykori tévésről derült ki, hogy feleségével egy 60 négyzetméteres ingatlan örökbérleti jogát szerezte meg, és ezért mindössze havi 39 ezer forintot fizetnek a Budavári Önkormányzatnak. Rákay a lap érdeklődésére csinovnyikhoz hasonlította az újságírót, a lakásügyről pedig azt közölte, hogy egy értékes, felújított pesti öröklakást adtak a bérleti jogért cserébe, és rengeteget költenek a Várban lévő műemlék ingatlanra.

Magyar Narancs: A kormány inkább lemond a norvégok pénzéről, ha nem szólhat bele a civilek ügyeibe

A 15 kedvezményezett ország közül már csak Magyarország nem kötött együttműködési megállapodást a Norvég Alappal, amitől hazánk 69 milliárd forint fejlesztési pénzt kaphatna. A norvégok szerint azért nem született még megállapodás, mert az összeg maximum 10 százalékát civil szervezeteknek tartják fent, és a donor országok nyílt pályázaton választják ki, hogy ezt a keretet ki kezelje a célországban. A donorok szerint a pénzkezelőnek függetlennek kell lennie a helyi hatalomtól, a pártoktól és egyházaktól is, a magyar kormány azonban szeretne beleszólni abba, hogy ki kezelje a civilek pénzét.

Címlapkép: Tiborcz István és Orbán Viktor (fotó: Orbán Viktor/Facebook)

Megosztás