Hírek

Tudta? A nemzeti nagytőkésnek jobb a szaga

Ezekről ne maradj le!

Kétéves az EU-támogatással összebénázott négyes metró (Átlátszó)
A tőkések szagáról értekezett Lengyelországban Orbán (444)
Így ment el ellenőrizetlenül 783 milliárd forintnyi közpénz (444)

Ha van 3 perced:

Kétéves az EU-támogatással összebénázott négyes metró
Tíz év alatt rengeteg botránnyal épült a négyes metró. Végül több mint 450 milliárd forintba került, ebből nagyjából 80 milliárdot az Európai Unió állt, mégse sikerült a feléjük beígért utasszámot hozni, így az ára 40 év alatt sem fog megtérülni, és lehet, hogy vissza kell majd fizetni az uniós pénz egy részét. Hűtlen kezelés és vesztegetés gyanúja miatt is nyomoznak a beruházás ügyében. (Átlátszó)

A tőkések szagáról értekezett Lengyelországban Orbán
„A nemzetközi tőke képviselői azzal érvelnek, hogy a pénznek nincs szaga. A pénznek nincs, de a birtoklóinak igen” – nyugtatott meg mindenkit a magyar miniszterelnök, aki szerint vannak fontos szektorok, amelyekben az általa nemzeti tőkéseknek nevezett oligarcháknak kell rendelkezniük a tulajdon fele felett, legalább. Úgy látta, hogy a médiában, a bankoknál és az energiaszektorban elérték a célt, már csak a kiskereskedelmi hálózatoknál kénytelenek „új ötleteken dolgozni”. (444)

Kommunista módszerrel próbálhattak beszervezni egy újságírót
Magánéleti részletekkel keresték meg az Alkotmányvédelmi Hivatal emberei, állítja egy újságíró. Természetesen nem ők szedték össze az információkat, sőt, épp segíteni akartak, ha aláír egy rendszeres titkos együttműködésről szóló papírt. A belügy nem cáfolt egyértelműen, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke válaszokat vár, Kósa Lajos viccet próbált csinálni az egészből. (444, 444, 444)

Plusz 800 milliót tapsol el kampányra a kormány
Hiába van még majdnem egy hónap a menekültellenes népszavazásig, a Miniszterelnöki Kabinet a nagy lelkesedésben elköltötte mind a 3,1 milliárd forintnyi erre szánt pénzt. Aggodalomra semmi ok, Rogán Antal minisztériuma újabb szerződést kötött a miniszter szomszédja, Csetényi Csaba cégeiből álló konzorciummal, így újabb 800 millió forintnyi közpénzt csaptak az eddigi keret mellé. (NOL)

Így ment el ellenőrizetlenül 783 milliárd forintnyi közpénz
Hat év alatt összesen 783 milliárd forintot költött el a kormány a központi költségvetési tartalékon keresztül. Ilyenkor elég egy kormányrendelet, amibe még csak azt se kell beleírni, mire vagy miért költenek. A pénz több mint harmada a kormány működésére ment el az év közbeni rendkívüli, előre nem látható kiadásokra felhalmozott keretből, többek között ebből toldozgatták anyagilag a Kliket. (444)

Ha van még két perced:

Megérkeztek a kormány migrációellenes füzetei, a kampány még a világ másik felén is utolér mindenkit. (Vastagbőr, Átlátszó)

Ott nyer nagyokat a bevándorlásellenes német AfD, ahol alig van migráns. (PC blog)

Különösen a közpénzügyeknél fontos a hiteles és hozzáértő tájékoztatás – ezért indítanak ilyen szakot Lentner Csaba felügyeletével, aki az MNB-alapítványok kuratóriumi tagja. (444)

Orbán-közeli üzletemberek szedtek ki óriási pénzeket az EU-startupok beindítására szánt támogatásaiból. (444)

Orbán barátjának cége bonthatja az MTESZ-székházat, a Kossuth téren összesen 700 millió forintból bonthat a Market Zrt. (HVG)

Újraosztják a vadászterületeket a földprivatizáció után az új tulajdonosok, akiknek egy jó része köthető a Fideszhez. (HVG)

A Heti Válasz megnyerte az elsőt azokból a perekből, amit Habony Árpád és egy, a letelepedési kötvényeknél közremükődő grúz-izraeli üzletemberről írt cikkük miatt akasztottak a nyakukba. (Heti Válasz)

Több mint 2240 milliárd forintnyi pénzt szedett ki illegálisan az ukrán költségvetésből Viktor Janukovics volt elnök. (NOL)

Az uniós ombudsman vizsgálja, rendben van-e, hogy az Európai Bizottság volt vezetője, Juan Manuel Barroso a Goldman Sachs pénzügyi céghez ment tanácsadónak. (EUobserver)

Lefoglalták egy újságírótól a felvételt egy interjú után Törökországban, miután a júliusi puccs utáni tisztogatásokról kérdezett. (EurActiv)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás