Hírek

Tanulj közpénzügyi szakújságírást egy Matolcsy-katonától

Ezekről ne maradj le!

Kerítés, börtön, hadsereg, rendőrség vár ránk (Nol)
Szijjártó és a magozott meggykonzerv (444)
Többszöri átadás és megduplázódó költségek a Várkert Bazárnál (Átlátszó)

Ha van három perced:

Többszöri átadás és megduplázódó költségek a Várkert Bazárnál
Többszöri átadásáról híresült el a mintegy hét milliárd forintnyi európai uniós támogatás felhasználásával is újjá varázsolt Várkert Bazár. Az pedig külön nevetség tárgyává tette a Világörökség részeként számon tartott műemlék felújítását, hogy a ráfordított hatalmas költségek ellenére még 2016 tavaszán sem volt tökéletes állapoban. A beruházást körbelengi a korrupció gyanúja. (Átlátszó)

Kerítés, börtön, hadsereg, rendőrség vár ránk
Erőszakszervezetek és fegyházak révén összetartható egy olyan társadalom, ahol bezáródnak a mobilitás csatornái, és tömbökként szigetelődnek el egymástól a társadalmi csoportok. Egy oktatáskutató szerint az Orbán-kormány hetedik évében látjuk, a tankötelezettségi korhatár leszállítása után fiatalok tízezrei lesznek közmunkások, vagy keresnek könnyebb, de törvényellenes módon megélhetést. (Nol)

Szijjártó és a magozott meggykonzerv
Közel hatmilliárd forint veszteséget termelt eddig az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház. A külügy exportnövelésre létrehozott hálózatát 2015-ben 2,6 milliárd forintért tartották fenn. Az anti-sikertörténetek közt szerepel például a botswanai kirendeltség, aminek a fenntartása többe kerül, mint az országba küldött export. Egy valószínűleg rosszul elsült üzlet nyomán létrejött az MNKH-nál egy 3,2 milliárd forintos követelés, amit csemegekukorica és magozott meggykonzerv formájában próbálnak behajtani. (444)

Így szipolyozzák ki a pénzt az FKF-ből
A Fővárosi Közterület-fenntartónál a vezérigazgató közeli ismerőse többszörösen is törvénysértő módon juthatott zsíros megbízáshoz. A tanácsadásról szóló 17 és fél millió forintos közbeszerzést nem kellett nyilvánosan meghirdetni, a feltételeket a nyertes pályázó előre jóváhagyta, majd az eredményt az FKF nem tette közzé. Napi nettó 350 ezer forintért zajlik a tanácsadás. (Mandiner)

Ha van még két perced:

Nem vicc: közpénzügyi szakújságírást tanulhatsz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, az MNB-s alapítványok egyik kuratóriumi tagjától. (444)

Orbánék felcsúti bizalmasának lánya lett az ügyvezetője annak az öt Fejér megyei agrárcégnek, amelyeket tavasszal szerzett meg Garancsi István Leisztinger Tamástól. (Átlátszó)

Mintegy 95 millió forintért egy olyan cég nyerte el a Szépművészeti Múzeum épületeinek takarítására kiírt közbeszerzést, ami érintett a NAV költségvetési csalás gyanúja miatt zajló nyomozásában. (Átlátszó)

Egymilliárd forintért építettek Oroszlányban kosárlabdacsarnokot, amiről az átadás másnapján már elkezdtek leesni a nevét jelző betűk. (444)

Áron alul adja el ingatlanbirodalmát Spéder Zoltán, a Nobilis Kristóffal és Schmidt Máriával közösen jegyzett cég, a BIF részvényeire a NER egyik bejáratott embere jelentkezett. (444)

Lőtt sebbel a fején, holtan találták meg Putyin egyik kritikusát, egy orosz, de ukrán állampolgárságú újságírót. Alekszander Scsetinyin a Novy Region hírügynökség alapítója volt. (Independent)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás