Hírek

Nicsak, ki nézhette meg, hogy pofozzák át a köztéri reklámpiacot?

Ezekről ne maradj le!

Illetéktelen kezekbe került a plakátpiac „simicskátlanításának” terve (HVG)
„Úgy néz ki, hogy a Népszabadság nem jelenik meg többet” (444)
A 3-as metró teljes felújítása is bukhat (Index)

Ha van 3 perced:


Illetéktelen kezekbe került a plakátpiac „simicskátlanításának” terve

A magyar közterületi reklámpiac legnagyobb szereplője, a JCDecaux egyik munkatársa is látta azt az előterjesztés-tervezetet, amely egyebek mellett betiltaná az óriásplakátokat. Persze, ilyesmit is láttunk már az elmúlt hat évben, mégpedig a dohánymutyinál, amelynek során gyakorlatilag a későbbi haszonhúzók írták a törvényt. A nagyszabású átalakítás nagy vesztese a Simicska Lajos érdekeltsége lehet.  (HVG)

„Úgy néz ki, hogy a Népszabadság nem jelenik meg többet”
Még a magát pesszimistának tartó Tamás Ervint, a Népszabadság egykori szerkesztőjét is meglepte, milyen hirtelen intézték el a legnagyobb példányszámú magyar napilapot. Az ELTE eseményén beszéltek a főszerkesztő-helyettes Pető Péterrel. Egyetértettek abban, hogy nem gazdasági oka van a lap beszüntetésének és hogy egy normális országban nem ők, hanem Matolcsy György maradt volna munka nélkül. Közben új megbízott vezérigazgatója lett a Mediaworks-nek, a szerkesztőség tagjai pedig hármasával tekinthetik meg a személyes dolgaikat. (444, 444, HVG)

A 3-as metró teljes felújítása is bukhat
Az első hír szerint még csak a megállók kitupírozása maradt volna el, kedd délutánra azonban már a 3-as metró teljes felújításának meghiúsulásáról lehet olvasni. Az ok az előzetes költségbecslés, ami a projektre szánt 137,5 milliárd helyett már 160–180 milliárd forintnál tart. Az állam ennyit biztos nem fog fizetni a fővárosnak. A teljes felújítás és az eredeti átadási időpont is elúszni látszik. (MNO, Index)

Már Budapestnél kínhalált szenvedtek a halálkamion áldozatai
Végéhez közeledik a tavaly augusztusi tragédia nyomozása. A 71 menekült, köztük nők és gyerekek halálát a zárt tér és zsúfoltság, vagyis a csempészek kapzsisága okozta. A felelős egy Magyarországon élő afgán férfi vezetésével működő csempész bűndanda, amely milliárdos bevételre tett szert a menekültválságból.  A pénznek a Közel-Keleten nyoma veszett. (HVG, 444)

Ha van még két perced:

Újabb szereplő az offshore kötvénybizniszben. Féláron juthatnak magyar (azaz európai uniós) letelepedési kötvényhez a vietnámiak. (MNO)

12 ezres órabérért akar nekünk adatot kiadni az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. (Átlátszó Oktatás)

Orbán elégedetlen a legutóbbi olimpiai szerepléssel, ezért visszavette a pénzosztás jogát a MOB-tól, amit Borkai Zsolt, a testület vezetője zokszó nélkül el is fogadott. (HVG, 444)

Újabb fejlemény a „Kút” című film cenzúrázásának ügyében: 130-nál is több filmes tiltakozik Kálomista Gábor kirúgásai miatt. (444)

Két tucat magánszemély nevére milliós nagyságrendben adott ki feltöltőkártyákat a három magyar mobilszolgáltató. (Magyar Idők via HVG)

Eddig is titkolni igyekeztek a tao-pénzek útját – a mostani törvénymódosítás a kormányzat reakciója egy számukra kedvezőtlen bírósági ítéletre. (Vastagbőr)

Elkezdődött a Fortress-ügy tárgyalása: annak idején magyarok ezrei dőltek be a 40 százalékos hozamot ígérő csalónak. (HVG)

Simicska-médiabirodalom: ez a mese is hogy megváltozott! Teret adnának a népszabis gárda munkájának, a HírTV a jóllakott fideszes elit szégyenteljes hallgatásán lamentál, ugyanott a 444 szerkesztője mesélhet a cenzúráról. (MNO, 444, HVG)

Sose fogjuk megtudni, mennyibe került a TEK Orbán Viktor jelenlétében és sajtónyilvánosan megtartott gyakorlata. (HVG)

Unortodox tanszabadság: nem kell nyelvvizsga a diplomához, ha anyád a dékán jobbkeze. (Index)

Matolcsy György lakásügye és a jegybank etikai szabályzata: alapvető követelmény az elfogulatlan munkavégzés – az Európai Központi Bank szerint is. (Index)

A már megszűnt Cink.hu ötletét nyúlták le a szocialisták a Pasa-parki akciójukhoz. (444)

Kevesebb pénzt kapnak kézhez a fiatal magyar orvosok a kormány béremelése után. A rejtély kulcsa az EMMI másfél évvel ezelőtt indított ösztöndíjprogramjának megszüntetése. (HVG)

Tovább robog a bürokráciacsökkentés: a zalai járműipari tesztpálya is miniszteri biztost kapott. (444)

Kövér László beájulna: Hongkong fiatal képviselői széttrollkodták a parlamenti esküt, így tiltakoztak a lopakodó kínai elnyomás ellen. (Index)

Milliárdos tech-cégvezetők és befektetési bankárok pénzelik a javaslatot, amely eltüntetné a hajléktalanokat San Francisco utcáiról. (Guardian)

Országot az internetes infrastruktúra szerkezetéről – elemzés a világháló cenzúrázásnak gyakorlati módszereiről. (Quartz)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás