Heti lapszemle

Fidelitasosok osztják az Új Nemzedék Központ pénzét, belháború a propagandatévéért – Heti lapszemle

Index: fidelitasos pénzosztó az Új Nemzedék Központ

Saját maga által alapított céggel szerződött le az Új Nemzedék Központ (ÚNK) ifjúsági igazgatóhelyettese egy fesztivál megszervezésének részeként. Nem ez az egyetlen furcsaság az állami pénzből működő, a fiatalok önkéntes munkájára építő, sokak szerint alapvetően jó cél érdekében létrehozott szervezet körül. Amely a 2011-es kezdettől ezer szállal kötődik a Fidelitashoz, ahonnan egyre több káder érkezik nagyvonalú fizetéssel az ÚNK-hoz, és amelynek az OLAF vizsgálódásai eredményeként 75 millió forintot kell visszafizetnie egy EU-s pénzekre alapult közbeszerzési eljárás miatt. A helyzetet ismerők szerint az események a választások után újabb lendületet kaptak, miután a pályafutása alatt többször Lázár János közelében dolgozó Nobilis Márton – a milliárdos Nobilis Kristóf fia – helyett Vincze Géza lett az új elnök. Ő 2017 őszén került az ÚNK-hoz, s egyúttal a Fidelitas alelnöke, ahogy helyettese, Jakab Jácint is.

444: NER-es belháború a propagandatévéért

A közmédiától nyár végén távozott Vaszily Miklóst hónapokkal ezelőtt vonta be a kormányzati média átalakítási folyamatába a kormány legfelső köre. Feladata, hogy  konszolidálja az Echo TV pénzügyeit, ahol belsősök szerint „súlyos visszásságokat állapítottak meg a többmilliárdos stúdió-beruházás és a műszakieszköz-beszerzés terén”, beemelje az Echo TV-t és a Hír TV-t az épülő kormányzati médiaholdingba, és feltérképezze a TV2 belügyeit a közelgő tulajdonosváltás előtt. A 444 – hivatalosan cáfolt – tudomása szerint Vaszily személyesen, többször is egyeztetett a miniszterelnökkel a feladatról. Vaszily érkezése nem aratott osztatlan sikert az TV2 igazgatóságában, amit rajta kívül jórészt Habony- és Vajna-közeli figurák alkotnak.

Napi: hiába a szemétkáosz, fideszes célokra van pénze a hulladékcégnek

A Zöld Bicske viszi el a szemetet a Vál-völgyi Felcsútról és a Dunakanyarban fekvő Pilismarótról is. Egészen 2017-ig veszteséges volt a cég, 2014-ben például közel 150 millió forintos veszteséggel zártak, de 2016-ban is 70 millió forintos mínuszt produkáltak 1,2 milliárd forintos árbevétel mellett. Ez nem akadályozta meg azonban a Zöld Bicskét abban, hogy a Bicskei Torna Club (BTC) nevű, a megyei bajnokságban vitézkedő focicsapattal reklámszerződést kössenek 2016-ban, amikor a BTC elnöke Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő volt. Tavaly viszont már 50 millió forintos nyereséget hozott össze a hulladékszállító cég.

Alfahír: bank mögé bújtak az Eliosos komák Szombathelyen

A K&H Bank Zrt. nyerte el Szombathely közvilágítás-korszerűsítési projektjének kivitelezési munkáit – tájékoztat az uniós közbeszerzési értesítő. Az elég szűkszavúan kitöltött hirdetmény szerint a „bank és biztosító” szlogennel hirdető pénzintézetnek a vasi megyeszékhelyen 9521 darab világítótestet kell leszerelni és 9516 darab LED-es világítótestet kell szállítania, felszerelni és üzembe állítani.  A K&H három alvállalkozót is megnevezett. A LED-izzókat az Orbán Viktor vejének simlijei révén nagy vihart kavart projektben emlegetett Tungsram-Schréder fogja szállítani. A megnevezett másik két alvállalkozó pedig igencsak közel áll az Elioshoz.

24: külföldön is tobzódnak Matolcsyék

Eddig több mint 800 millió forint adófizetői pénzt költött el a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank arra a négy külföldi kapcsolattartó irodára, amit Hamburgban, Párizsban, Rómában és New Yorkban nyitott meg. A szakmailag nehezen indokolható, költséges külföldi kirendeltségek sora ezzel nem ér véget, ugyanis a jegybank Argentína fővárosában, Buenos Airesben is hasonló iroda megnyitását tervezi. A képviseletek munkájáról, működéséről és eredményeiről alig lehet tudni valamit. Az euróban és amerikai dollárban megadott költségeket összesítve mai árfolyamon több mint 807 millió forintnál tart a számláló, nem számítva az országonként változó adó kifizetését. Az 2014-ben derült ki, hogy a jegybank külföldi irodákat nyit. Nem csupán az irodák bérlésére, hanem az ott dolgozók lakhatási támogatására is óriási pénzeket fordított az MNB. Az irodák megnyitása óta a 2-4 tagú stáboknak összesen nettó 201 millió forint fizetést és egyéb juttatást fizetett ki a jegybank. A legjobban fizetett munkatársak több mint havi nettó 900 ezer forintot kapnak kézhez, de a legalacsonyabb asszisztensi fizetés is meghaladja a nettó félmillió forintot.



Megosztás