Hírek

Tarlós kontra Habony, avagy ki nyúlja le a fővárosi közbeszerzéseket?

Ezekről ne maradj le!

Immár jogerős: közé kell tenni a nemzeti konzultációk eredményeit (Átlátszó)
Matolcsy fia a Balatonnál építtet 40 milliós mezőgazdasági melléképületet (NOL)
Kiss Szilárd valóban megbukott az átvilágításon, de  szerinte minden más rágalom (Origo, Hír TV)

 

tamogatoi_banner_cikkbe
Ha van 3 perced:

Immár jogerős: közé kell tenni a nemzeti konzultációk eredményeit
Tavaly egy magánszemély küldött be adatigénylést, hogy a kormányzat hozza nyilvánosságra az eddigi nemzeti konzultációk eredményeit. Az ezt követő abszurdba hajló adatperben Rogán minisztériuma azzal érvelt, hogy az eredmények maguk a konzultációkat követő kormányzati döntések. A Fővárosi Ítélőtábla most kimondta: természetesen az eredmények ismeretébe azok megoszlása is beletartozik. (Átlátszó)

Matolcsy fia a Balatonnál építtet 40 milliós mezőgazdasági melléképületet
Matolcsy Ádám három éve vásárolt hatalmas telket Balatonfüreden, nemrég pedig építkezésbe fogott. A beruházásban  egy olyan kft. vesz részt, ami egyébként több szállal kötődik az MNB-hez. A cég honlapjáról derül ki, hogy körülbelül 40 millióba kerülhet az építkezés, de úgy tűnik ez nem gond Matolcsy Ádámnak, akinek cége nemrég vett még egy náluk 20-szor nagyobb bútorgyárat. (NOL)

Kiss Szilárd valóban megbukott az átvilágításon, de szerinte minden más rágalom
A volt moszkvai attaséról tavaly jelentek meg azok a hírek, miszerint komoly orosz titkosszolgálati és maffiakötődései vannak, illetve több konkrét korrupciós vád is érte. Most megszólalt: elismerte, hogy megbukott a C-típusú átvilágításon, de szerinte minden más rágalom. Azt, hogy Mészáros Lőrinccel üzletel természetesnek tartja, hiszen ő egy jelentős vállalkozó. És tényleg, a héten egy herceghalmi irodaházat vásárolt meg. (Origo, Hír TV,Index)

Nem dolgozhat együtt Habony volt ügyvédje a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-vel
Tavaly döntöttek arról, hogy Budapesten központosítják a 100 millió forint feletti közbeszerzéseket, azok nyerteseiről ezentúl a Fővárosi Közbeszerzési Kft. dönt. A potenciális jelentkezők akkor kezdtek kétségbeesni, amikor kiderült, a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t a cégbíróságon Habony Árpád volt ügyvédjének irodája képviselte. Tarlós azzal nyugtatja a kedélyeket, hogy a kft. nem dolgozhat együtt az ügyvédi irodával. (RTL)

Katasztrófába torkollhat az új panamai csatorna építése
A Panama-csatorna működésének óriási a szerepe a globális kereskedelemben. Egy újra azért is van szükség, hogy még nagyobb méretű teherszállítók férhessenek át. A gigaberuházással azonban már a nyertesek kiválasztásánál elkezdődtek a gondok: a négy cégből álló konzorcium látványosan alacsony összegű ajánlatából sejthető volt a baj. Az eredménynek legalább 100 évig kéne tartania, de a zsilip már most ereszt. Ráadásul az is kérdés, honnan lesz elég víz a működtetéshez. (Világtérkép)

Ha van még két perced:

A takarékszövetkezeti integrációt vezető szervezet éléről lemondtak Spéder emberei. Alapszabályban rögzítették azt is, hogy a Nemzeti Bank állandó meghívottként vesz részt az igazgatóság ülésein. (444)

Még egy éve sincs, hogy átadták, most újra dolgozni fognak az Esztergom-Budapest vasútvonalon. Így kilométerenként már 1,5 milliárd forintba kerül a fejlesztés. (Átlátszó)

Az adatvédelmi hatóság kimondta, hogy a fele részben a Fővárosi Önkormányzathoz, fele részben a Magyar Olimpiai Bizottsághoz tartozó olimpiai pályázatért felelős cégnek ki kell adnia szerződéseinek adatait. (NOL)

Úgy tűnik, a közbeszerzési tanácsadás az egyik legújabb jó biznisz: az Ész-Ker például zsinórban nyer, most éppen a Miniszterelnökség 670 milliós nyílt, de gyorsított eljárásában. (Átlátszó)

Elfogták az ukrán egészségügyi tárcánál dolgozó miniszterhelyettest, akinél épp jelentős mennyiségű, vélhetően megvesztegetésből származó pénz volt. A pénz a kórházi dolgozóktól származhatott. (Portfolio)

Újabb egyeztetéseket tartottak az uniós ügyészség létrehozásáról. A cél, hogy az intézmény hatékony eszköz legyen a gazdasági bűnözéssel szemben. Magyarország támogatja az elképzelést. (HVG)

A Sziget Kft. 300 millióért reklámozza fesztiváljain az ‘56-os emlékévet. A Balaton Soundon ebből eddig  két festett funérlemezre futotta. (Vastagbőr)

Felmentették Neymart és a menedzsereként működő apját a korrupciós vádak alól. A focista leigazolása körüli adócsalási ügybe azonban belebukott korábbi és mostani klubjának elnöke is. (444)

A ligetvédők jórészt a projekt antidemokratikusságát emelik ki, de emellett ott vannak a komoly korrupciós kockázatok is. Közben a helyszínen egyre tarthatatlanabb a helyzet. (Átlátszó Videó)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás